3 kwietnia 2014

Chleb orkiszowy/Spelt bread



Przepis na szybki i bardzo prosty chleb orkiszowy. Lekki, o orzechowym smaku i bardzo zdrowy.

Recipe for a quick and very simple spelt bread. Light, with nutty flavor and very healthy.




Chleb orkiszowy
(na podstawie “How to bake” Paul Hollywood)


Składniki

450 g jasnej mąki orkiszowej
7 g (1 opakowanie) drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży)
330 ml chłodnej wody
10 g soli
oliwa z oliwek


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże (uważać, aby drożdże nie zmieszały się z solą, która osłabia ich działanie). W przypadku świeżych drożdży należy zacząć od przygotowania zaczynu (drożdże rozkruszyć do miseczki i posypać łyżeczką cukru; odczekać aż się rozpuszczą i dodać do mąki). 

Mieszając drewnianą łyżką, powoli dodawać wodę aż do uzyskania elastycznego ciasta. Możecie użyć mniej lub więcej wody – wszystko zależy od chłonności mąki. Na stolnicę wylać 1-2 krople oliwy z oliwek. 
Wyłożyć ciasto i wyrabiać przez 5-10 min. aż będzie gładkie. Ciasto może być na początku bardzo klejące, jednak wstrzymajcie się przed dodawaniem mąki, bo to je obciąży. Po kilku minutach wyrabiania ciasto przestaje się kleić i staje się gładkie.

Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h.

Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 1-2 min., aby pozbyć się zgromadzonego w nim gazu. Przełożyć do wysmarowanej oliwą foremki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 h.

Piekarnik nagrzać do 220oC na ok. 30 min. przed końcem wyrastania ciasta.

Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min. Gdyby wierzch zaczął zbyt szybko brązowieć, chleb należy przykryć kawałkiem folii aluminiowej.

Chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić. Bochenek jest gotowy, jeśli stukając w dno, słyszymy głuchy dźwięk.

Smacznego!





Spelt bread
(recipe comes from „How to bake” Paul Hollywood)


Ingredients

450 g plain spelt flour
7 g (1 package) instant yeast (or 20 g fresh yeast)
330 ml cold water
10 g salt
olive oil


Method

Sift the flour into a bowl, add salt and yeast (be careful not to mix yeast with salt, which weakens its action). If you’re using fresh yeast, you should begin by preparing the starter (crush yeast into a bowl and sprinkle with a teaspoon of sugar; allow to dissolve and add to the flour).

Stirring with a wooden spoon, slowly add water until the elastic dough. You can use less or more water - it all depends on the absorbency of the flour. Pour 1-2 drops olive oil on a board. Put the dough and knead it for 5-10 minutes until smooth. The dough may be very sticky in the beginning, but do not add more flour as it will make it heathier. After a few minutes of kneading the dough stops sticking and becomes smooth.

Put the kneaded dough into a greased bowl, cover with a cloth and leave to rise in a warm place for about 1.5-2 h.

When the dough doubles in size, put it on a lightly floured pastry board and knead for about 1-2 minutes to get rid of the gas stored. Put it into a greased mold and leave to rise again for about 1 h.

Preheat the oven to 220°C about 30 minutes before the end of the rising time.

Put the risen loaf to the oven and bake for about 30 minutes. If the top begins to brown too quickly, cover with a piece of aluminum foil.

Remove bread from oven and let it cool. Loaf is ready when tapping on the bottom, you can hear the hollow sound.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Piękny ten chlebek, uwielbiam taki domowy.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chętnie zajrzę do Ciebie :) Pozdrawiam

      Usuń