29 marca 2014

Galaretka z czerwonych owoców ze świeżym twarożkiem/Red fruit jelly with fresh cottage cheese



Lubię eksperymenty w kuchni, szczególnie te związane z deserami. Dzisiaj proponuję galaretkę z czerwonych owoców (użyłam mrożonej mieszanki  malin, jeżyn, porzeczek i jagód) ze świeżym twarożkiem. Biały ser we Francji jest bardziej płynny, to raczej coś w stylu jogurtu, ale oczywiście można użyć polskiego twarogu zmieszanego z jogurtem naturalnym, mascarpone lub ricotty – niech wyobraźnia stanowi granice! :)


I like experimenting in the kitchen, especially when it comes to desserts. Today I propose jelly with red fruits (I used a mixture of frozen raspberries, blackberries, currants and blueberries) with fresh cottage cheese. Cottage cheese in France is more liquid, it is rather something like yogurt, but of course you can use the regular cottage cheese mixed with natural yoghurt, mascarpone or ricotta - let imagination draw the limits! :)




Galaretka z czerwonych owoców ze świeżym twarożkiem


Składniki (5-6 porcji)

500 g mrożonych owoców (+ do dekoracji)
50-100 g cukru (lub więcej, do smaku)
2 g agar-agar (lub 6 g/3 listki żelatyny)
250 g twarożku (mascarpone, ricotty itd., np. z jogurtem naturalnym lub śmietanką)


Przygotowanie

Mrożone owoce wrzucić do rondelka, wlać ok. ¼ szkl. wody i gotować aż zaczną się rozmrażać. Dodać połowę cukru. Agar-agar lub żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach chłodnej wody i wlać do rondla z owocami. Gotować do uzyskania konsystencji dżemu.  Zdjąć z ognia, przestudzić i wlać do szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Serek wymieszać z resztą cukru i wyłożyć na galaretkę. Udekorować mrożonymi owocami.

Smacznego!





Red fruit jelly with fresh cottage cheese


Ingredients (serves 5-6)


500 g frozen fruit (+ for decoration)
50-100 g sugar (or more, to taste)
2 g agar-agar (or 6 g / 3 leaves gelatin)
250 g cream cheese (mascarpone, ricotta, etc., e.g. mixed with yoghurt or cream)


Method
 


Put the frozen fruit to a saucepan, pour about ¼ cups water and cook until they begin to defrost. Add half of sugar. Dissolve agar-agar or gelatin in a few teaspoons of cold water and pour into a saucepan with the fruit. Cook until the consistency of jam. Remove from heat, cool and pour into glasses or cups. Refrigerate for several hours, preferably overnight.

Mix cream cheese with the rest of sugar and place on jelly. Garnish with frozen fruit.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz