9 kwietnia 2014

Śniadaniowe grzanki z salsą z wiosennych warzyw/Breakfast toasts with spring vegetables salsa



Takie grzanki robiliśmy sobie w leniwe weekendowe poranki z moim rodzeństwem. Z tą różnicą, że wtedy przykrywaliśmy je grubą warstwą ketchupu. Dzisiaj natomiast proponuję do nich szybką salsę z wiosennych warzyw. Pyszne śniadanie w kilka minut :)
 

We were preparing such toasts with my siblings in lazy weekend mornings. The only difference is that back then we were covering them with a thick layer of ketchup. Today, however, I propose to take a quick salsa with spring vegetables with them. A delicious breakfast in minutes :)




Śniadaniowe grzanki z salsą z wiosennych warzyw


Składniki (1 porcja)

Grzanki
2-3 kromki chleba (najlepiej kilkudniowego)
1 jajko
ulubione suszone zioła (ja zwykle używam majeranku, tymianku lub ziół prowansalskich)
sól, pieprz
olej do smażenia

Salsa
1 mały pomidor
kawałek ogórka
4 rzodkiewki
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Grzanki
Jajko roztrzepać w głębokim talerzu. Dodać sól, pieprz i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kromki chleba maczać w masie jajecznej i kłaść na patelni. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają) aż nabiorą złotego koloru.

Salsa
Warzywa opłukać, odciąć końcówki rzodkiewek oraz wyciąć zielony środek pomidora. Wszystko pokroić w małą kosteczkę. Wrzucić do miseczki, dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

Gotowe grzanki ułożyć na talerzu. Podawać z salsą.

Smacznego!




Breakfast toasts with spring vegetables salsa


Ingredients (serves 1)

Toasts
2-3 slices bread (preferably not too fresh)
1 egg
favorite dried herbs (I usually use marjoram, thyme or Herbes de Provence)
salt and pepper
oil for frying

Salsa
1 small tomato
a piece of cucumber
4 radishes
salt and freshly ground pepper


Method
 
Toasts
Beat the egg in a deep plate. Add salt, pepper and herbs. Mix thoroughly. In a pan, heat the oil. Dip the slices of bread in egg batter and place in a pan. Fry on each side over medium heat (Note! They burn quite easily) until golden brown.

Salsa
Rinse vegetables, cut off the tip of radishes and the green center of tomato. Cut all into small cubes. Put into a bowl, add salt and pepper and mix thoroughly.

Place the ready toasts on a plate. Serve with salsa.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz