10 kwietnia 2014

Serniczek w szklance/Cheesecake in a glass



Mała, (nie)codzienna przyjemność: pokruszone ciasteczka, ricotta, ciepła, waniliowa konfitura gruszkowa i prażone migdały. Oooo tak! :)

Small, (not) daily pleasure: crushed cookies, ricotta, warm, vanilla pear jam and roasted almonds. Ooooh yes! :)




Serniczek w szklance


Składniki (1 porcja)

2 ciasteczka (użyłam śniadaniowych, pełnoziarnistych ciasteczek LU z czekoladą, ale może być każdy rodzaj)
125 ml ricotty
1 serek lub jogurt naturalny (np. Bieluch)
1-2 łyżeczki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
2-3 łyżeczki płatków migdałowych
3-4 łyżki waniliowej konfitury gruszkowej (przepis poniżej)


Przygotowanie

Do szklanki lub pucharka skruszyć ciasteczka.

Ricottę wymieszać z serkiem lub jogurtem i cukrem pudrem. Nałożyć warstwę na pokruszone ciasteczka. Następnie położyć warstwę ciepłej konfitury gruszkowej i kolejną warstwę masy serowej.

Płatki migdałowe uprażyć na małym ogniu aż zaczną lekko brązowieć. Posypać deser.


Waniliowa konfitura gruszkowa


Składniki

3 gruszki
3-4 łyżki brązowego cukru (lub więcej, do smaku)
3 łyżki soku z cytryny
1 szkl. wody
½ laski wanilii
1 g (1/2 opakowania) agar-agar (lub 3 g/3 listki żelatyny)

Przygotowanie

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać cukier i sok z cytryny. Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarenka i wrzucić razem ze skórką do garnka z gruszkami. Gotować na średnim ogniu aż płyn się zredukuje, a owoce zmiękną.

Owoce zmiksować lub zostawić w kawałkach. Agar-agar (lub żelatynę) rozpuścić w kilku łyżkach wody i dodać do owoców. Gotować jeszcze ok. 2-3 min.

Smacznego! 





Cheesecake in a glass


Ingredients (serves 1)

2 cookies (I used breakfast wholegrain LU cookies with chocolate, but it can be any kind)
125 ml ricotta
1 cream cheese or plain yogurt
1-2 tsp icing sugar (or more to taste)
2-3 tsp almond flakes
3-4 tbsp vanilla pear jam (recipe below)


Method

Put the crushed cookies in a glass.

Mix the ricotta with cream cheese or yogurt and icing sugar. Put a layer on crushed cookies. Then put a layer of warm pear jam and another layer of cheese batter.

Roast almond flakes over low heat until they begin to brown lightly. Sprinkle over the dessert.


Vanilla pear jam


Ingredients

3 pears
3-4 tbsp brown sugar (or more to taste)
3 tbsp lemon juice
1 cup water
½ vanilla pod
1 g (1/2 pack) agar -agar (or 3 g / 3 leaves gelatin)


Method

Peel pears, carve out the cores and cut into cubes. Toss into the pot, cover with water, add sugar and lemon juice. Slice vanilla pod in half, scrape out the seeds and toss together with the skin into the pot with pears. Cook over medium heat until the liquid reduces and the fruit is tender.

Mix fruit or leave in pieces. Dissolve agar- agar (or gelatin) in a few tablespoons water and add to the fruit. Cook for about 2-3 minutes.

Enjoy!




3 komentarze: