Kiedy w domu pojawia się niemowlak,
siłą rzeczy większość przyzwyczajeń musi się zmienić. Dotyczy to także kuchni.
Musi stać się prostsza, wymagająca mniej uwagi i czasu, tak aby między
pieluchami i karmieniem znaleźć czas na przygotowanie porządnego obiadu i nadal
cieszyć się gotowaniem. Optuję więc za rozwiązaniem w stylu: wrzucić wszystko
na blachę, zamknąć na jakiś czas w piekarniku i, opiekując się maleństwem,
spokojnie czekać aż wszystko będzie gotowe. Proste ;)
When there’s a baby at home,
inevitably, most habits must change. This also applies to the kitchen. It must be
simpler, requiring less attention
and time, so that between diapers and feeding you
can find time to prepare a decent
dinner and still
enjoy cooking. So I opt for option-style:
put everything on a baking tray, close in the oven for some time and while taking care of the baby, calmly waiting until everything
is ready. Simple ;)
Pieczone skrzydełka kurczaka z
ziemniakami
Składniki (4 porcje)
1 kg skrzydełek kurczaka
1 kg ziemniaków
½ czerwonej papryczki
chili (opcjonalnie)
½ pęczka kolendry
kilka łyżeczek oregano
lub ziół prowansalskich
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Ziemniaki obrać, pokroić
w grubszą kostkę i podgotować ok. 10 min.
Skrzydełka opłukać i
dokładnie wytrzeć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki
odcedzić i dodać do skrzydełek. Całość polać oliwą z oliwek, posolić i dodać
świeżo zmielonego pieprzu.
Piec przez ok. 45-60 min.
do czasu aż ziemniaki będą miękkie, a kurczak nabierze złotego koloru. W razie
potrzeby zmniejszyć temperaturę do 180oC.
Wyjąć z piekarnika i
lekko przestudzić. Posypać pokrojoną papryczką chili i kolendrą.
Podawać z sałatką.
Smacznego!
Roast chicken wings with potatoes
Ingredients (serves 4)
1 kg chicken wings
1 kg potatoes
½ red chilli (optional)
½ bunch cilantro
a few tsp oregano or Provencal herbs
salt and pepper
olive oil
1 kg potatoes
½ red chilli (optional)
½ bunch cilantro
a few tsp oregano or Provencal herbs
salt and pepper
olive oil
Method
Preheat the oven to 200oC.
Preheat the oven to 200oC.
Peel the potatoes, cut into thicker cubes and boil around 10 minutes.
Rinse and dry thoroughly the chicken wings. Place on a baking tray lined with baking paper. Drain the potatoes and add to the
wings. Pour olive oil over, add salt and freshly ground pepper.
Bake for approx. 45-60 minutes until the potatoes are tender and the
chicken become golden brown. Reduce the temperature to 180oC if
necessary.
Remove from the oven and cool slightly. Sprinkle with chopped chili and cilantro.
Serve with salad.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz