21 kwietnia 2014

Szparagi po flamandzku/Asparagus à la flamande



Wiosna to czas szparagów. Białe czy zielone, są świetne w każdej postaci – w zupie, risotto, w sosie holenderskim, czy tak jak dzisiaj jako przystawka z sosem jajeczno-maślanym. Mmmm…

Spring is the time of asparagus. White or green, they are great in any form - in the soup, risotto, hollandaise sauce, or like today as a side dish with egg-butter sauce. Mmmm...



Szparagi po flamandzku
(na podstawie « La cuisine de nos régions » Sylvie Girard-Legorce)


Składniki (1 porcja)

kilka białych szparagów
1 jajko
40 g masła
2 szczypty cukru
sól, pieprz


Przygotowanie

W dużym garnku zagotować ok. 1,5 l wody. Dodać cukier i 20 g masła. Zagotować.

Szparagi obrać, odłamać twarde końcówki (gdy je nagniemy, złamią się same w odpowiednim miejscu) i wrzucić do gotującej się wody. Gotować na małym ogniu przez 15 min.

W międzyczasie ugotować jajko na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na połowę, wyjąć żółtko i wrzucić na patelnię razem z resztą masła. Rozgnieść łyżką, mieszając z rozpuszczonym masłem.

Białko pokroić w kostkę.

Ugotowane szparagi odcedzić i wyłożyć na talerz. Posypać pokrojonym białkiem i polać jajeczno-maślanym sosem.

Można posypać natką pietruszki.

Smacznego!




Asparagus à la flamande
(based on « La cuisine de nos régions » Sylvie Girard-Legorce)


Ingredients (serves 1)

several white asparagus
1 egg
40 g butter
2 pinches sugar
salt and pepper


Method

In a large pot boil 1.5 liters water. Add sugar and 20 g butter. Bring to a boil

Peel the asparagus, snap off tough ends (when you bend them, they break themselves in the right place) and toss it into boiling water. Cook over low heat for 15 minutes

In the meantime, hard-boil the egg. Cool, peel, slice in half, remove the yolk and toss it into the pan with the rest of the butter. Mash with a spoon, stirring with the melted butter

Dice the egg white.

Drain cooked asparagus and place it on a plate. Sprinkle with chopped egg white and pour the egg-butter sauce over.

You can sprinkle with parsley.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz