Mała, (nie)codzienna
przyjemność: pokruszone ciasteczka, ricotta, ciepła, waniliowa konfitura
gruszkowa i prażone migdały. Oooo tak! :)
Small, (not) daily pleasure: crushed
cookies, ricotta, warm, vanilla pear jam and roasted
almonds. Ooooh yes! :)
Serniczek
w szklance
Składniki
(1 porcja)
2
ciasteczka (użyłam śniadaniowych, pełnoziarnistych ciasteczek LU z czekoladą,
ale może być każdy rodzaj)
125 ml
ricotty
1 serek lub
jogurt naturalny (np. Bieluch)
1-2
łyżeczki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
2-3
łyżeczki płatków migdałowych
3-4 łyżki
waniliowej konfitury gruszkowej (przepis poniżej)
Przygotowanie
Do
szklanki lub pucharka skruszyć ciasteczka.
Ricottę
wymieszać z serkiem lub jogurtem i cukrem pudrem. Nałożyć warstwę na pokruszone
ciasteczka. Następnie położyć warstwę ciepłej konfitury gruszkowej i kolejną
warstwę masy serowej.
Płatki
migdałowe uprażyć na małym ogniu aż zaczną lekko brązowieć. Posypać deser.
Waniliowa
konfitura gruszkowa
Składniki
3 gruszki
3-4 łyżki
brązowego cukru (lub więcej, do smaku)
3 łyżki
soku z cytryny
1 szkl.
wody
½ laski
wanilii
1 g (1/2
opakowania) agar-agar (lub 3 g/3 listki żelatyny)
Przygotowanie
Gruszki
obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać
wodą, dodać cukier i sok z cytryny. Wanilię przekroić na pół, wyskrobać
ziarenka i wrzucić razem ze skórką do garnka z gruszkami. Gotować na średnim
ogniu aż płyn się zredukuje, a owoce zmiękną.
Owoce
zmiksować lub zostawić w kawałkach. Agar-agar (lub żelatynę) rozpuścić w kilku
łyżkach wody i dodać do owoców. Gotować jeszcze ok. 2-3 min.
Smacznego!
Cheesecake in
a glass
Ingredients
(serves 1)
2 cookies (I used
breakfast wholegrain LU cookies with chocolate, but it can be any kind)
125 ml ricotta
1 cream cheese or plain yogurt
1-2 tsp icing sugar (or more to taste)
2-3 tsp almond flakes
3-4 tbsp vanilla pear jam (recipe below)
Method
Put the crushed cookies in a glass.
125 ml ricotta
1 cream cheese or plain yogurt
1-2 tsp icing sugar (or more to taste)
2-3 tsp almond flakes
3-4 tbsp vanilla pear jam (recipe below)
Method
Put the crushed cookies in a glass.
Mix the ricotta with cream cheese or yogurt and icing sugar. Put a layer on crushed cookies. Then put a layer of warm pear jam and another layer of cheese batter.
Roast almond flakes over low heat until they begin to brown lightly. Sprinkle over the dessert.
Vanilla pear jam
Ingredients
3 pears
3-4 tbsp brown sugar (or more to taste)
3 tbsp lemon juice
1 cup water
½ vanilla pod
1 g (1/2 pack) agar -agar (or 3 g / 3 leaves gelatin)
Method
Peel pears, carve out the cores and cut into cubes. Toss into the pot, cover with water, add sugar and lemon juice. Slice vanilla pod in half, scrape out the seeds and toss together with the skin into the pot with pears. Cook over medium heat until the liquid reduces and the fruit is tender.
Mix fruit or leave in pieces. Dissolve agar- agar (or gelatin) in a few tablespoons water and add to the fruit. Cook for about 2-3 minutes.
Enjoy!
Jakie apetyczne ;D
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńO mniam, ależ pyszności :)
OdpowiedzUsuń