12 marca 2014

Rogaliki z czekoladą/Little croissants with chocolate



Malutkie, kruche, drożdżowe, czekoladowe, zniewalające. Nic dodać, nic ująć.

Little, shortcrust, yeast, chocolate, captivating. Nothing more, nothing less.





Krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladą lub Nutellą
(przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, zmodyfikowany)


Składniki (ok. 40 małych rogalików)

Ciasto
¼ l gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
20 g świeżych drożdży
1 łyżka drobnego cukru
3 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
250 g masła

Ponadto
200 g czekolady deserowej (lub więcej, jeśli chcemy zrobić rogaliki jedynie z czekoladą)
50-100 g Nutelli
1 roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
brązowy cukier do posypania rogalików


Przygotowanie

Do 1/3 szkl. śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło. Ucierać rękoma aż do powstania kruszonki. Dodać resztę śmietany oraz zaczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić. Uformować kulę, przykryć, wstawić do lodówki na całą noc lub kilka godzin.

Na następny dzień ciasto wyjąć na lekko oprószoną mąką stolnicę i lekko ocieplić. 

Piekarnik nagrzać do 190oC.

Pokroić na kilka części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na grubość mniej więcej 1 cm. Używając dużego talerza, wykrawać koła z ciasta, następnie dzielić je nożem na 8 części. Na każdej części kłaść mały kawałek czekolady (w moim przypadku była to połowa kostki) lub ok. ½ łyżeczki Nutelli i zwijać, formując rogalik. Kontynuować z resztą ciasta.

Gotowe rogaliki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ja piekłam po 12). Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 min. Kontynuować z resztą rogalików.

Kiedy rogaliki nabiorą złotego koloru, wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!




 Little croissants with chocolate
(adapted from Moje Wypieki blog)



Ingredients (for about 40 croissants)

Dough
¼ l thick, sour cream (18%)
20 g fresh yeast
1 tbsp caster sugar
3 cups flour
1 package vanilla sugar (8 g)
250 g butter

Also
200 g dark chocolate (or more if you want to make only croissants with chocolate)
50-100 g Nutella
1 beaten egg for brushing
brown sugar for sprinkling 



Method

Crash the yeast to 1/3 cups cream, add sugar and mix thoroughly. Leave in a warm place to rise.

In a large bowl, sift the flour, add the vanilla sugar and diced butter. Triturate in your hands until a crumble. Add the remaining cream and leaven yeast and knead thoroughly. Shape into a ball, cover, refrigerate overnight or for several hours.

The next day, remove the dough from the refrigerator on a lightly floured pastry board and slightly warm.

Preheat the oven to 190°C.

Cut the dough into several parts. Roll out the first part to about 1 cm thick. Using a large plate, cut out circles of dough, then divide them into 8 pieces with a knife. For each part put a small piece of chocolate (in my case it was a half cube), or about ½ teaspoon of Nutella and roll, forming a croissant.
Continue with the rest of the dough.

Place the ready croissants on a baking tray lined with baking paper, keeping them apart (I baked 12 at a time). Brush each croissant with beaten egg and sprinkle with brown sugar.
Put in the oven and bake for about 15-20 minutes. Continue with the rest of croissants.

When the croissants are golden brown, remove from the oven and allow to cool.

Enjoy!




4 komentarze: