17 kwietnia 2015

Bułeczki ziemniaczane/Potato rolls

Ok, przyznaję się. To miały być scones, ale nie za bardzo mi wyrosły... Dlatego są bułeczki ziemniaczane. Muszę jednak przyznać, że scones, czy bułeczki, są po prostu świetne! Podajcie je do zupy albo chrupcie same.

Ok, I admit. They were supposed to be scones, but they didn't rise too much... So they're potato rolls. I must admit, however, that, scones or rolls, they're just great! Serve them with a soup or just treat them as a simple snack.



Bułeczki ziemniaczane
(na podstawie "The great British farmhouse cookbook" Sarah Mayor)


Składniki (ok. 6-7 bułeczek)

100 g ziemniaków
175 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
50 g zimnego masła
60 ml mleka
szczypta soli


Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, zgnieść na puree i odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 220 st. C.

Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól i masło i rozrobić między palcami aż do powstania kruszonki. Dodać ziemniaki i szybko wyrobić ciasto. Na koniec dodać mleko i szybko wyrobić do powstania gładkiego ciasta.

Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Wyciąć kółka i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 min. aż bułeczki nabiorą złotego koloru.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego! 




Potato rolls
(based on "The great British farmhouse cookbook" Sarah Mayor)


Ingredients (serves 6-7 rolls) 

100 g potatoes
175 g flour
1 tablespoon baking powder
50 g cold butter
60 ml milk
pinch of salt


Method

Cook the potatoes in salted water, then crush to puree and set aside to cool.

Preheat the oven to 220°C.

Sift the flour
and baking powder into a bowl. Add salt and butter and knead with your fingers until crumbled. Add the potatoes and quickly knead the dough. Finally add the milk and quickly knead till a smooth dough.

Put dough on floured pastry board and roll to about 2 cm-thick rectangle. Cut out the circles and put on a baking tray lined with baking paper.

Put in the oven and bake for about 10 minutes until golden brown.

Remove from oven and cool.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz