If you fancy a light breakfast or lunch, this is something specially for you! A light as a cloud omelette with beaten eggs. I suggest some ricotta, smoked salmon and green asparagus on top, but it can just be easily eaten sweet as well.
Lekki omlet z łososiem i szparagami
(na podstawie czasopisma "750 g le mag", nr 5, luty/marzec 2014)
Składniki (2 porcje)
5 jajek (żółtka i białka osobno)
1,5 łyżki mleka
1,5 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do wysmarowania patelni
100 g ricotty
wędzony łosoś
kilka zielonych szparagów
Przygotowanie
Szparagi opłukać, oderwać końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i wrzucić do wrzącej, osolonej wody na ok. 6 min.
W misce wymieszać żółtka z mlekiem i mąką. Białka ubić na sztywno i delikatnie, stopniowo dodać do żółtek.
Na patelni rozgrzać kroplę oleju (najlepiej rozsmarować ją ręcznikiem papierowym po patelni) i wlać masę jajeczną. Wyrównać powierzchnię i smażyć przez 8-10 min. aż jajka się zetną, a spód nabierze brązowego koloru.
Delikatnie zsunąć omlet na talerz. Nałożyć ricottę, łososia i szparagi. Posypać solą (ja użyłam fleur de sel) i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Light salmon and asparagus omlette
(based on "750 g le mag" magazine, nr 5, February/March 2014)
Ingredients (serves 2)
5
eggs (yolk
and whites separately)
1,5 tbsp milk
1,5 tbsp flour
salt and pepper
oil to grease the pan
100 g ricotta
smoked salmon
bunch of green asparagus
1,5 tbsp milk
1,5 tbsp flour
salt and pepper
oil to grease the pan
100 g ricotta
smoked salmon
bunch of green asparagus
Method
Rinse the asparagus, cut off the ends (they will break in the right place) and put into boiling, salted water for about 6 minutes.
In a bowl, mix the egg yolks with milk and flour. Beat the whites to stiff and gently, gradually add them to the egg yolks.
In a skillet, heat a drop of oil (preferably spread it on the pan with a paper towel) and pour the egg batter. Cook for 8-10 minutes until the eggs set and the omlette will get nicely brown.
Gently slide the omelette on a plate. Put the ricotta, salmon and asparagus. Sprinkle with salt (I used fleur de sel) and freshly ground pepper.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz