Ciąg dalszy mojej
pierogowej fazy ;)
My dumplings phase continues ;)
Pierogi z indykiem,
szynką i Parmezanem
Składniki (ok. 50
pierogów)
Ciasto
400 g mąki
ok. 150 ml chłodnej wody
(lub tyle, ile przyjmie mąka)
2 łyżeczki soli
Farsz
500 g mielonego mięsa z
indyka
100-150 g gotowanej
szynki
3 łyżki tartego Parmezanu
2 jajka
sól, świeżo zmielony
pieprz
Przygotowanie
Farsz
Mięso z indyka podsmażyć,
dodając soli i pieprzu. Przełożyć do miski i dobrze wystudzić. Gdyby kawałki
mięsa były zbyt duże, można je dodatkowo posiekać.
Do ostudzonego indyka
dodać pokrojoną w małą kosteczkę szynkę, jajka, zetrzeć Parmezan i dokładnie
wymieszać.
Ciasto
Do dużej miski wsypać
mąkę, dodać sól i stopniowo wlewając wodę, zagnieść elastyczne i nieklejące się
ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, odkroić część, resztę
przykryć ściereczką.
Z odkrojonej części
wykrawać kółka (np. za pomocą szklanki). Na środek każdego placuszka nakładać 1
łyżeczkę farszu, składać na pół i dokładnie sklejać krawędzie. Można zrobić
falbanki za pomocą trzonka łyżeczki. Kontynuować z resztą ciasta.
W między czasie w dużym
garnku rozgrzać 2-3 l wody. Kiedy zacznie wrzeć, posolić i partiami wrzucać
pierogi (ja gotuję po 10). Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką
cedzakową.
Podawać prosto z wody lub
podsmażone, z kwaśną śmietaną lub posypane tartym Parmezanem. Ewentualnie
maczać w dipie (proponuję jogurt naturalny z posiekanym czosnkiem, doprawiony
solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi).
Smacznego!
Turkey, ham and Parmesan
dumplings
Ingredients (for about 50
dumplings)
Dough
400 g flour
about 150 ml cold water (or as much as flour adopts)
2 tsp salt
Stuffing
500 g minced turkey meat
100-150 g cooked ham
3 tbsp grated Parmesan cheese
2 eggs
salt and freshly ground pepper
Method
Stuffing
Fry the turkey meat, adding salt and pepper. Transfer to a bowl and allow to cool. If the cuts are too big, you can additionally chop it.
400 g flour
about 150 ml cold water (or as much as flour adopts)
2 tsp salt
Stuffing
500 g minced turkey meat
100-150 g cooked ham
3 tbsp grated Parmesan cheese
2 eggs
salt and freshly ground pepper
Method
Stuffing
Fry the turkey meat, adding salt and pepper. Transfer to a bowl and allow to cool. If the cuts are too big, you can additionally chop it.
Add small cubes of chopped ham,
eggs, grated cheese to the cooled turkey and
mix thoroughly.
Dough
In a large bowl, put flour, add salt and gradually pouring water, knead the elastic dough. Transfer to a lightly floured pastry board, cut off a part and cover the rest with a cloth.
In a large bowl, put flour, add salt and gradually pouring water, knead the elastic dough. Transfer to a lightly floured pastry board, cut off a part and cover the rest with a cloth.
Trim rings
(e.g. with a glass). At the center of each ring, put 1 teaspoon stuffing, fold
in half and carefully glue edges. You can make ruffles using a teaspoon. Continue
with the rest of the dough.
In the
meantime, in a large pot, heat 2-3 liters water. When it starts to boil, add
salt and throw a part of dumplings (I boil normally 10 at a time). Remove with
a slotted spoon, when they float to the surface.
Serve straight from the water or fried,
with sour cream or sprinkled with grated Parmesan cheese. Or dip in a sauce (I suggest
plain yogurt with chopped garlic, seasoned with salt, freshly ground pepper and
herbes de Provence).
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz