4 kwietnia 2014

Waniliowa panna cotta z frużeliną z czerwonych owoców/Vanilla panna cotta with red fruit jam



Myślę: słodka, śnieżnobiała i mocno waniliowa panna cotta oblana ciepłą, kwaskawą frużeliną z czerwonych owoców. Mówię: deser doskonały.

I think: sweet, snow white panna cotta with a strong vanilla flavour, coated with an acid, warm red fruit jam. I say: a perfect dessert.




Waniliowa panna cotta z frużeliną z czerwonych owoców


Składniki (2 porcje)

125 ml mleka
125 ml śmietanki 30 %
20 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
½ laski wanilii
100 g mrożonych czerwonych owoców (u mnie mieszanka jeżyn, malin, porzeczek i jagód)
4 łyżeczki brązowego cukru (lub białego)
1 opakowanie (2 g) agar-agar lub 6 g (3 listki) żelatyny


Przygotowanie

Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Wsypać cukier i cukier wanilinowy. Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarenka i całość wrzucić do rondla (razem ze skórką). Dodać połowę opakowania agar-agar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszając, gotować jeszcze 2 min. Ostudzić i przelać do foremek. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 h. 

Mrożone owoce wrzucić do rondelka, dodać ok. 1/3 szkl. wody oraz 4 łyżeczki cukru (ja użyłam brązowego). Można dodać więcej cukru, ja jednak wolę, gdy frużelina jest lekko kwaskawa. 

Gotować na małym ogniu. Kiedy owoce się rozmrożą, dodać resztę agar-agar i mieszając, gotować przez 2 min. aż do uzyskania konsystencji lekkiego dżemu.

Zastygniętą pannę cottę wyjąć z lodówki. Foremki włożyć na chwilę do wrzącej wody, a następnie wyłożyć panna cottę na talerzyki. Polać ciepłą frużeliną.

Smacznego!




Vanilla panna cotta with red fruit jam


Ingredients (serves 2)

125 ml milk
125 ml cream 30%
20 g sugar
1 package vanilla sugar
½ vanilla pod
100 g frozen red fruits (I used a mix of blackberries, raspberries, currants and blueberries)
4 tsp brown sugar (or white sugar)
1 package (2 g) agar- agar or 6 g (three leaves) gelatin


Method

Pour the milk and cream into a saucepan. Add sugar and vanilla sugar. Cut the vanilla pod in half, scrape out the seeds and put everything into the pan (along with peel). Add half of the packet agar-agar and bring to boil. Reduce heat and stirring constantly, cook for another 2 minutes. Cool and pour into molds. Refrigerate for at least 3 h.

Put the frozen fruit into a saucepan, add about 1/3 cups water and 4 teaspoons sugar (I used brown sugar). You can of course add more sugar, but I prefer when jam is slightly acid.

Cook on low heat. When the fruit begin to thaw, add the rest of agar-agar and stirring, cook for 2 minutes until the consistency of a light jam.

Take the solidified panna cotta out from the refrigerator. Insert the molds for a minute in boiling water, then put panna cotta on the plates. Pour warm jam over.

Enjoy!


2 komentarze: