Bolognese robię zawsze wtedy,
gdy mam w lodówce mielone mięso i puszkę krojonych pomidorów. Jest prosty, mało
skomplikowany i uniwersalny, ponieważ za każdym razem można dodać lub odjąć
jakiś składnik, a i tak sos się uda. Dla mnie to wielki plus.
I
do bolognese whenever I have some minced
meat and a can of chopped tomatoes in the refrigerator. It's
simple, not complicated and
versatile, because every time you
can add or remove any ingredient
and even so the sauce will be great. For me it is a big plus.
Prosty sos
bolognese
Składniki
500 g mielonego mięsa
(wołowiny lub mieszanego, wołowo-wieprzowego)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych
pomidorów lub 4-5 świeżych
1 łyżka octu
balsamicznego
1 łyżka masła
1 łyżeczka oregano
sól, świeżo zmielony
pieprz
oliwa z oliwek do
smażenia
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy. Cebulę i czosnek obrać drobno
pokroić. Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na niewielkim ogniu do
zeszklenia (ok. 3 min.). Następnie wrzucić czosnek i smażyć jeszcze 1 min. Zwiększyć
ogień, dodać mięso i, od czasu do czasu mieszając, smażyć aż zbrązowieje (ok.
8-10 min.). Dodać pomidory, ok. ¼ szkl. wody, sól, pieprz, oregano oraz ocet
balsamiczny i gotować na małym ogniu przez 30-60 min.
Zgasić ogień, dodać masło
i wymieszać sos, aby się rozpuściło.
Podawać z makaronem
(najlepiej z tagliatelle lub linguine).
Smacznego!
Easy bolognese sauce
Ingredients
500
g minced
meat (beef or
mixed, beef and pork)
1 medium onion
2 cloves garlic
1 tin chopped tomatoes + 4-5 fresh tomatoes
1 tbsp balsamic vinegar
1 tbsp butter
1 tsp oregano
salt and freshly ground pepper
olive oil for frying
1 medium onion
2 cloves garlic
1 tin chopped tomatoes + 4-5 fresh tomatoes
1 tbsp balsamic vinegar
1 tbsp butter
1 tsp oregano
salt and freshly ground pepper
olive oil for frying
Method
In a skillet, heat a tablespoon olive oil. Peel the onion and garlic finely. Put onion in the hot pan and fry on low heat for about 3 minutes. Then add garlic and cook for 1 more minute. Increase the heat, add the meat and, stirring from time to time, fry until browned (about 8-10 minutes). Add the tomatoes, about ¼ cup water, salt, pepper, oregano and balsamic vinegar and cook over low heat for 30-60 minutes.
Turn the fire off, add the butter and stir till it’smelted.
Serve
with pasta (preferably with tagliatelle or linguine).
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz