Zdrowo nie znaczy wcale
bez smaku. Zapraszam na przepis na delikatnego łososia zapiekanego metodą „en
papillote”, czyli w papierze do pieczenia. Tak upieczona ryba jest soczysta i
super delikatna. Do tego trochę warzyw i cytryna i mamy pyszny obiad.
Healthy doesn’t mean tasteless. Today the recipe
for tender salmon baked by
method "en papillote",
or in the parchment. The fish prepared
in such way is juicy and super
delicate. You can serve it with some vegetables and lemon and then you’ll
have a delicious dinner.
Pieczony łosoś z
warzywami
Składniki (1 porcja)
200 g świeżego łososia
½ małej cukinii
1 mała cebulka
1 marchewka
3 plasterki cytryny + 1
łyżeczka skórki z cytryny
sól, świeżo zmielony
pieprz
Ponadto
Papier do pieczenia
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Łososia opłukać i
dokładnie wysuszyć. Warzywa opłukać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi
oczkami. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cukinię zetrzeć na tarce z małymi
oczkami.
Na kawałku papieru do
pieczenia ułożyć kolejno cukinię, cebulkę i marchewkę. Na warzywach ułożyć
plasterki cytryny, a następnie łososia. Na wierzch zetrzeć skórkę z cytryny,
posolić i zmielić pieprz.
Zrobić paczuszkę: łososia
przykryć dwoma końcami papieru, a następnie złożyć boki. Włożyć do piekarnika i
piec ok. 20-25 min.
Wyjąć z piekarnika i
lekko ostudzić. Przy otwieraniu paczuszki uważać na parę!
Podawać np. z gotowanym
zbożem, ryżem lub kuskusem.
Smacznego!
Salmon en papillote with
vegetables
Ingredients (serves 1)
200 g fresh salmon
½ small zucchini
1 small onion
1 carrot
3 slices of lemon + 1 tsp lemon zest
salt and freshly ground pepper
Also
baking paper
½ small zucchini
1 small onion
1 carrot
3 slices of lemon + 1 tsp lemon zest
salt and freshly ground pepper
Also
baking paper
Method
Preheat the oven to 180oC.
Rinse salmon and dry thoroughly. Rinse vegetables. Peel and grate carrot and zucchini. Peel and cut onion.
On a piece of baking paper arrange sequentially zucchini, onion and carrot. Then put a slice of lemon and salmon. Grate the lemon zest, season with salt and pepper.
Make a packet: cover salmon with the two ends of the paper and then fold the sides. Put in the oven and bake for about 20-25 minutes.
Remove from the oven and cool slightly. Watch out for steam while opening the packet!
Serve with boiled grain, rice or couscous.
Enjoy!
Świetny obiad, dla mnie taki nawet wykwintny.
OdpowiedzUsuń