Myślę: słodka,
śnieżnobiała i mocno waniliowa panna cotta oblana ciepłą, kwaskawą frużeliną z
czerwonych owoców. Mówię:
deser doskonały.
I think: sweet, snow white panna cotta with a strong vanilla flavour, coated with an acid, warm red fruit jam. I say: a perfect dessert.
Waniliowa panna cotta z frużeliną z
czerwonych owoców
Składniki (2 porcje)
125 ml mleka
125 ml śmietanki 30 %
20 g cukru
1 opakowanie cukru
wanilinowego
½ laski wanilii
100 g mrożonych
czerwonych owoców (u mnie mieszanka jeżyn, malin, porzeczek i jagód)
4 łyżeczki brązowego
cukru (lub białego)
1 opakowanie (2 g)
agar-agar lub 6 g (3 listki) żelatyny
Przygotowanie
Do rondelka wlać mleko i
śmietankę. Wsypać cukier i cukier wanilinowy. Laskę wanilii przekroić na pół,
wyskrobać ziarenka i całość wrzucić do rondla (razem ze skórką). Dodać połowę
opakowania agar-agar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i ciągle
mieszając, gotować jeszcze 2 min. Ostudzić i przelać do foremek. Wstawić do
lodówki na co najmniej 3 h.
Mrożone owoce wrzucić do
rondelka, dodać ok. 1/3 szkl. wody oraz 4 łyżeczki cukru (ja użyłam brązowego).
Można dodać więcej cukru, ja jednak wolę, gdy frużelina jest lekko kwaskawa.
Gotować na małym ogniu.
Kiedy owoce się rozmrożą, dodać resztę agar-agar i mieszając, gotować przez 2
min. aż do uzyskania konsystencji lekkiego dżemu.
Zastygniętą pannę cottę
wyjąć z lodówki. Foremki włożyć na chwilę do wrzącej wody, a następnie wyłożyć
panna cottę na talerzyki. Polać ciepłą frużeliną.
Smacznego!
Vanilla panna cotta with red fruit jam
Ingredients
(serves 2)
125 ml milk
125 ml cream 30%
20 g sugar
1 package vanilla sugar
½ vanilla pod
100 g frozen red fruits (I used a mix of blackberries, raspberries, currants and blueberries)
4 tsp brown sugar (or white sugar)
1 package (2 g) agar- agar or 6 g (three leaves) gelatin
125 ml cream 30%
20 g sugar
1 package vanilla sugar
½ vanilla pod
100 g frozen red fruits (I used a mix of blackberries, raspberries, currants and blueberries)
4 tsp brown sugar (or white sugar)
1 package (2 g) agar- agar or 6 g (three leaves) gelatin
Method
Pour the milk and cream into a saucepan. Add sugar and vanilla sugar. Cut the vanilla pod in half, scrape out the seeds and put everything into the pan (along with peel). Add half of the packet agar-agar and bring to boil. Reduce heat and stirring constantly, cook for another 2 minutes. Cool and pour into molds. Refrigerate for at least 3 h.
Put the frozen fruit into a saucepan, add about 1/3 cups water and 4 teaspoons sugar (I used brown sugar). You can of course add more sugar, but I prefer when jam is slightly acid.
Cook on low heat. When the fruit begin to thaw, add the rest of agar-agar and stirring, cook for 2 minutes until the consistency of a light jam.
Take the solidified panna cotta out from the refrigerator. Insert the molds for a minute in boiling water, then put panna cotta on the plates. Pour warm jam over.
Wygląda pysznie :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest pyszna ;)
Usuń