28 marca 2014

Pierogi z indykiem, szynką i Parmezanem/Turkey, ham and Parmesan dumplings



Ciąg dalszy mojej pierogowej fazy ;)

My dumplings phase continues ;)




Pierogi z indykiem, szynką i Parmezanem


Składniki (ok. 50 pierogów)

Ciasto
400 g mąki
ok. 150 ml chłodnej wody (lub tyle, ile przyjmie mąka)
2 łyżeczki soli

Farsz
500 g mielonego mięsa z indyka
100-150 g gotowanej szynki
3 łyżki tartego Parmezanu
2 jajka
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Farsz
Mięso z indyka podsmażyć, dodając soli i pieprzu. Przełożyć do miski i dobrze wystudzić. Gdyby kawałki mięsa były zbyt duże, można je dodatkowo posiekać.

Do ostudzonego indyka dodać pokrojoną w małą kosteczkę szynkę, jajka, zetrzeć Parmezan i dokładnie wymieszać.

Ciasto
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i stopniowo wlewając wodę, zagnieść elastyczne i nieklejące się ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, odkroić część, resztę przykryć ściereczką.

Z odkrojonej części wykrawać kółka (np. za pomocą szklanki). Na środek każdego placuszka nakładać 1 łyżeczkę farszu, składać na pół i dokładnie sklejać krawędzie. Można zrobić falbanki za pomocą trzonka łyżeczki. Kontynuować z resztą ciasta.

W między czasie w dużym garnku rozgrzać 2-3 l wody. Kiedy zacznie wrzeć, posolić i partiami wrzucać pierogi (ja gotuję po 10). Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową.

Podawać prosto z wody lub podsmażone, z kwaśną śmietaną lub posypane tartym Parmezanem. Ewentualnie maczać w dipie (proponuję jogurt naturalny z posiekanym czosnkiem, doprawiony solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi).

Smacznego!




Turkey, ham and Parmesan dumplings


Ingredients (for about 50 dumplings)

Dough
400 g flour
about 150 ml cold water (or as much as flour adopts)
2 tsp salt

Stuffing
500 g minced turkey meat
100-150 g cooked ham
3 tbsp grated Parmesan cheese
2 eggs
salt and freshly ground pepper


Method

Stuffing
Fry the turkey meat, adding salt and pepper. Transfer to a bowl and allow to cool. If the cuts are too big, you can additionally chop it.

Add small cubes of chopped ham, eggs, grated cheese to the cooled turkey and mix thoroughly.

Dough
In a large bowl, put flour, add salt and gradually pouring water, knead the elastic dough. Transfer to a lightly floured pastry board, cut off a part and cover the rest with a cloth.

Trim rings (e.g. with a glass). At the center of each ring, put 1 teaspoon stuffing, fold in half and carefully glue edges. You can make ruffles using a teaspoon. Continue with the rest of the dough.

In the meantime, in a large pot, heat 2-3 liters water. When it starts to boil, add salt and throw a part of dumplings (I boil normally 10 at a time). Remove with a slotted spoon, when they float to the surface.

Serve straight from the water or fried, with sour cream or sprinkled with grated Parmesan cheese. Or dip in a sauce (I suggest plain yogurt with chopped garlic, seasoned with salt, freshly ground pepper and herbes de Provence).

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz