25 kwietnia 2014

Tarta z jabłkami w sosie waniliowym/Tart with apples in vanilla sauce



Już pisałam kiedyś o tym, jak bardzo lubię ciasta z jabłkami. Dzisiaj udajemy się na północ Francji, gdzie czeka na nas cudowna tarta z jabłkami w pysznym, waniliowym sosie.

I have already written about how much I like cakes with apples. Today we head the Northern France where a wonderful tart with apples in a delicious, vanilla sauce is waiting for us.





Tarta z jabłkami w waniliowym sosie
(na podstawie « Maisons de campagne – spécial cuisine », nr 1, 2014)


Składniki

Kruche ciasto
200 g mąki
1-2 łyżki drobnego cukru
90 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
kilka łyżek chłodnej wody

Nadzienie
5 średnich jabłek
20 g masła + do wysmarowania formy
25 g brązowego cukru
4 jajka
200 ml śmietanki kremówki
50 g drobnego cukru
100 ml pełnego mleka
1 laska wanilii

Kruszonka
100 g mąki
75 g drobnego cukru (lub mniej)
30 g zimnego masła


Przygotowanie

Ciasto
Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, cukier i masło pokrojone w kosteczkę. Wyrabiać w rękach aż do powstania kruszonki. Dodać żółtka i dodając po łyżce wody, wyrabiać ciasto (ja dodałam 2 łyżki). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 h.

Formę na tartę wysmarować roztopionym masłem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek większy niż forma. Za pomocą wałka przenieść ciasto do formy. Usunąć nadmiar ciasta, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przykryć folią aluminiową, obciążyć np. fasolą i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 min., następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 15 min. aż spód zacznie ładnie brązowieć.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Nadzienie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. 

W rondlu rozpuścić masło, wrzucić pokrojone jabłka i smażyć ok. 5 min. na średnim ogniu. Następnie dodać brązowy cukier i lekko karmelizować jabłka. Laskę wanilii przekroić na pół. Wydrążyć ziarenka i wrzucić do miski. Skórkę wrzucić do smażonych jabłek.

Do miski z ziarenkami wanilii dodać roztrzepane 2 jajka i 2 żółtka, śmietankę, mleko i drobny cukier i wszystko dokładnie wymieszać. 

Na podpieczony spód wyłożyć karmelizowane jabłka i wylać sos waniliowy. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20-25 min. aż masa się zetnie.

Kruszonka
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone w kosteczkę masło. Wyrabiać w rękach aż do powstania kruszonki.

Tartę wyjąć z piekarnika, posypać kruszonką, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200oC i piec jeszcze ok. 15-20 min. aż wierzch zacznie brązowieć.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić. 

Można podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi, ale sama tarta jest na tyle pyszna, że nie potrzebuje dodatków ;)

Smacznego!





Tart with apples in vanilla sauce
(based on « Maisons de campagne – spécial cuisine », nr 1, 2014)


Ingredients

Shortcrust dough
200 g flour
1-2 tbsp caster sugar
90 g cold butter
2 egg yolks
pinch of salt
a few tbsp cold water

Filling
5 medium apples
20 g butter + to grease the mold
25 g brown sugar
4 eggs
200 ml whipping cream
50 g caster sugar
100 ml whole milk
1 vanilla pod

Crumble
100 g flour
75 g caster sugar (or less)
30 g cold butter


Method

Dough
Sift the flour into a bowl. Add salt, sugar and butter cut into cubes. Knead in hands until a crumb. Add the egg yolks and adding each time a spoonful of water, knead the dough (I added 2 tablespoons). Shape into a ball, wrap with plastic foil and refrigerate for 1 hour.

Grease the tart mold with melted butter.

Roll out the chilled dough bigger than the mold. Use a roller to move the dough into the mold. Remove excess pastry, prick with a fork and refrigerate for 30 minutes.

Preheat the oven to 180oC.

Remove the chilled dough from the refrigerator. Cover with aluminum foil, put e.g. beans and put in the oven. Bake for about 15 minutes, then remove the foil and bake for another 15 minutes until the top starts to brown nicely.

Remove from the oven and cool slightly.

Filling
Peel the apples, remove the core and cut into cubes.

In a saucepan melt the butter, add chopped apples and cook about 5 minutes over medium heat. Then add the brown sugar and lightly caramelize the apples. Cut the vanilla pod in half. Hollow out the seeds and toss into a bowl. Toss the skin in the fried apples.

Add beaten 2 eggs and 2 egg yolks, cream, milk and caster sugar to the bowl with the vanilla seeds and mix everything thoroughly.

Put the caramelized apples at the pre-baked dough and pour the vanilla sauce over. Put in the oven and bake for about 20-25 minutes until the mixture sets.

Crumble
In a bowl sift the flour, add sugar and butter cut into cubes. Knead in hands until a crumb.

Remove the tart from the oven, sprinkle the crumble over, increase the oven temperature to 200°C and bake for about 15-20 minutes until the top begins to brown.

Remove from the oven and allow to cool.

The tart can be served with whipped cream or vanilla ice cream, but it’s so delicious itself that it does not need any additives ;)

Enjoy!





2 komentarze:

  1. Przyłączyłabym się do tej uczty z tartą jabłkową ,własnie kupiłam 2 kg i też cos pysznego popełnię ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń