Już pisałam kiedyś o tym,
jak bardzo lubię ciasta z jabłkami. Dzisiaj udajemy się na północ Francji,
gdzie czeka na nas cudowna tarta z jabłkami w pysznym, waniliowym sosie.
I
have already written about how much I like
cakes with apples. Today we head the Northern
France where a wonderful tart
with apples in a delicious, vanilla sauce is waiting for us.
Tarta z jabłkami w
waniliowym sosie
(na podstawie « Maisons de campagne – spécial cuisine », nr 1, 2014)
Składniki
Kruche ciasto
200 g mąki
1-2 łyżki drobnego cukru
90 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
kilka łyżek chłodnej wody
Nadzienie
5 średnich jabłek
20 g masła + do
wysmarowania formy
25 g brązowego cukru
4 jajka
200 ml śmietanki kremówki
50 g drobnego cukru
100 ml pełnego mleka
1 laska wanilii
Kruszonka
100 g mąki
75 g drobnego cukru (lub
mniej)
30 g zimnego masła
Przygotowanie
Ciasto
Do miski przesiać mąkę.
Dodać sól, cukier i masło pokrojone w kosteczkę. Wyrabiać w rękach aż do
powstania kruszonki. Dodać żółtka i dodając po łyżce wody, wyrabiać ciasto (ja
dodałam 2 łyżki). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki
na 1 h.
Formę na tartę wysmarować
roztopionym masłem.
Schłodzone ciasto
rozwałkować na placek większy niż forma. Za pomocą wałka przenieść ciasto do
formy. Usunąć nadmiar ciasta, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Schłodzone ciasto wyjąć z
lodówki. Przykryć folią aluminiową, obciążyć np. fasolą i wstawić do
piekarnika. Piec przez ok. 15 min., następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec
kolejne 15 min. aż spód zacznie ładnie brązowieć.
Wyjąć z piekarnika i
lekko przestudzić.
Nadzienie
Jabłka obrać, usunąć
gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
W rondlu rozpuścić masło,
wrzucić pokrojone jabłka i smażyć ok. 5 min. na średnim ogniu. Następnie dodać
brązowy cukier i lekko karmelizować jabłka. Laskę wanilii przekroić na pół.
Wydrążyć ziarenka i wrzucić do miski. Skórkę wrzucić do smażonych jabłek.
Do miski z ziarenkami
wanilii dodać roztrzepane 2 jajka i 2 żółtka, śmietankę, mleko i drobny cukier
i wszystko dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód
wyłożyć karmelizowane jabłka i wylać sos waniliowy. Włożyć do piekarnika i piec
ok. 20-25 min. aż masa się zetnie.
Kruszonka
Do miski przesiać mąkę,
dodać cukier i pokrojone w kosteczkę masło. Wyrabiać w rękach aż do powstania
kruszonki.
Tartę wyjąć z piekarnika,
posypać kruszonką, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200oC i piec
jeszcze ok. 15-20 min. aż wierzch zacznie brązowieć.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić.
Można podawać z bitą
śmietaną lub lodami waniliowymi, ale sama tarta jest na tyle pyszna, że nie
potrzebuje dodatków ;)
Smacznego!
Tart with apples
in vanilla sauce
(based on « Maisons
de campagne – spécial cuisine », nr 1, 2014)
Ingredients
Shortcrust dough
200 g flour
1-2 tbsp caster sugar
90 g cold butter
2 egg yolks
pinch of salt
a few tbsp cold water
Filling
5 medium apples
20 g butter + to grease the mold
25 g brown sugar
4 eggs
200 ml whipping cream
50 g caster sugar
100 ml whole milk
1 vanilla pod
Crumble
100 g flour
75 g caster sugar (or less)
30 g cold butter
Method
Dough
Sift the flour into a bowl. Add salt, sugar and butter cut into cubes. Knead in hands until a crumb. Add the egg yolks and adding each time a spoonful of water, knead the dough (I added 2 tablespoons). Shape into a ball, wrap with plastic foil and refrigerate for 1 hour.
200 g flour
1-2 tbsp caster sugar
90 g cold butter
2 egg yolks
pinch of salt
a few tbsp cold water
Filling
5 medium apples
20 g butter + to grease the mold
25 g brown sugar
4 eggs
200 ml whipping cream
50 g caster sugar
100 ml whole milk
1 vanilla pod
Crumble
100 g flour
75 g caster sugar (or less)
30 g cold butter
Method
Dough
Sift the flour into a bowl. Add salt, sugar and butter cut into cubes. Knead in hands until a crumb. Add the egg yolks and adding each time a spoonful of water, knead the dough (I added 2 tablespoons). Shape into a ball, wrap with plastic foil and refrigerate for 1 hour.
Grease the tart mold
with melted butter.
Roll out the chilled
dough bigger than the mold. Use a roller to move the
dough into the mold. Remove
excess pastry, prick with a fork and refrigerate for 30 minutes.
Preheat the oven
to 180oC.
Remove the chilled
dough from the refrigerator. Cover
with aluminum foil, put e.g. beans and put in the oven. Bake
for about 15 minutes, then remove the foil and bake for another 15 minutes until the top starts to
brown nicely.
Remove from the
oven and cool slightly.
Filling
Peel the apples, remove the core and cut into cubes.
Filling
Peel the apples, remove the core and cut into cubes.
In a saucepan
melt the butter, add chopped apples and cook about 5 minutes over medium heat. Then add
the brown sugar and lightly caramelize the apples. Cut the vanilla pod in half. Hollow out the seeds and toss
into a bowl. Toss
the skin in the fried apples.
Add beaten 2 eggs
and 2 egg yolks, cream, milk and caster sugar to the bowl with the vanilla seeds
and mix everything thoroughly.
Put the caramelized
apples at the pre-baked dough and pour the vanilla sauce over. Put in the oven and bake for
about 20-25 minutes until
the mixture sets.
Crumble
In a bowl sift the flour, add sugar and butter cut into cubes. Knead in hands until a crumb.
Crumble
In a bowl sift the flour, add sugar and butter cut into cubes. Knead in hands until a crumb.
Remove the tart
from the oven, sprinkle the crumble over, increase the oven temperature to 200°C
and bake for about 15-20 minutes until the top begins to brown.
Remove from the
oven and allow to cool.
The tart can be
served with whipped cream or vanilla ice cream, but it’s so delicious itself
that it does not need any additives ;)
Enjoy!
Przyłączyłabym się do tej uczty z tartą jabłkową ,własnie kupiłam 2 kg i też cos pysznego popełnię ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZapraszam i pozdrawiam serdecznie! :)
Usuń