Tak przygotowane brokuły są świetnym obiadowym dodatkiem. Ja podałam je z gratin dauphinois i pieczonym schabem. Polecam!
I found this recipe in Julia Child's "The French Chef". Indeed, in Poland, we treat this way mainly cauliflower, also broccoli (although I have not met the version with egg yet). Well, as a kid I hated bread crumbs in butter. For years, it reminded me of burnt, buttery mass from the kindergarten. But, as you know, tastes change and now I love the taste.
These broccolis are a great addition to dinner. I served them with the gratin dauphinois and roast pork loin. Absolutely something to taste!
Brokuły à la polonaise
(przepis
pochodzi z książki "Francuski szef
kuchni" Julia Child)
Składniki (1 porcja)
kilka różyczek brokułu (według uznania)
2-3 łyżki bułki tartej
1/2-1 jajko
sól, pieprz
1-2 łyżki masła
Przygotowanie
Jajko ugotować na twardo.
Brokuły wrzucić na 2-3 minuty do osolonego wrzątku (można je gotować dłużej, ja jednak wolę, kiedy są chrupiące). Odcedzić i wyłożyć na talerz.
Na małej patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, sól i pieprz i dokładnie mieszając, smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut aż bułka zacznie lekko brązowieć. Zdjąć z ognia i posypać brokuły.
Jajko ostudzić i obrać. Używając sitka, rozdrobnić i posypać brokuły.
Ewentualnie dodać soli i pieprzu.
Smacznego!
Broccoli à la polonaise
(recipe comes from "The French
chef" Julia Child)
Ingredients (serves 1)
a few broccoli florets (according to taste)
2-3 tbsp bread crumbs
1/2-1 egg
salt and pepper
1-2 tbsp butter
2-3 tbsp bread crumbs
1/2-1 egg
salt and pepper
1-2 tbsp butter
Method
Hard-boil the egg.
Put the broccoli for 2-3 minutes in salted boiling water (you can cook them longer, but I prefer when I have a nice "crunch" :) ). Drain and place on a plate.
In a small pan, melt the butter, add the bread crumbs, salt and pepper and mix thoroughly and cook on low heat for a few minutes until the bread crumbs begin to brown lightly. Remove from heat and sprinkle the broccoli.
Cool and peel the egg. Using a sieve, crush and sprinkle it over broccoli.
Add more salt and pepper, if needed.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz