1 marca 2014

Prowansalska pomidorowa tarte tatin z balsamicznym karmelem/Provencal tomato tarte tatin with balsamic caramel



Lubię patrzeć na góry.
Lubię ciszę.
Lubię herbatę.
Lubię mój czas z książką.
Lubię samotność.
Lubię czekoladę.
Lubię zapach kruchego, maślanego ciasta.
Lubię tarte tatin.

I like looking at the mountains.
I like the silence.
I like tea.
I like my time with the book.
I like solitude.
I like chocolate.
I like the smell of buttery shortcrust.
I like tarte tatin.




































Prowansalska pomidorowa tarte tatin z balsamicznym karmelem
(przepis pochodzi ze specjalnego wydania czasopisma „Maisons de campagne – spécial cuisine”, nr 1, 2014, lekko zmodyfikowany)


Składniki (na formę 25-26 cm)

Kruche ciasto
200 g mąki
100 g solonego, zimnego masła (lub niesolonego + 1 łyżeczka soli)
kilka łyżek zimnej wody do „związania” ciasta

ok. 800 g pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
50-100 g startego parmezanu
6 łyżek brązowego cukru
100 ml octu balsamicznego


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Masło pokroić w kosteczkę i dodać do mąki. Mieszając mąkę rękoma, przecierać i rozdrabniać masło między palcami aż do uzyskania ciasta jak na kruszonkę. Dodawać po łyżce wody, wyrabiając ciasto. Zagnieść kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 1 h do lodówki.

Do małego rondelka wsypać cukier, dodać ocet balsamiczny i podgrzewać na minimalnym ogniu, cały czas energicznie mieszając, aż do uzyskania syropu.

Piekarnik nagrzać do 200oC.

Pomidorki opłukać. Na dno formy na tartę wylać syrop balsamiczny i ściśle ułożyć pomidorki. Posolić, dodać świeżo zmielonego pieprzu i posypać serem.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg większy niż forma na tartę. Pomidory przykryć ciastem, usunąć jego nadmiar i za pomocą np. noża wsunąć ciasto do środka formy, tak aby pomidorki były dobrze przykryte.

Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie używając talerza lub deski, przewrócić na drugą stronę, tak aby pomidory znalazły się na wierzchu.

Podawać np. z rukolą.

Smacznego!






Provencal tomato tarte tatin with balsamic caramel
(adapted from „Maisons de campagne – spécial cuisine”, nr 1, 2014)


Ingredients (for 25-26 cm tarte form)

Shortcrust
200 g flour
100 g salted, cold butter (or unsalted + 1 tsp salt)
a few tbsp cold water to "bind" the dough

about 800 g cherry tomatoes
salt and pepper
50-100 g grated Parmesan cheese
6 tbsp brown sugar
100 ml balsamic vinegar


Method

Sift the flour into a bowl. Add butter cut into cubes. Mixing the flour with your hands, rub and grind the butter between your fingers until  you get the dough like for a crust. Gradually add water, kneading the dough. Form a ball, wrap with a foil and place in the refrigerator for 1 hour.

Into a small saucepan, put the sugar, add the balsamic vinegar and heat over low heat, stirring vigorously all the time, until you get the syrup-consistency liquid.

Preheat the oven to 200oC.

Rinse tomatoes. At the bottom of the mold, pour the balsamic syrup and closely arrange cherry tomatoes. Season with salt and freshly ground pepper and sprinkle with cheese.

Remove the dough from the refrigerator and roll out to a circle larger than the tart form. Cover the tomatoes with the dough, remove its excess and using e.g. a knife slide the dough into the mold, so that the tomatoes re well covered.

Put the tart into preheated oven and bake for about 30 minutes.

Remove from the oven, allow to cool and then, using a plate or a board, turn over to the other side, so that the tomatoes are on top.

Serve e.g. with arugula.

Enjoy!



2 komentarze: