Tata zawsze robił w domu
pizzę. Praktycznie co tydzień, w piątek, zajadaliśmy się domowym ciastem
drożdżowym z różnymi składnikami. To był taki nasz mały rytuał: pizza w naszym
pięcioosobowym gronie. Śmiechy, gry, rodzina. Pamiętam też, jak po raz pierwszy
próbowałam zrobić ciasto na pizzę. Wyszło twarde jak kamień! Ale dobrze, że się
nie poddałam. Teraz wychodzi mi zdecydowanie lepiej ;)
Dad always made pizza. Almost every week, on
Friday, we ate homemade yeast dough with
different ingredients. It was
our little ritual: pizza in our group of five.
Laughter, games, family. I also remember
the first time I
tried to make pizza dough.
It was hard as a
rock! It’s good, however, that I did not give up. It’s so much better now ;)
Klasyczna pizza z szynką,
pieczarkami i serem
Składniki
Ciasto (na dwa spody)
(na podstawie „Chleb.
Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” Jeffrey Hamelman)
516 g mąki chlebowej
1 ½ szkl. wody
9 g soli
4 g drożdży instant
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy
1 puszka krojonych pomidorów
1 szalotka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka octu
balsamicznego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
sól, świeżo zmielony
pieprz
oliwa z oliwek do
smażenia
Ponadto
4 duże plastry szynki
200 g pieczarek
ok. 100 g sera pleśniowego
(np. camemberta)
żółty ser do posypania
liście bazylii do
dekoracji
Przygotowanie
Ciasto
W przeddzień pieczenia
pizzy przygotować zaczyn biga: szczyptę drożdży rozpuścić w ¼ szkl. wody, dodać
102 g mąki i dokładnie wymieszać. Zaczyn powinien być dosyć sztywny. Przykryć
folią spożywczą i zostawić na 12-16 h w ciepłym miejscu.
Na drugi dzień do miski
przesiać resztę mąki (ok. 420 g), dodać sól, 4 g drożdży oraz resztę wody i
zacząć wyrabiać. Ja wyrabiałam ciasto ręcznie, ale oczywiście można się
posłużyć robotem.
Wyrabiać przez 3 min.
(jeśli używamy mieszarki, należy ją ustawić na pierwszą prędkość), stopniowo dodając
zaczyn. Po dodaniu całego zaczynu wyrabiać ciasto przez kolejne 3 min. (druga
prędkość w mieszarce), po czym dodać oliwę. Kiedy się wchłonie, wyrabiać ciasto
jeszcze przez 2-3 min.
Wyrobione ciasto włożyć
do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu na 2 h (po 1 h należy trochę powyrabiać ciasto). Ja piekłam jedną
pizzę, więc po pierwszej godzinie fermentacji podzieliłam ciasto na dwie porcje
i jedną owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki. Następnego dnia
upiekłam na tym cieście tartę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć
na lekko oprószoną mąką stolnicę. Lekko zaokrąglić, posypać mąką i przykryć ściereczką.
Zostawić do odpoczęcia na 20 min.
W tym czasie piekarnik
nagrzać do maksymalnej temperatury (u mnie to 275oC).
Uformować cienki placek
na pizzę, rozciągając ciasto (najlepiej używać pięści). Blachę do pieczenia (niestety,
nie posiadam kamienia do pieczenia pizzy) wysmarować oliwą i ułożyć na niej
ciasto.
Sos pomidorowy
Cebulę i czosnek obrać i
pokroić na małą kosteczkę. W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Smażyć
na małym ogniu do zeszklenia (ok. 3 min.). Następnie wrzucić czosnek i smażyć
jeszcze ok. 1 min. Dodać pomidory. Posolić, dodać pieprz i oregano, cukier i
ocet balsamiczny. Gotować na minimalnym ogniu przez ok. 10 min. Dodać masło i
gotować aż się rozpuści.
Na przygotowany spód
wylać sos pomidorowy (z podanych składników otrzymacie sos na dwa spody).
Ułożyć szynkę, pokrojone pieczarki, ser pleśniowy. Posypać żółtym serem. Piec
przez 10-12 min.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić. Posypać listkami bazylii.
Smacznego!
Classic
ham, mushrooms and cheese pizza
Ingredients
Dough (for two pizzas)
(based on the “Bread. A baker’s book of techniques and recipes” Jeffrey Hamelman)
516 g bread flour
1 ½ cups water
9 g salt
4 g instant yeast
2 tbsp olive oil
Tomato sauce
1 tin chopped tomatoes
1 shallot
1-2 cloves garlic
1 tbsp butter
1 tbsp balsamic vinegar
1 tsp sugar
1 tsp oregano
salt and freshly ground pepper
olive oil for frying
(based on the “Bread. A baker’s book of techniques and recipes” Jeffrey Hamelman)
516 g bread flour
1 ½ cups water
9 g salt
4 g instant yeast
2 tbsp olive oil
Tomato sauce
1 tin chopped tomatoes
1 shallot
1-2 cloves garlic
1 tbsp butter
1 tbsp balsamic vinegar
1 tsp sugar
1 tsp oregano
salt and freshly ground pepper
olive oil for frying
Also
4 large slices of ham
200 g mushrooms
about 100 g cheese type camembert
emmental or gruyère for sprinkling
basil leaves for decoration
Method
Dough
Evening before prepare the biga starter : dissolve a pinch of yeast in ¼ cups water, add 102 g flour and mix thoroughly. The dough should be quite stiff. Wrap in plastic foil and leave for 12-16 h in a warm place.
On the second day,
sift the rest of the flour (about 420 g) in the bowl, add salt, 4 g yeast and
the rest of the water and begin to knead. I
was making the dough by hand, but of course you can use the robot.
Knead for 3
minutes (if
you’re using a robot, set it to the first speed), gradually adding the starter.
Knead
for another 3 minutes (second speed in a robot)
and then add the olive oil. When
it’s absorbed, knead for another 2-3 minutes.
Put the kneaded
dough into the oiled bowl, cover with a cloth and leave to rise in a warm place
for 2 h (after 1 hour the dough should be a bit kneaded). I
baked one pizza, so after the first hour of fermentation I divided the dough
into two portions, wrapped one of them with plastic foil and put it in the
refrigerator. The next day I
baked I used the dough to bake a tart.
Put the dough on
a lightly floured pastry board. Slightly round it,
sprinkle with flour and cover with a cloth. Allow to rest for 20
minutes.
During this time,
heat the oven to maximum temperature (for me it was 275°C).
Shape a thin pizza,
stretching the dough (it’s best to use the fists). Grease
a baking tray (unfortunately, I do not have a pizza stone) with oil and place the
dough on.
Tomato sauce
Peel and cut into small cubes onions and garlic. In a saucepan, heat the oil and add the onion. Cook over low heat for about 3 minutes. Then add garlic and cook for about 1 minute. Add the tomatoes. Season with salt and pepper, add oregano, sugar and balsamic vinegar. Cook on low heat for about 10 minutes. Add the butter and cook until dissolved.
Pour the tomato sauce on the prepared dough (the sauce from the listed ingredients serves 2 pizzas). Place the ham, sliced mushrooms, camembert. Sprinkle with cheese . Bake for 10-12 minutes.
Tomato sauce
Peel and cut into small cubes onions and garlic. In a saucepan, heat the oil and add the onion. Cook over low heat for about 3 minutes. Then add garlic and cook for about 1 minute. Add the tomatoes. Season with salt and pepper, add oregano, sugar and balsamic vinegar. Cook on low heat for about 10 minutes. Add the butter and cook until dissolved.
Pour the tomato sauce on the prepared dough (the sauce from the listed ingredients serves 2 pizzas). Place the ham, sliced mushrooms, camembert. Sprinkle with cheese . Bake for 10-12 minutes.
Remove from the oven and let it cool. Sprinkle with basil leaves.
Enjoy!
Moim ulubionym dodatkiem do pizzy są oczywiście pieczarki. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014, która kończy się już jutro.
OdpowiedzUsuń