11 kwietnia 2014

Pieczony łosoś z warzywami/Salmon en papillote with vegetables



Zdrowo nie znaczy wcale bez smaku. Zapraszam na przepis na delikatnego łososia zapiekanego metodą „en papillote”, czyli w papierze do pieczenia. Tak upieczona ryba jest soczysta i super delikatna. Do tego trochę warzyw i cytryna i mamy pyszny obiad.

Healthy doesn’t mean tasteless. Today the recipe for tender salmon baked by method "en papillote", or in the parchment. The fish prepared in such way is juicy and super delicate. You can serve it with some vegetables and lemon and then you’ll have a delicious dinner.



Pieczony łosoś z warzywami


Składniki (1 porcja)

200 g świeżego łososia
½ małej cukinii
1 mała cebulka
1 marchewka
3 plasterki cytryny + 1 łyżeczka skórki z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz

Ponadto
Papier do pieczenia

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Łososia opłukać i dokładnie wysuszyć. Warzywa opłukać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cukinię zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Na kawałku papieru do pieczenia ułożyć kolejno cukinię, cebulkę i marchewkę. Na warzywach ułożyć plasterki cytryny, a następnie łososia. Na wierzch zetrzeć skórkę z cytryny, posolić i zmielić pieprz. 

Zrobić paczuszkę: łososia przykryć dwoma końcami papieru, a następnie złożyć boki. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20-25 min.

Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Przy otwieraniu paczuszki uważać na parę!

Podawać np. z gotowanym zbożem, ryżem lub kuskusem.

Smacznego!





Salmon en papillote with vegetables


Ingredients (serves 1)

200 g fresh salmon
½ small zucchini
1 small onion
1 carrot
3 slices of lemon + 1 tsp lemon zest
salt and freshly ground pepper

Also
baking paper


Method

Preheat the oven to 180oC.
 
Rinse salmon and dry thoroughly.
Rinse vegetables. Peel and grate carrot and zucchini. Peel and cut onion.

On a piece of baking paper arrange sequentially zucchini, onion and carrot. Then put a slice of lemon and salmon. Grate the lemon zest, season with salt and pepper.

Make a packet: cover salmon with the two ends of the paper and then fold the sides.
Put in the oven and bake for about 20-25 minutes.

Remove from the oven and cool slightly.
Watch out for steam while opening the packet!
 
Serve with boiled grain, rice or couscous.

Enjoy!



1 komentarz: