Dzisiejsze danie jest
inspirowane ogólnie pojętą kuchnią azjatycką. Zawiera imbir, mleko kokosowe i
sok z limonki, czyli składniki typowe dla tamtejszych kuchni. Uwielbiam zapach czosnku
prażonego z imbirem – jest świeży i ostry, rozgrzewający zmysły. Jeśli macie
pod ręką papryczkę chili i lubicie ostre smaki, możecie śmiało dodać ją do smażonego
czosnku i imbiru.
Today's recipe is inspired by generally understood
Asian cuisine. It contains
ginger, coconut milk and lime juice,
or typical components of the Asian cuisine.
I love the smell of garlic roasted with ginger –
it’s fresh and spicy, warming the senses. If
you have at hand some chili
and you like spicy flavors, go ahead and add
it to the fried garlic and
ginger.
Kurczak
w mleczku kokosowym
Składniki
(2 porcje)
2 średnie
filety z kurczaka
1
szalotka
1 duży
ząbek czosnku
1 cm
kawałek świeżego imbiru
200 ml mleka kokosowego
sos sojowy, pieprz do
smaku
sok z limonki do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać olej.
Szalotkę obrać i drobno pokroić, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na małym
ogniu ok. 3 min. Imbir obrać (najlepiej łyżeczką) i zetrzeć na tarce. Dodać do
szalotki i smażyć ok. 1 min. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do szalotki
i imbiru i smażyć jeszcze ok. 1 min.
Kurczaka opłukać,
dokładnie osuszyć, pokroić w małą kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć ok. 6-7
min. Wlać mleko kokosowe, sos sojowy i pieprz, dokładnie wymieszać i gotować na
małym ogniu ok. 5 min.
Zdjąć z ognia i skropić
sokiem z limonki.
Podawać z ryżem basmati
lub jaśminowym oraz połówką limonki.
Smacznego!
Chicken in coconut milk
Ingredients (serves 2)
2
medium chicken fillets
1 shallot
1 large clove garlic
1 cm piece fresh ginger
200 ml coconut milk
soy sauce, pepper to taste
lime juice to taste
oil for frying
Method
In a skillet, heat the oil. Peel shallot and cut into small pieces, add to the hot oil and fry on low heat for about 3 minutes. Peel ginger (preferably with a teaspoon) and grate it, adding to shallot and fry for about 1 minute. Peel and finely chop garlic, add to shallot and ginger and cook for about 1 more minute.
1 shallot
1 large clove garlic
1 cm piece fresh ginger
200 ml coconut milk
soy sauce, pepper to taste
lime juice to taste
oil for frying
Method
In a skillet, heat the oil. Peel shallot and cut into small pieces, add to the hot oil and fry on low heat for about 3 minutes. Peel ginger (preferably with a teaspoon) and grate it, adding to shallot and fry for about 1 minute. Peel and finely chop garlic, add to shallot and ginger and cook for about 1 more minute.
Rinse
chicken, dry it thoroughly, cut into small cubes and toss into the
pan. Fry for about 6-7 minutes. Pour the coconut
milk, soy sauce and pepper, mix everything well and cook on low heat for
about 5 minutes.
Remove
from heat and pour lime juice over.
Serve with basmati or jasmine rice and half
lime.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz