17 kwietnia 2014

Quiche lorraine na kruchym cieście/Shortcrust quiche lorraine



Dzisiaj drugie podejście do quiche lorraine, cudownej francuskiej tarty z boczkiem zatopionym w masie śmietanowo-jajecznej. Tym razem wersja trochę bardziej czasochłonna, jednak gwarantuję, że dodatkowa praca i oczekiwanie popłacają. W zamian otrzymacie przepyszne, kruchutkie ciasto z niezwykłym nadzieniem. Do roboty!


Today the second approach to quiche lorraine, the wonderful French tart with bacon immersed in a creamy egg mass. This time a version that takes a little more time, but I guarantee that additional work and waiting pay off. In return you will get a delicious, tender tart with amazing topping. Let’s work then!



Quiche lorraine na kruchym cieście


Składniki

Ciasto
250 g mąki
100 g masła
kilka łyżek chłodnej wody
1 łyżeczka soli

Nadzienie
150 g wędzonego boczku
200 g kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
sól, świeżo zmielony pieprz
½ łyżeczki gałki muszkatołowej


Przygotowanie

Ciasto
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone w kostkę chłodne masło oraz sól. Rozrabiać w dłoniach aż do powstania specyficznej konsystencji piasku. Dodawać po 1 łyżce wody i wyrabiać aż do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 h.

Piekarnik nagrzać do 180oC. Formę na tartę wysmarować masłem.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkować na placek. Ciasto nawinąć na wałek i umieścić w formie. Dokładnie przykleić do formy, zostawiając nadmiar ciasta na zewnątrz formy. Na wierzch położyć kawałek folii aluminiowej, tak aby przykrywała całą tartę i ciasto na zewnątrz. Na folię wysypać kulki ceramiczne, fasolę, groch, itp. Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 min. Następnie zdjąć obciążenie i folię i piec kolejne 15 min., sprawdzając od czasu do czasu, czy tarta nie brązowieje zbyt szybko. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Usunąć ciasto spoza formy, używając wałka (naciskać wałkiem na brzegi tarty aż ciasto się wykruszy).

Nadzienie
Do miski wbić jajka. Dokładnie roztrzepać, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać boczek i wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35-40 min. lub do momentu aż wierzch tarty nabierze ładnego, brązowego koloru.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Podawać z sałatą z winegretem i chłodnym, białym winem na lekki lunch.

Smacznego!




Shortcrust quiche lorraine


Ingredients

Dough
250 g flour
100 g butter
a few tablespoons cold water
1 tsp salt

Filling
150 g smoked bacon
200 g sour cream 18%
3 eggs
salt and freshly ground pepper
½ tsp nutmeg


Method

Dough
Sift the flour into a bowl. Add the diced cold butter and salt. Brawl in hands until a specific consistency of sand. Add 1 tablespoon water and knead until a smooth dough. Shape into a ball, wrap with plastic foil and chill in the refrigerator for 1 h.

Preheat the oven to 180oC. Grease the tart form with butter.

Remove the chilled dough from the refrigerator, put on lightly floured pastry board and roll. Roll the dough up on a roller and place it in the mold. Stick the dough well to the mold, leaving its excess on the outside. Put a piece of aluminum foil so it covers the entire tart and dough on the outside. Put the ceramic balls, beans, peas, etc. Put in the oven and bake for about 15 minutes. Then remove the foil and bake for another 15 minutes, checking from time to time whether the tart is not browning too quickly. Remove from the oven and cool slightly. Remove the dough from outside of the mold, using a roller (push the edges of the tart until the dough crumbles).

Filling
In a bowl, put the eggs. Beat them well, add salt, pepper, nutmeg and cream. Mix thoroughly. Then add the bacon and stir. Pour the prepared batter on the pre-baked dough. Put in the oven and bake for about 35-40 minutes or until the top of the tart will get a nice, brown color.

Remove from the oven and cool slightly.

Serve with a salad with vinaigrette and a cool, white wine for a light lunch.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz