Wiosna to czas szparagów.
Białe czy zielone, są świetne w każdej postaci – w zupie, risotto, w sosie
holenderskim, czy tak jak dzisiaj jako przystawka z sosem jajeczno-maślanym. Mmmm…
Spring
is the time of asparagus. White or
green, they are great in any form - in the
soup, risotto, hollandaise sauce,
or like today as
a side dish with egg-butter
sauce. Mmmm...
Szparagi
po flamandzku
(na podstawie « La
cuisine de nos régions » Sylvie Girard-Legorce)
Składniki (1 porcja)
kilka białych
szparagów
1 jajko
40 g masła
2 szczypty cukru
sól, pieprz
Przygotowanie
W dużym garnku zagotować ok.
1,5 l wody. Dodać cukier i 20 g masła. Zagotować.
Szparagi obrać, odłamać twarde
końcówki (gdy je nagniemy, złamią się same w odpowiednim miejscu) i wrzucić do
gotującej się wody. Gotować na małym ogniu przez 15 min.
W międzyczasie ugotować
jajko na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na połowę, wyjąć żółtko i wrzucić
na patelnię razem z resztą masła. Rozgnieść łyżką, mieszając z rozpuszczonym
masłem.
Białko pokroić w kostkę.
Ugotowane szparagi odcedzić
i wyłożyć na talerz. Posypać pokrojonym białkiem i polać jajeczno-maślanym
sosem.
Można posypać natką
pietruszki.
Smacznego!
Asparagus à la flamande
(based on « La cuisine de
nos régions » Sylvie Girard-Legorce)
Ingredients (serves 1)
several white asparagus
1 egg
40 g butter
2 pinches sugar
salt and pepper
1 egg
40 g butter
2 pinches sugar
salt and pepper
Method
In a large pot boil 1.5 liters water. Add sugar and 20 g butter. Bring to a boil.
Peel
the asparagus,
snap off tough ends
(when you bend them, they break themselves in
the right place) and toss it into
boiling water. Cook over low heat for 15 minutes.
In
the meantime, hard-boil the egg. Cool, peel, slice in half, remove
the yolk and toss it into the pan with the rest of the butter. Mash with a
spoon, stirring with the melted butter.
Dice
the egg white.
Drain cooked asparagus and place it on a plate. Sprinkle with chopped
egg white and pour the egg-butter sauce over.
You
can sprinkle
with parsley.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz