Kolejna propozycja
wielkanocna – babka cytrynowa, która zawsze króluje u nas na świątecznym stole.
Another
Easter suggestion - lemon
baba that’s always there on our Easter
table.
Babka cytrynowa
(na podstawie przepisu
siostry Anastazji)
Składniki
2 ¾ szkl. mąki
1 małe opakowanie proszku
do pieczenia
200 g masła + do
wysmarowania formy
1 ¼ szkl. cukru pudru
5 jajek
skórka starta z 1 cytryny
4 łyżki soku z cytryny
Lukier cytrynowy
½ szkl. cukru pudru
sok z cytryny
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Formę na babkę dokładnie wysmarować roztopionym masłem.
W misce wymieszać mąkę z
proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce ubić
masło z cukrem pudrem. Na zmianę dodawać mąkę i jajka, za każdym razem
dokładnie miksując.
Dodać sok i skórkę startą
z cytryny. Dokładnie zmiksować.
Masę przelać do
wysmarowanej masłem formy, wstawić do piekarnika i piec przez 1 h lub aż do
suchego patyczka (czas pieczenia zależy głównie od piekarnika – ja piekłam
praktycznie 1,5 h). Po pewnym czasie, gdy wierzch zacznie brązowieć, babkę
należy przykryć folią aluminiową.
Wyjąć z piekarnika i
dokładnie ostudzić.
Przygotować lukier: do
cukru pudru dodawać po 1 łyżce soku z cytryny aż do powstania pół płynnego
lukru. Babkę polać lukrem.
Smacznego!
Lemon baba
(based on
sister Anastasia’s recipe)
Ingredients
2 ¾ cups flour
1 small packet baking powder
200 g butter + to grease the mold
1 ¼ cups icing sugar
5 eggs
grated zest of 1 lemon
4 tbsp lemon juice
Lemon frosting
½ cups icing sugar
lemon juice
1 small packet baking powder
200 g butter + to grease the mold
1 ¼ cups icing sugar
5 eggs
grated zest of 1 lemon
4 tbsp lemon juice
Lemon frosting
½ cups icing sugar
lemon juice
Method
Preheat the oven to 180oC. Grease the baba mold with melted butter.
In a bowl, mix the flour with the
baking powder.
In another bowl, beat butter with icing sugar. Add alternately the flour and the eggs, mixing thoroughly every time.
Add the juice and grated zest of a lemon. Mix well.
Pour the batter into a greased mold, put in the oven and bake for 1 hour or until dry stick (baking time depends mainly on the oven - I baked it almost 1.5 h). After some time, when the top starts to brown, cover the baba with aluminum foil.
Remove from the oven and allow to cool well.
Prepare the frosting: adding every time 1 tablespoon lemon juice to icing sugar mix well until a smooth frosting. Pour it over the cake.
Enjoy!
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam babki cytrynowe! to chyba najlepsze ciasta w te Święta! :)
OdpowiedzUsuń