9 marca 2014

Pavlova z lemon curd i kremem mascarpone/Pavlova with lemon curd and mascarpone cream



Od dawna chciałam to zrobić. Wreszcie udało mi się zgromadzić odpowiednią ilość białek i jest! Królowa Bez. Krucha na zewnątrz, niesamowicie miękka w środku. Dla przełamania słodyczy bezy podaję ją z kwaskawym kremem cytrynowym, czyli lemon curd. Krem mascarpone świetnie łączy obydwa smaki. Słodka, ale orzeźwiająca. Uzależniająca.


I always wanted to do it. Finally, I managed to gather the right amount of egg whites and here it is! The Queen of Meringues. Crunchy outside, incredibly soft inside. To break the sweetness of the meringue I’m serving it with a bit acid lemon curd. Mascarpone cream  combines two flavors perfectly. Sweet, but refreshing. Addictive.





Pavlova z lemon curd i kremem mascarpone


Składniki

Beza
(przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki)
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka białego octu winnego

Lemon curd
(przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki)
2 jajka
3 żółtka
2-3 łyżki drobnego cukru (lub więcej, do smaku)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 cytryny (skórka i sok)

Krem mascarpone
150 g mascarpone
250 ml śmietanki do ubijania 30 % lub 36 %
2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)

Ponadto
skórka starta z 1 cytryny do dekoracji (opcjonalnie)


Przygotowanie

Beza
Piekarnik nagrzać do 180oC.

Białka ubić na sztywno. Zacząć powoli dodawać cukier (najlepiej po 1 łyżce), cały czas ubijając, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać ocet i skrobię, ubijać jeszcze przez 2 min.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią białka, tworząc niewielki okrąg (mniej więcej 20 cm). 

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 5 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec przez 1,5 h.

Gdy beza będzie gotowa, uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić przez kilka godzin.

Lemon curd
Do rondelka wbić jajka i żółtka, dodać cukier i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodać skrobię, skórkę i sok z cytryny i ciągle mieszać (najlepiej trzepaczką, aby uniknąć grudek) aż krem zgęstnieje.

Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstawaniu skorupy. Wstawić do lodówki.

Krem mascarpone
Metalową miskę, w której będziemy ubijać śmietankę, wstawić do lodówki.

Mascarpone lekko ubić z cukrem pudrem.

Wyjąć schłodzoną miskę oraz śmietankę z lodówki. Śmietankę ubić na sztywno.

Delikatnie wymieszać ubitą śmietankę z mascarpone.


Ostudzoną bezę wyjąć z piekarnika. Wyłożyć krem cytrynowy i krem mascarpone, udekorować skórką startą z cytryny.

Smacznego!





Pavlova with lemon curd and mascarpone cream

Ingredients

Meringue
(recipe comes from Moje Wypieki blog)
6 egg whites
300 g caster sugar
1 tsp potato or corn starch
1 tsp white wine vinegar

Lemon curd
(recipe comes from Moje Wypieki blog)
2 eggs
3 egg yolks
2-3 tbsp caster sugar (or more to taste)
1 tbsp potato or corn starch
2 lemons  zest and juice)

Mascarpone cream
150 g mascarpone
250 ml cream for whipping 30% or 36%
2-3 tbsp icing sugar (or more to taste)

Also
grated zest of 1 lemon to decorate (optional)


Method

Meringue
Preheat the oven to 180oC.
Beat the egg whites to stiff. Begin to slowly add sugar (preferably 1 tablespoon at once), whisking constantly to dissolve it. Then add vinegar and starch, beat for another 2 minutes.
Sheet the baking paper on the baking tray and place the egg whites, forming a small circle (about 20 cm).
Place in the preheated oven and bake for 5 minutes, then reduce the temperature to 150°C and bake for 1.5 h.
When the meringue is ready, half-open the oven door and allow to cool for several hours.

Lemon curd
In a small casserole, put eggs and egg yolks, add the sugar and put over low heat, stirring constantly. Add starch, lemon zest and juice and stir constantly (preferably with a whisk to avoid lumps) until the cream thickens.
Remove from heat, cover with plastic foil to prevent a crust. Put into the refrigerator.

Mascarpone cream
Put the metal bowl in which you will whip the cream in the refrigerator.
Whip lightly mascarpone with icing sugar.
Remove the chilled bowl and cream from the refrigerator. Whip the cream to stiff.

Gently mix the whipped cream with mascarpone.


Remove the cooled meringue from the oven. Cover with lemon curd and mascarpone cream, decorate with grated lemon peel.
Enjoy!

 

Beza doskonała

7 komentarzy:

  1. Wyszło rewelacyjnie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie ! Ale to musi być pyszne z kremem cytrynowym !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zdecydowanie jest przepyszne. Uwielbiam krem cytrnowy, a tutaj sprawdza się w 100% :)

      Usuń
  3. Dziękuję za udział w mojej bezowej akcji. Okruszki na ostatniej fotografii mówią same za siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przyjęcie przepisu :)

      Usuń
  4. cytryna i beza to połączenie idealne!! :))

    OdpowiedzUsuń