Kilka dni
temu rozmawiałam z mamą o pierogach i… koniec! Musiałam je zrobić! Tym razem
pierogi z mięsem inspirowane włoskim Piemontem, z dodatkiem Parmezanu. Oprzecie
się? ;)
A
few days ago I talked with my
mom about dumplings and... it was over! I had to make them! This time, meat dumplings inspired by the
Italian Piedmont, with the
addition of Parmesan cheese. Are
you able to resist? ;)
Polskie pierogi z mięsem z włoskim
polotem
(inspiracja: strona Kwestia Smaku)
Składniki (na ok. 50
pierożków)
Ciasto
400 g mąki
ok. 150 ml chłodnej wody
(lub tyle, ile przyjmie mąka)
2 łyżeczki soli
Farsz
600 g mielonej wołowiny
250 ml bulionu cielęcego
3 łyżki startego
Parmezanu
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Farsz
Wołowinę podsmażyć,
podlewając bulionem. Dodać pieprzu. Przełożyć do miski i ostudzić. Na koniec
dodać starty Parmezan i dokładnie wymieszać.
Ciasto
Do dużej miski wsypać
mąkę, dodać sól i stopniowo wlewając wodę, zagnieść elastyczne i nieklejące się
ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, odkroić część, resztę
przykryć ściereczką.
Z odkrojonej części
wykrawać kółka (np. za pomocą szklanki). Na środek każdego placuszka nakładać 1
łyżeczkę farszu, składać na pół i dokładnie sklejać krawędzie. Można zrobić falbanki
za pomocą trzonka łyżeczki. Kontynuować z resztą ciasta.
W między czasie w dużym
garnku rozgrzać 2-3 l wody. Kiedy zacznie wrzeć, posolić i partiami wrzucać
pierogi (ja gotuję po 10). Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką
cedzakową.
Można jeść prosto z wody
lub podsmażone, z kwaśną śmietaną, tartym Parmezanem lub piklami (na zdjęciach
z suszonymi pomidorami i kaparami).
Smacznego!
Polish meat dumplings with Italian flair
(inspired by Kwestia Smaku website)
Ingredients
(for about 50 small dumplings)
Dough
400 g flour
about 150 ml cold water (or as much as flour adopts)
2 tsp salt
Stuffing
600 g ground beef
250 ml veal broth
3 tbsp grated Parmesan cheese
freshly ground pepper
400 g flour
about 150 ml cold water (or as much as flour adopts)
2 tsp salt
Stuffing
600 g ground beef
250 ml veal broth
3 tbsp grated Parmesan cheese
freshly ground pepper
Method
Stuffing
Fry the beef, pouring broth from time to time. Add pepper. Transfer to a bowl and allow to cool. Finally add the grated Parmesan and mix thoroughly.
Dough
In a large bowl, put flour, add salt and gradually pouring water, knead the elastic dough. Transfer to a lightly floured pastry board, cut off a part and cover the rest with a cloth.
In a large bowl, put flour, add salt and gradually pouring water, knead the elastic dough. Transfer to a lightly floured pastry board, cut off a part and cover the rest with a cloth.
Trim rings (e.g.
with a glass). At
the center of each ring, put 1 teaspoon stuffing, fold in half and carefully
glue edges. You can make ruffles
using a teaspoon. Continue
with the rest of the dough.
In the meantime,
in a large pot, heat 2-3 liters water. When
it starts to boil, add salt and throw a part of dumplings (I boil normally 10 at
a time). Remove with a slotted spoon, when they float to the surface.
You can eat
straight out of the water or fried, with sour cream, grated Parmesan cheese or
pickles (with sun-dried tomatoes and capers on the photos).
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz