28 kwietnia 2014

Prosty sos bolognese/Easy bolognese sauce



Bolognese robię zawsze wtedy, gdy mam w lodówce mielone mięso i puszkę krojonych pomidorów. Jest prosty, mało skomplikowany i uniwersalny, ponieważ za każdym razem można dodać lub odjąć jakiś składnik, a i tak sos się uda. Dla mnie to wielki plus.

I do bolognese whenever I have some minced meat and a can of chopped tomatoes in the refrigerator. It's simple, not complicated and versatile, because every time you can add or remove  any ingredient and even so the sauce will be great. For me it is a big plus.




Prosty sos bolognese


Składniki

500 g mielonego mięsa (wołowiny lub mieszanego, wołowo-wieprzowego)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów lub 4-5 świeżych
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka masła
1 łyżeczka oregano
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek do smażenia


Przygotowanie

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek obrać  drobno pokroić. Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na niewielkim ogniu do zeszklenia (ok. 3 min.). Następnie wrzucić czosnek i smażyć jeszcze 1 min. Zwiększyć ogień, dodać mięso i, od czasu do czasu mieszając, smażyć aż zbrązowieje (ok. 8-10 min.). Dodać pomidory, ok. ¼ szkl. wody, sól, pieprz, oregano oraz ocet balsamiczny i gotować na małym ogniu przez 30-60 min. 

Zgasić ogień, dodać masło i wymieszać sos, aby się rozpuściło.

Podawać z makaronem (najlepiej z tagliatelle lub linguine).

Smacznego!




Easy bolognese sauce


Ingredients

500 g minced meat (beef or mixed, beef and pork)
1 medium onion
2 cloves garlic
1 tin chopped tomatoes + 4-5 fresh tomatoes
1 tbsp balsamic vinegar
1 tbsp butter
1 tsp oregano
salt and freshly ground pepper
olive oil for frying


Method

In a skillet, heat a tablespoon olive oil. Peel the onion and garlic finely. Put onion in the hot pan and fry on low heat for about 3 minutes. Then add garlic and cook for 1 more minute. Increase the heat, add the meat and, stirring from time to time, fry until browned (about 8-10 minutes). Add the tomatoes, about ¼ cup water, salt, pepper, oregano and balsamic vinegar and cook over low heat for 30-60 minutes

Turn the fire off, add the butter and stir till it’smelted.

Serve with pasta (preferably with tagliatelle or linguine).

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz