Korzystajmy z sezonu na szparagi!
Let’s enjoy
the asparagus season!
Tortino di asparagi
(na podstawie strony
Kwestia Smaku)
Składniki (2 porcje)
6 zielonych szparagów
3 jajka
1 duży plasterek szynki
2 łyżki śmietanki
kremówki
tarty emmentaler
sól, świeżo zmielony
pieprz
masło do wysmarowania
kokilek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 170oC.
Szparagi umyć i
zblanszować (wrzucić na 2 min. do gotującej się wody).
Roztrzepać jajka, dodać
śmietankę i ser, doprawić. Szparagi pokroić na większe kawałki (główki można
zostawić w całości) i dodać do masy.
Kokilki wysmarować masłem
i wlać do nich masę ze szparagami. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 min. aż
wierzch lekko zbrązowieje.
Wyjąć z piekarnika i
ostudzić.
Smacznego!
Tortino di asparagi
(based on Kwestia Smaku
website)
Ingredients (serves 2)
6 green
asparagus
3 eggs
1 big slice
of ham
2 tbsp
whipping cream
emmental
salt,
freshly ground pepper
butter to
grease the ramekins
Method
Preheat
the oven to 170oC.
Wash and blanch the asparagus (toss them for 2 minutes in boiling water).
Beat
the eggs,
add the cream and
cheese and season. Cut asparagus into
large pieces (you can leave the
whole heads) and add
them to the batter.
Grease ramekins with butter and pour into the batter with asparagus. Put in
the oven and bake for about 20
minutes until lightly browned.
Remove
from oven and let it cool.
Enjoy!
Jaki fajny, prosty pomysł!
OdpowiedzUsuńDokładnie! I do tego bardzo szybki ;)
UsuńRobiłam kiedyś coś podobnego. Było pysznie :)
OdpowiedzUsuń