Sos normandzki jest chyba
sosem, który najczęściej przygotowuję, a to ze względu na Monsieur T., który
lubi z nim mieszać swoje ukochane pâtes,
czyli makaron.
Tym razem postanowiłam
jednak zrobić mały eksperyment i zapiec pod nim kotlety wieprzowe. Eksperyment
zaliczam do udanych! :)
Norman sauce is
probably the one that I prepare most often - it is due to Monsieur T. who likes
to mix his beloved pâtes, or pasta
with it.
This time, however, I decided to do a little experiment and roast pork chops with it. And guess what! I think I succeeded! :)
This time, however, I decided to do a little experiment and roast pork chops with it. And guess what! I think I succeeded! :)
Kotlety wieprzowe
zapiekane w sosie normandzkim
Składniki (8 porcji)
Sos normandzki
200 g wędzonego boczku
250 g pieczarek
125 ml białego wytrawnego
wina
150 ml śmietany 12%
sól, świeżo zmielony
pieprz
Ponadto
8 kotletów wieprzowych (np.
ze schabu)
oliwa z oliwek so
wysmarowania formy
Przygotowanie
Dużą formę do pieczenia
wysmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 200oC.
Kotlety opłukać pod zimną
wodą i dokładnie osuszyć. Posypać solą i zmielonym pieprzem, ułożyć w formie i
wstawić do piekarnika, aby się podpiekły.
Boczek pokroić na małą kostkę
i podsmażyć. Pieczarki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z boczkiem.
Smażyć przez ok. 10 min. na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dodać wino i gotować
przez kolejne 8-10 min., aby się zredukowało. Następnie dodać śmietanę, posolić
i dodać pieprz do smaku. Gotować przez ok. 5 min. na niewielkim ogniu.
Gotowym sosem polać
podpieczone kotlety i zapiekać jeszcze przez ok. 20-25 min. W razie, gdyby
kotlety zbyt szybko się przypiekały, zmniejszyć temperaturę do 180oC.
Wyjąć z piekarnika i
lekko przestudzić.
Podawać np. z ryżem
polanym oliwą z orzechów włoskich i fasolką posypaną fleur de sel.
Smacznego!
Roast pork
chops with Norman sauce
Ingredients
(serves 8)
Norman sauce
200 g smoked bacon
250 g mushrooms
125 ml dry white wine
150 ml cream 12%
salt and freshly ground pepper
Also
8 pork chops
olive oil to grease the dish
200 g smoked bacon
250 g mushrooms
125 ml dry white wine
150 ml cream 12%
salt and freshly ground pepper
Also
8 pork chops
olive oil to grease the dish
Method
Grease a large baking pan with oil. Preheat the oven to 200oC.
Rinse the chops in cold water and dry thoroughly. Sprinkle with salt and ground pepper, place in a baking form and put in the oven.
Cut bacon into small cubes and fry in a pan. Cut mushrooms into cubes and toss into the pan with the bacon. Fry for about 10 minutes over a medium heat, stirring occasionally.
Add the wine and cook for another 8-10 minutes until reduced. Then add the cream, season with salt and pepper to taste. Cook for about 5 minutes on a small heat.
Pour sauce on pre-baked pork chops and roast for approximately 20-25 minutes. If the chops get brown too quickly, reduce the temperature to 180oC.
Remove from the oven and cool slightly.
Serve e.g. with rice with walnut oil and green beans sprinkled with fleur de sel.
Enjoy!
Wygląda pysznie, taki niedzielny obiad.
OdpowiedzUsuń