14 kwietnia 2014

Babka cytrynowa/Lemon baba



Kolejna propozycja wielkanocna – babka cytrynowa, która zawsze króluje u nas na świątecznym stole.

Another Easter suggestion - lemon baba that’s always there on our Easter table.


 
Babka cytrynowa
(na podstawie przepisu siostry Anastazji)


Składniki

2 ¾ szkl. mąki
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
200 g masła + do wysmarowania formy
1 ¼ szkl. cukru pudru
5 jajek
skórka starta z 1 cytryny
4 łyżki soku z cytryny

Lukier cytrynowy
½ szkl. cukru pudru
sok z cytryny


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC. Formę na babkę dokładnie wysmarować roztopionym masłem.

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

W drugiej misce ubić masło z cukrem pudrem. Na zmianę dodawać mąkę i jajka, za każdym razem dokładnie miksując.

Dodać sok i skórkę startą z cytryny. Dokładnie zmiksować.

Masę przelać do wysmarowanej masłem formy, wstawić do piekarnika i piec przez 1 h lub aż do suchego patyczka (czas pieczenia zależy głównie od piekarnika – ja piekłam praktycznie 1,5 h). Po pewnym czasie, gdy wierzch zacznie brązowieć, babkę należy przykryć folią aluminiową.

Wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić.

Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać po 1 łyżce soku z cytryny aż do powstania pół płynnego lukru. Babkę polać lukrem.

Smacznego!



 
Lemon baba
(based on sister Anastasia’s recipe)


Ingredients

2 ¾ cups flour
1 small packet baking powder
200 g butter + to grease the mold
1 ¼ cups icing sugar
5 eggs
grated zest of 1 lemon
4 tbsp lemon juice

Lemon frosting
½ cups icing sugar
lemon juice


Method

Preheat the oven to 180oC. Grease the baba mold with melted butter.

In a bowl, mix the flour with the baking powder.

In another bowl, beat butter with icing sugar. Add alternately the flour and the eggs, mixing thoroughly every time.

Add the juice and grated zest of a lemon. Mix well.

Pour the batter into a greased mold, put in the oven and bake for 1 hour or until dry stick (baking time depends mainly on the oven - I baked it almost 1.5 h). After some time, when the top starts to brown, cover the baba with aluminum foil.

Remove from the oven and allow to cool well.

Prepare the frosting: adding every time 1 tablespoon lemon juice to icing sugar mix well until a smooth frosting. Pour it over the cake.

Enjoy!






Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki i babeczki

3 komentarze: