23 kwietnia 2014

Tortino di asparagi, czyli zapiekany omlet ze szparagami/Tortino di asparagi or baked asparagus omlette



Korzystajmy z sezonu na szparagi!      
      
Let’s enjoy the asparagus season!




Tortino di asparagi
(na podstawie strony Kwestia Smaku)



Składniki (2 porcje)

6 zielonych szparagów
3 jajka
1 duży plasterek szynki
2 łyżki śmietanki kremówki
tarty emmentaler
sól, świeżo zmielony pieprz
masło do wysmarowania kokilek


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 170oC.

Szparagi umyć i zblanszować (wrzucić na 2 min. do gotującej się wody).

Roztrzepać jajka, dodać śmietankę i ser, doprawić. Szparagi pokroić na większe kawałki (główki można zostawić w całości) i dodać do masy. 

Kokilki wysmarować masłem i wlać do nich masę ze szparagami. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 min. aż wierzch lekko zbrązowieje.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!




Tortino di asparagi
(based on Kwestia Smaku website)


Ingredients (serves 2)

6 green asparagus
3 eggs
1 big slice of ham
2 tbsp whipping cream
emmental
salt, freshly ground pepper
butter to grease the ramekins


Method

Preheat the oven to 170oC.

Wash and blanch the asparagus (toss them for 2 minutes in boiling water).

Beat the eggs, add the cream and cheese and season. Cut asparagus into large pieces (you can leave the whole heads) and add them to the batter.

Grease ramekins with butter and pour into the batter with asparagus. Put in the oven and bake for about 20 minutes until lightly browned.

Remove from oven and let it cool.

Enjoy!



3 komentarze: