19 kwietnia 2014

Indyk w sosie śmietanowo-musztardowym/Turkey in creamy mustard sauce



Kolejny przepis z cyklu szybki obiad, czyli to, co lubię najbardziej, kiedy nie mam weny na wielkie gotowanie ;) Szybko, prosto, przyjemnie!

Another recipe for a quick dinner, which is what I like the most, when I don’t have any inspiration for big cooking ;) Quick, easy, fun!




Indyk w sosie śmietanowo-musztardowym


Składniki (3-4 porcje)

500 g eskalopków z indyka
125 ml białego, wytrawnego wina
100 ml płynnej śmietanki
50 ml kwaśnej śmietany
2 pełne łyżki musztardy
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Indyka opłukać, dokładnie wysuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i smażyć na średnim ogniu aż nabierze lekko brązowego koloru (ok. 10 min.). 

Dodać wino i gotować aż się zredukuje (ok. 10 min.).

Dodać musztardę, obydwie śmietany i przyprawy, dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 3 min.

Podawać np. z ryżem.

Smacznego!



Turkey in creamy mustard sauce


Ingredients (serves 3-4)

500 g turkey escalopes
125 ml white, dry wine
100 ml liquid cream
50 ml sour cream
2 full tbsp mustard
salt and freshly ground pepper


Method

Rinse turkey, dry thoroughly and cut into cubes. Put in a pan and fry over medium heat until slightly brown color (approx. 10 min.).

Add the wine and cook until it reduces (approx. 10 min.).

Add mustard, both cream and spices, mix well, reduce the heat and cook for about 3 more minutes.

Serve e.g. with rice.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz