Czekolada
– to zdecydowanie jest mój afrodyzjak! Uwielbiam podgryzać zwyczajną kostkę
czekolady lub wymyślać kolejne pyszne desery, w których jest głównym
składnikiem. Z czasem zaczęłam też doceniać ciemną czekoladę, pełną głębi i
mocy. Dodatkowo aktualnie mieszkam niedaleko fabryki jednej z najlepszych
czekolad na świecie, Valhrona. Ten fakt oraz nieprzebrany skarbiec francuskich
przepisów na czekoladowe desery mobilizują mnie do spędzania większej ilości
czasu w kuchni ;)
Ale do
rzeczy! Tym razem sprawa jest naprawdę poważna. Bajeczny, lekki, mocno
czekoladowy, rozpływający się w ustach, a tak dziecinnie prosty w wykonaniu,
jednym słowem – król deserów! Mus czekoladowy.
Chocolate – it
definitely is my aphrodisiac!
I love to gnaw ordinary
cube of chocolate or invent another delicious
desserts, where the chocolate is
the main ingredient. With time, I
began to also appreciate dark chocolate, full of depth and power. In addition, I currently live near the factory of one of the
best chocolate in the world,
Valhrona. This fact
and the inexhaustible treasure
of French recipes for chocolate desserts stimulate
me to spend more time in the kitchen ;)
But
let’s get to the point! This time the case is really serious. Fabulous,
light, very chocolaty, mouth-watering and so childishly simple to make, in a
word - the king of desserts! Chocolate mousse.
Mus czekoladowy
(przepis Nestlé)
Składniki (3 porcje)
100 g ciemnej czekolady
dobrej jakości
3 jajka (żółtka i białka
oddzielnie)
szczypta soli
Przygotowanie
Czekoladę rozpuścić w
kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywno ze
szczyptą soli.
Ostudzoną czekoladę wylać
na żółtka, energicznie mieszając. Następnie dodać 1/3 ubitych białek i używając
szpatułki, lekko podnosić masę i wmieszać białka, tak aby nie opadły. Kontynuować
z resztą białek.
Gotową masę przelać do
kokilek i wstawić do lodówki na co najmniej 3 h. Podawać schłodzony.
Smacznego!
Chocolate Mousse
(Nestlé recipe)
Ingredients (serves 3)
100 g good
quality dark chocolate
3 eggs
(yolks and whites separately)
a pinch of
salt
Method
Melt the
chocolate in a water bath. Set aside to cool.
Beat the
whites to stiff with a pinch of salt.
Pour the
cooled chocolate over the yolks, stirring vigorously. Then add 1/3 egg whites
and using a spatula, gently raise the whites, tossing them into the chocolate batter
so they do not collapse. Continue with the rest of the whites.
Transfer the
finished batter to ramekins and refrigerate for at least 3 h. Serve chilled.
Enjoy!
Uwielbiam! Czekolada to najlepszy deser na świecie:-)
OdpowiedzUsuńWygląda jak lekka, puszysta pianka, a ja takie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńNa widok tego musu dopadł mnie ślinotok :-)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń