30 kwietnia 2014

Alzacka tarta jabłkowa/Alsatian apple tart



Kolejna tarta z jabłkami. Tym razem pochodząca z Alzacji dama pachnąca cynamonem :)

Another apple tart. This time it’s an Alsatian lady with the tempting cinnamon scent :)































Alzacka tarta jabłkowa
(na podstawie « Maisons de campagne - spécial cuisine », nr 1, 2014)


Składniki

Kruche ciasto
200 g mąki
2 żółtka
1-2 łyżki drobnego cukru
90 g zimnego masła
kilka łyżek chłodnej wody
szczypta soli

Nadzienie
4 jabłka
2 jajka
200 ml śmietanki kremówki
100 ml pełnego mleka
80 g pełnego mleka (lub mniej, do smaku)
1/2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie

Ciasto przygotować jak w tym przepisie.

Nadzienie
Jajka roztrzepać, dodać śmietankę, mleko, cukier i cynamon i dokładnie wymieszać.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.

Na podpieczonym spodzie ułożyć jabłka, polać masą jajeczną, wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 min. aż masa się zetnie i tarta nabierze złotego koloru.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!

 



Alsatian apple tart
(based on « Maisons de campagne - spécial cuisine », nr 1, 2014)
Ingredients




Shortcrust pastry

200 g flour

1-2 tbsp caster sugar

90 g cold butter

2 egg yolks

pinch of salt

a few tablespoons cold water


Filling

4 apples

2 eggs

200 ml whipping cream

100 ml whole milk

½ tsp cinnamon

80 g caster sugar (or less, to taste)

 


Method

 

Prepare dough as in this recipe.

Filling

Beat eggs, add cream, milk, cinnamon and sugar and mix thoroughly.

Peel apples, remove the core and cut them into slices.

Put apples on a pre-baked dough, pour the egg mixture over and put into the preheated oven and bake for about 30-35 minutes until the mixture sets and tart becomes golden brown.

Remove from the oven and let it cool.


Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz