26 kwietnia 2014

Klasyczna pizza z szynką, pieczarkami i serem/Classic ham, mushrooms and cheese pizza



Tata zawsze robił w domu pizzę. Praktycznie co tydzień, w piątek, zajadaliśmy się domowym ciastem drożdżowym z różnymi składnikami. To był taki nasz mały rytuał: pizza w naszym pięcioosobowym gronie. Śmiechy, gry, rodzina. Pamiętam też, jak po raz pierwszy próbowałam zrobić ciasto na pizzę. Wyszło twarde jak kamień! Ale dobrze, że się nie poddałam. Teraz wychodzi mi zdecydowanie lepiej ;)

Dad always made ​​pizza. Almost every week, on Friday, we ate homemade yeast dough with different ingredients. It was our little ritual: pizza in our group of five. Laughter, games, family. I also remember the first time I tried to make pizza dough. It was hard as a rock! It’s good, however, that I  did not give up. It’s so much better now ;)
































Klasyczna pizza z szynką, pieczarkami i serem


Składniki

Ciasto (na dwa spody)
(na podstawie „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” Jeffrey Hamelman)
516 g mąki chlebowej
1 ½ szkl. wody
9 g soli
4 g drożdży instant
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy
1 puszka krojonych pomidorów
1 szalotka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek do smażenia

Ponadto
4 duże plastry szynki
200 g pieczarek
ok. 100 g sera pleśniowego (np. camemberta)
żółty ser do posypania
liście bazylii do dekoracji


Przygotowanie

Ciasto
W przeddzień pieczenia pizzy przygotować zaczyn biga: szczyptę drożdży rozpuścić w ¼ szkl. wody, dodać 102 g mąki i dokładnie wymieszać. Zaczyn powinien być dosyć sztywny. Przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-16 h w ciepłym miejscu.

Na drugi dzień do miski przesiać resztę mąki (ok. 420 g), dodać sól, 4 g drożdży oraz resztę wody i zacząć wyrabiać. Ja wyrabiałam ciasto ręcznie, ale oczywiście można się posłużyć robotem.

Wyrabiać przez 3 min. (jeśli używamy mieszarki, należy ją ustawić na pierwszą prędkość), stopniowo dodając zaczyn. Po dodaniu całego zaczynu wyrabiać ciasto przez kolejne 3 min. (druga prędkość w mieszarce), po czym dodać oliwę. Kiedy się wchłonie, wyrabiać ciasto jeszcze przez 2-3 min.

Wyrobione ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 h (po 1 h należy trochę powyrabiać ciasto). Ja piekłam jedną pizzę, więc po pierwszej godzinie fermentacji podzieliłam ciasto na dwie porcje i jedną owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki. Następnego dnia upiekłam na tym cieście tartę.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na lekko oprószoną mąką stolnicę. Lekko zaokrąglić, posypać mąką i przykryć ściereczką. Zostawić do odpoczęcia na 20 min.

W tym czasie piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (u mnie to 275oC).

Uformować cienki placek na pizzę, rozciągając ciasto (najlepiej używać pięści). Blachę do pieczenia (niestety, nie posiadam kamienia do pieczenia pizzy) wysmarować oliwą i ułożyć na niej ciasto.

Sos pomidorowy
Cebulę i czosnek obrać i pokroić na małą kosteczkę. W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia (ok. 3 min.). Następnie wrzucić czosnek i smażyć jeszcze ok. 1 min. Dodać pomidory. Posolić, dodać pieprz i oregano, cukier i ocet balsamiczny. Gotować na minimalnym ogniu przez ok. 10 min. Dodać masło i gotować aż się rozpuści.

Na przygotowany spód wylać sos pomidorowy (z podanych składników otrzymacie sos na dwa spody). Ułożyć szynkę, pokrojone pieczarki, ser pleśniowy. Posypać żółtym serem. Piec przez 10-12 min. 

Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posypać listkami bazylii.

Smacznego!






Classic ham, mushrooms and cheese pizza


Ingredients

Dough (for two pizzas)
(based on the “Bread. A baker’s book of techniques and recipes” Jeffrey Hamelman)
516 g bread flour
1 ½ cups water
9 g salt
4 g instant yeast
2 tbsp olive oil

Tomato sauce
1 tin chopped tomatoes
1 shallot
1-2 cloves garlic
1 tbsp butter
1 tbsp balsamic vinegar
1 tsp sugar
1 tsp oregano
salt and freshly ground pepper
olive oil for frying

Also
4 large slices of ham
200 g mushrooms
about 100 g cheese type camembert
emmental or gruyère for sprinkling
basil leaves for decoration


Method

Dough
Evening before prepare the biga starter : dissolve a pinch of yeast in ¼ cups water, add 102 g flour and mix thoroughly. The dough should be quite stiff. Wrap in plastic foil and leave for 12-16 h in a warm place.

On the second day, sift the rest of the flour (about 420 g) in the bowl, add salt, 4 g yeast and the rest of the water and begin to knead. I was making the dough by hand, but of course you can use the robot.

Knead for 3 minutes (if you’re using a robot, set it to the first speed), gradually adding the starter. Knead for another 3 minutes (second speed in a robot) and then add the olive oil. When it’s absorbed, knead for another 2-3 minutes.

Put the kneaded dough into the oiled bowl, cover with a cloth and leave to rise in a warm place for 2 h (after 1 hour the dough should be a bit kneaded). I baked one pizza, so after the first hour of fermentation I divided the dough into two portions, wrapped one of them with plastic foil and put it in the refrigerator. The next day I baked I used the dough to bake a tart.

Put the dough on a lightly floured pastry board. Slightly round it, sprinkle with flour and cover with a cloth. Allow to rest for 20 minutes.

During this time, heat the oven to maximum temperature (for me it was 275°C).

Shape a thin pizza, stretching the dough (it’s best to use the fists). Grease a baking tray (unfortunately, I do not have a pizza stone) with oil and place the dough on.

Tomato sauce
Peel and cut into small cubes onions and garlic. In a saucepan, heat the oil and add the onion. Cook over low heat for about 3 minutes. Then add garlic and cook for about 1 minute. Add the tomatoes. Season with salt and pepper, add oregano, sugar and balsamic vinegar. Cook on low heat for about 10 minutes. Add the butter and cook until dissolved.

Pour the tomato sauce on the prepared dough (the sauce from the listed ingredients serves 2 pizzas). Place the ham, sliced ​​mushrooms, camembert. Sprinkle with cheese . Bake for 10-12 minutes.   

Remove from the oven and let it cool. Sprinkle with basil leaves.

Enjoy!
 





1 komentarz:

  1. Moim ulubionym dodatkiem do pizzy są oczywiście pieczarki. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014, która kończy się już jutro.

    OdpowiedzUsuń