5 kwietnia 2014

Kotlety wieprzowe zapiekane w sosie normandzkim/Roast pork chops with Norman sauce



Sos normandzki jest chyba sosem, który najczęściej przygotowuję, a to ze względu na Monsieur T., który lubi z nim mieszać swoje ukochane pâtes, czyli makaron.

Tym razem postanowiłam jednak zrobić mały eksperyment i zapiec pod nim kotlety wieprzowe. Eksperyment zaliczam do udanych! :)


Norman sauce is probably the one that I prepare most often - it is due to Monsieur T. who likes to mix his beloved pâtes, or pasta with it.

This time, however, I decided to do a little experiment and roast pork chops with it. And guess what! I think I succeeded!
:)




Kotlety wieprzowe zapiekane w sosie normandzkim


Składniki (8 porcji)

Sos normandzki
200 g wędzonego boczku
250 g pieczarek
125 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietany 12%
sól, świeżo zmielony pieprz

Ponadto
8 kotletów wieprzowych (np. ze schabu)
oliwa z oliwek so wysmarowania formy


Przygotowanie

Dużą formę do pieczenia wysmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 200oC.

Kotlety opłukać pod zimną wodą i dokładnie osuszyć. Posypać solą i zmielonym pieprzem, ułożyć w formie i wstawić do piekarnika, aby się podpiekły.

Boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć. Pieczarki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z boczkiem. Smażyć przez ok. 10 min. na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Dodać wino i gotować przez kolejne 8-10 min., aby się zredukowało. Następnie dodać śmietanę, posolić i dodać pieprz do smaku. Gotować przez ok. 5 min. na niewielkim ogniu.

Gotowym sosem polać podpieczone kotlety i zapiekać jeszcze przez ok. 20-25 min. W razie, gdyby kotlety zbyt szybko się przypiekały, zmniejszyć temperaturę do 180oC.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Podawać np. z ryżem polanym oliwą z orzechów włoskich i fasolką posypaną fleur de sel.

Smacznego!




Roast pork chops with Norman sauce


Ingredients (serves 8)

Norman sauce
200 g smoked bacon
250 g mushrooms
125 ml dry white wine
150 ml cream 12%
salt and freshly ground pepper

Also
8 pork chops
olive oil to grease the dish


Method

Grease a large baking pan with oil. Preheat the oven to 200oC.

Rinse the chops in cold water and dry thoroughly. Sprinkle with salt and ground pepper, place in a baking form and put in the oven.

Cut bacon into small cubes and fry in a pan. Cut mushrooms into cubes and toss into the pan with the bacon. Fry for about 10 minutes over a medium heat, stirring occasionally.

Add the wine and cook for another 8-10 minutes until reduced.
Then add the cream, season with salt and pepper to taste. Cook for about 5 minutes on a small heat.

Pour sauce on pre-baked pork chops and roast for approximately 20-25 minutes. If the chops get brown too quickly, reduce the temperature to 180oC.

Remove from the oven and cool slightly.

Serve e.g. with rice with walnut oil and green beans sprinkled with fleur de sel.

Enjoy!

1 komentarz: