Wreszcie kupiłam mąkę
gryczaną, żeby zrobić prawdziwe galettes. Jestem pozytywnie zaskoczona ich
smakiem, orzechowym, lekko ciężkim, ale zdecydowanie korzystnym. Tym razem
podałam je z jajkiem na miękko, paskami szynki, podsmażonymi na maśle pieczarkami
i ementalerem. Pycha!
Finally, I bought buckwheat flour to make
the real galettes. I am positively surprised by their taste, nutty,
slightly heavy, but definitely delicious. This
time I served them with a soft-boiled egg, strips of ham, buttered mushrooms
and Emmental. Yum!
Galettes
bretonnes
Składniki
Ciasto (na
ok. 10 naleśników)
350 g
mąki gryczanej
1
łyżeczka soli
100 ml
zimnej wody (lub tyle, ile przyjmie mąka)
Ponadto
kilka jajek
ok. 500 g
pieczarek
2 łyżki
masła
kilka plasterków
szynki
tarty
emmentaler (lub inny żółty ser)
sól,
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
W dużej
misce wymieszać mąkę z solą i dodając wodę, energicznie mieszać aż do
otrzymania odpowiedniej, lejącej konsystencji.
Masę
wstawić na 1 h do lodówki.
Pieczarki
pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Dodać soli i świeżo zmielonego
pieprzu.
Ciasto
wyjąć z lodówki.
Dużą patelnię
o nieprzywierającym dnie cienko posmarować masłem, wylać na nią trochę ciasta i
smażyć na niewielkim ogniu. Następnie przewrócić naleśnik i smażyć z drugiej
strony. Kontynuować z resztą ciasta.
Gotowy
naleśnik położyć na rozgrzanej patelni. Na środek wbić jajko, obłożyć
plasterkami szynki, smażonymi pieczarkami, posypać serem, solą i pieprzem i
smażyć na średnim ogniu aż jajko się zetnie (ok. 8 min.). Kontynuować z resztą
naleśników.
Podawać z
sałatą z prostym winegretem.
Smacznego!
Galettes
bretonnes
Ingredients
Galettes (serves about 10 galettes)
350 g buckwheat
flour
1 tsp salt
100 ml cold water (or as much as flour will adopt)
Also
some eggs
500 g button mushrooms
2 tbsp butter
a few slices of ham
grated Emmentaler (or other cheese)
salt and freshly ground pepper
Method
In a large bowl, mix the flour with salt and adding water, stir vigorously until a proper, pouring consistency.
1 tsp salt
100 ml cold water (or as much as flour will adopt)
Also
some eggs
500 g button mushrooms
2 tbsp butter
a few slices of ham
grated Emmentaler (or other cheese)
salt and freshly ground pepper
Method
In a large bowl, mix the flour with salt and adding water, stir vigorously until a proper, pouring consistency.
Put the dough in
the refrigerator for 1 h.
Cut mushrooms into
slices and fry in butter. Add salt and freshly
ground pepper.
Remove the dough from
the refrigerator.
Thinly spread
with butter a large, non-stick pan, pour on it a little dough and fry on low
heat. Then flip the
pancake and fry the other side. Continue with the rest of the
dough.
Put the ready pancake
on a hot pan. Break
an egg in the middle, put slices of ham, fried mushrooms, sprinkle with cheese,
salt and pepper and cook over medium heat until the egg sets (about 8 min.). Continue with the rest of
the pancakes.
Serve with salad
with a simple vinaigrette.
Enjoy!
Pychota!
OdpowiedzUsuńW słonecznych okolicznościach smakuje jeszcze lepiej.
Zdecydowanie! :)
Usuń