4 marca 2014

Pizza na cieście francuskim z kurczakiem i pieczarkami/Puff pastry pizza with chicken and mushrooms

Danie z serii „Błyskawiczny Obiad”. Jeśli mamy ochotę na pizzę, a nie mamy czasu (lub ochoty) na wyrabianie tradycyjnego, drożdżowego ciasta, możemy użyć gotowego ciasta francuskiego. Dobór składników należy już do nas. Ja wybrałam smażonego na maśle kurczaka, cienko pokrojone plasterki pieczarek, kilka pomidorków koktajlowych. Całość posypana serem i hop do piekarnika! Proste?


A dish from the “Quick Lunch" series. If you want a pizza, but we don’t have time (or desire) for kneading the traditional yeast dough, you can use the ready-made puff pastry. The selection of ingredients belongs to us. I chose fried buttery chicken, thinly sliced ​​mushrooms, a few cherry tomatoes. The whole sprinkled with cheese and hop into the oven! Easy?

 




Pizza na cieście francuskim z kurczakiem i pieczarkami
(inspiracja: strona Kwestia Smaku)



Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 grubszy filet z kurczaka
3-4 większe pieczarki
kilka pomidorków koktajlowych
ser żółty do posypania
100 ml gęstej śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie)


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC. 

Ciasto wyjąć z lodówki. Jeśli nie jest okrągłe, wyciąć z niego duży okrąg i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto położyć okrągłą formę do pieczenia, tak aby ok. 1-2 cm wystawało poza nią. Formę obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą, jabłkiem itd.

Blachę wstawić do piekarnika i piec ok. 13 min. Następnie zdjąć blachę z obciążeniem i piec jeszcze 5 min.

Ciasto wyjąć z piekarnika.

Filet z kurczaka opłukać, usunąć ścięgna i zbędny tłuszcz, pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

W miseczce wymieszać śmietanę z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać mąkę i używając trzepaczki, dokładnie wymieszać. 

Na podpieczone ciasto wylać śmietanę i dokładnie rozprowadzić po całości. Na wierzchu ułożyć smażonego kurczaka, pieczarki pomidorki. Całość posypać startym serem. Ewentualnie dodać soli i pieprzu.
Piec ok. 10-15 min. aż ser zacznie ładnie brązowieć.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posypać natką pietruszki.

Smacznego!


 

Puff pastry pizza with chicken and mushrooms
(inspired by Kwestia Smaku website)



Ingredients

1 package puff pastry
1 thicker chicken fillet
3-4 larger mushrooms
a few cherry tomatoes
cheese for sprinkling
100 ml thick cream
1 tbsp flour
salt, pepper, nutmeg
parsley to garnish (optional)


Method

Preheat the oven to 180oC.

Remove the dough from the refrigerator. If it is not round, cut out the large circle and place on a baking tray lined with baking paper. On the dough put a bit smaller circle baking form, so that about 1-2 cm dough come out. In the form put ceramic balls, beans, apples, etc., so that the dough doesn’t rise in the middle.

Put in the oven and bake for about 13 minutes. Then remove the form from the dough and bake for another 5 minutes.

Remove the dough from the oven.

Rinse the chicken fillet, remove excess fat and sinews , cut into thin slices and fry in butter. Cut the mushrooms into thin slices, half the cherry tomatoes.

In a bowl, mix the cream with salt, pepper and nutmeg. Add the flour and using a whisk, mix thoroughly.

Pour the cream at the pre-baked dough and spread it carefully. On top put the fried chicken, mushrooms and tomatoes. Sprinkle with grated cheese. You can add salt and pepper.

Bake for about 10-15 minutes until the cheese starts to brown nicely.

Remove from the oven and allow to cool. Sprinkle with parsley.

Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz