10 marca 2014

Galettes bretonnes



Wreszcie kupiłam mąkę gryczaną, żeby zrobić prawdziwe galettes. Jestem pozytywnie zaskoczona ich smakiem, orzechowym, lekko ciężkim, ale zdecydowanie korzystnym. Tym razem podałam je z jajkiem na miękko, paskami szynki, podsmażonymi na maśle pieczarkami i ementalerem. Pycha!

Finally, I bought buckwheat flour to make the real galettes. I am positively surprised by their taste, nutty, slightly heavy, but definitely delicious. This time I served them with a soft-boiled egg, strips of ham, buttered mushrooms and Emmental. Yum!




Galettes bretonnes


Składniki

Ciasto (na ok. 10 naleśników)
350 g mąki gryczanej
1 łyżeczka soli
100 ml zimnej wody (lub tyle, ile przyjmie mąka)

Ponadto
kilka jajek
ok. 500 g pieczarek
2 łyżki masła
kilka plasterków szynki
tarty emmentaler (lub inny żółty ser)
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

W dużej misce wymieszać mąkę z solą i dodając wodę, energicznie mieszać aż do otrzymania odpowiedniej, lejącej konsystencji.

Masę wstawić na 1 h do lodówki.

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Dodać soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Ciasto wyjąć z lodówki. 

Dużą patelnię o nieprzywierającym dnie cienko posmarować masłem, wylać na nią trochę ciasta i smażyć na niewielkim ogniu. Następnie przewrócić naleśnik i smażyć z drugiej strony. Kontynuować z resztą ciasta.

Gotowy naleśnik położyć na rozgrzanej patelni. Na środek wbić jajko, obłożyć plasterkami szynki, smażonymi pieczarkami, posypać serem, solą i pieprzem i smażyć na średnim ogniu aż jajko się zetnie (ok. 8 min.). Kontynuować z resztą naleśników.

Podawać z sałatą z prostym winegretem.

Smacznego!




Galettes bretonnes


Ingredients

Galettes (serves about 10 galettes)
350 g buckwheat flour
1 tsp  salt
100 ml cold water (or as much as flour will adopt)

Also
some eggs
500 g button mushrooms
2 tbsp butter
a few slices of ham
grated Emmentaler (or other cheese)
salt and freshly ground pepper


Method

In a large bowl, mix the flour with salt and adding water, stir vigorously until a proper, pouring consistency.
Put the dough in the refrigerator for 1 h.

Cut mushrooms into slices and fry in butter. Add salt and freshly ground pepper.

Remove the dough from the refrigerator.

Thinly spread with butter a large, non-stick pan, pour on it a little dough and fry on low heat. Then flip the pancake and fry the other side. Continue with the rest of the dough.

Put the ready pancake on a hot pan. Break an egg in the middle, put slices of ham, fried mushrooms, sprinkle with cheese, salt and pepper and cook over medium heat until the egg sets (about 8 min.). Continue with the rest of the pancakes.

Serve with salad with a simple vinaigrette.

Enjoy!



2 komentarze: