2 kwietnia 2014

Pieczone skrzydełka kurczaka z ziemniakami/Roast chicken wings with potatoes


Kiedy w domu pojawia się niemowlak, siłą rzeczy większość przyzwyczajeń musi się zmienić. Dotyczy to także kuchni. Musi stać się prostsza, wymagająca mniej uwagi i czasu, tak aby między pieluchami i karmieniem znaleźć czas na przygotowanie porządnego obiadu i nadal cieszyć się gotowaniem. Optuję więc za rozwiązaniem w stylu: wrzucić wszystko na blachę, zamknąć na jakiś czas w piekarniku i, opiekując się maleństwem, spokojnie czekać aż wszystko będzie gotowe. Proste ;)



When there’s a baby at home, inevitably, most habits must change. This also applies to the kitchen. It must be simpler, requiring less attention and time, so that between diapers and feeding you can find time to prepare a decent dinner and still enjoy cooking. So I opt for option-style: put everything on a baking tray, close in the oven for some time and while taking care of the baby, calmly waiting until everything is ready. Simple ;)




Pieczone skrzydełka kurczaka z ziemniakami


Składniki (4 porcje)

1 kg skrzydełek kurczaka
1 kg ziemniaków
½ czerwonej papryczki chili (opcjonalnie)
½ pęczka kolendry
kilka łyżeczek oregano lub ziół prowansalskich
sól, pieprz
oliwa z oliwek


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200oC.

Ziemniaki obrać, pokroić w grubszą kostkę i podgotować ok. 10 min.

Skrzydełka opłukać i dokładnie wytrzeć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki odcedzić i dodać do skrzydełek. Całość polać oliwą z oliwek, posolić i dodać świeżo zmielonego pieprzu.
Piec przez ok. 45-60 min. do czasu aż ziemniaki będą miękkie, a kurczak nabierze złotego koloru. W razie potrzeby zmniejszyć temperaturę do 180oC.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posypać pokrojoną papryczką chili i kolendrą.

Podawać z sałatką.

Smacznego!





Roast chicken wings with potatoes


Ingredients (serves 4)

1 kg chicken wings
1 kg potatoes
½ red chilli (optional)
½ bunch cilantro
a few tsp oregano or Provencal herbs
salt and pepper
olive oil

Method

Preheat the oven to 200oC.
Peel the potatoes, cut into thicker cubes and boil around 10 minutes.
Rinse and dry thoroughly the chicken wings. Place on a baking tray lined with baking paper. Drain the potatoes and add to the wings. Pour olive oil over, add salt and freshly ground pepper.
Bake for approx. 45-60 minutes until the potatoes are tender and the chicken become golden brown. Reduce the temperature to 180oC if necessary.
Remove from the oven and cool slightly. Sprinkle with chopped chili and cilantro.
Serve with salad.
Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz