Light and satisfying soup that you can serve with potato rolls.
Zupa z selerem i serem z niebieską pleśnią
(na podstawie "The great British farmhouse cookbook" Sarah Mayor)
Składniki
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
40 g masła
1 duża cebula, pokrojona w piórka
300 g selera naciowego, drobno pokrojonego
1 łyżka mąki
125 g sera z niebieską pleśnią (użyłam Bleu d'Auvergne)
100 ml płynnej śmietanki
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
W dużym garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i selera i gotować na niewielkim ogniu przez 20 min., od czasu do czasu mieszając.
Dodać mąkę i wymieszać, następnie wlać bulion, przykryć i gotować przez 20 min.
Zdjąć z ognia i zmiksować. Dodać pokrojony ser i znów zmiksować. Wlać śmietankę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Celery and blue cheese soup
(based on "The great British farmhouse cookbook" Sarah Mayor)
Ingredients
1.5 l vegetable or chicken stock
40 g butter
1 large onion, finely chopped
300 g celery, finely chopped
1 tablespoon flour
125 g blue cheese (I used Bleu d'Auvergne)
100 ml liquid cream
salt and freshly ground pepper
Method
In a large pot, melt the butter, add onion and celery and cook over low heat for 20 minutes, stirring occasionally.
Add the flour and stir, then pour in the stock, cover and cook for 20 minutes.
Remove from heat and mix. Add sliced cheese and mix again. Pour in the cream, season to taste and mix thoroughly.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz