Malutkie, kruche,
drożdżowe, czekoladowe, zniewalające. Nic dodać, nic ująć.
Little,
shortcrust, yeast, chocolate, captivating.
Nothing more, nothing less.
Krucho-drożdżowe
rogaliki z czekoladą lub Nutellą
(przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, zmodyfikowany)
Składniki
(ok. 40 małych rogalików)
Ciasto
¼ l
gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
20 g
świeżych drożdży
1 łyżka drobnego
cukru
3 szkl.
mąki pszennej
1 opakowanie cukru
wanilinowego (8 g)
250 g masła
Ponadto
200 g czekolady deserowej
(lub więcej, jeśli chcemy zrobić rogaliki jedynie z czekoladą)
50-100 g Nutelli
1 roztrzepane jajko do
posmarowania rogalików
brązowy cukier do
posypania rogalików
Przygotowanie
Do 1/3 szkl. śmietany wkruszyć
drożdże, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło. Ucierać rękoma aż do
powstania kruszonki. Dodać resztę śmietany oraz zaczyn drożdżowy i dokładnie
wyrobić. Uformować kulę, przykryć, wstawić do lodówki na całą noc lub kilka
godzin.
Na następny dzień ciasto
wyjąć na lekko oprószoną mąką stolnicę i lekko ocieplić.
Piekarnik nagrzać do 190oC.
Pokroić na kilka części. Pierwszą
część ciasta rozwałkować na grubość mniej więcej 1 cm. Używając dużego talerza,
wykrawać koła z ciasta, następnie dzielić je nożem na 8 części. Na każdej
części kłaść mały kawałek czekolady (w moim przypadku była to połowa kostki)
lub ok. ½ łyżeczki Nutelli i zwijać, formując rogalik. Kontynuować z resztą
ciasta.
Gotowe rogaliki kłaść na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ja piekłam po 12). Każdy
rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do
piekarnika i piec ok. 15-20 min. Kontynuować z resztą rogalików.
Kiedy rogaliki nabiorą
złotego koloru, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!
Little croissants with
chocolate
(adapted from Moje Wypieki blog)
Ingredients
(for about 40 croissants)
Dough
¼ l thick, sour cream (18%)
20 g fresh yeast
1 tbsp caster sugar
3 cups flour
1 package vanilla sugar (8 g)
250 g butter
Also
200 g dark chocolate (or more if you want to make only croissants with chocolate)
50-100 g Nutella
1 beaten egg for brushing
brown sugar for sprinkling
¼ l thick, sour cream (18%)
20 g fresh yeast
1 tbsp caster sugar
3 cups flour
1 package vanilla sugar (8 g)
250 g butter
Also
200 g dark chocolate (or more if you want to make only croissants with chocolate)
50-100 g Nutella
1 beaten egg for brushing
brown sugar for sprinkling
Method
Crash the yeast to 1/3 cups cream,
add sugar and mix thoroughly. Leave in a warm place to rise.
In a large bowl, sift the flour, add the vanilla sugar and diced butter. Triturate in your hands until a crumble. Add the remaining cream and leaven yeast and knead thoroughly. Shape into a ball, cover, refrigerate overnight or for several hours.
The next day, remove the dough from the refrigerator on a lightly floured pastry board and slightly warm.
Preheat the oven to 190°C.
Cut the dough into several parts. Roll out the first part to about 1 cm thick. Using a large plate, cut out circles of dough, then divide them into 8 pieces with a knife. For each part put a small piece of chocolate (in my case it was a half cube), or about ½ teaspoon of Nutella and roll, forming a croissant. Continue with the rest of the dough.
Place the ready croissants on a baking tray lined with baking paper, keeping them apart (I baked 12 at a time). Brush each croissant with beaten egg and sprinkle with brown sugar. Put in the oven and bake for about 15-20 minutes. Continue with the rest of croissants.
When the croissants are golden brown, remove from the oven and allow to cool.
Enjoy!
domowe najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńOczywiście! :)
Usuńwiedziałam że robię błąd wchodząc tu na głodniaka :)))
OdpowiedzUsuń;)
Usuń