I got the idea for this porridge from Ewa Chodakowska's book "Przepis na sukces". It's not only delicious, but also fit!
Kokosowa owsianka z bananem i granatem
Składniki (1 porcja)
4-5 łyżek płatków owsianych
200 ml mleka kokosowego
ewentualnie trochę mleka krowiego
1/2 banana
pestki z 1/4 granatu
1 łyżeczka nasion lnu
1 łyżeczka sezamu
syrop klonowy do podania
Przygotowanie
Płatki owsiane wsypać do rondelka, dodać mleko kokosowe i ewntualnie mleko krowie, jeśli go używamy i gotować na małym ogniu przez 10-15 min., od czasu do czasu mieszając.
Gotową owsiankę przelać do miseczki, udekorować plasterkami banana, pestkami granatu, polać syropem klonowym i posypać nasionami lnu i sezamem.
Smacznego!
Coconut porridge with banana and pomegranate
Ingredients (serves 1)
4-5 tablespoons oatmeal
200 ml coconut milk
possibly a bit of cow's milk
1/2 banana
seeds of 1/4 pomegranate
1 teaspoon flax seed
1 teaspoon sesame
maple syrup to serve
Method
Add oatmeal into a saucepan, add coconut milk and cow's milk, if you're using it, and cook over low heat for 10-15 minutes, stirring occasionally.
Pour the ready porridge into a bowl and garnish with slices of banana, pomegranate seeds, pour maple syrup over and sprinkle with sesame seeds and flax seeds.
Enjoy!
pożywna, zdrowa i pyszna!
OdpowiedzUsuń