Cudowna,
puszysta, lekka jak puch babka z lukrem z białego serka. Zdecydowanie jedna z
moich ulubionych!
A
lovely, fluffy, light as a feather Easter baba cake with white cheese
frosting. Definitely one of my
favorites!
Puszysta babka
wielkanocna
(przepis pochodzi ze
strony Kwestia Smaku)
Składniki
200 g masła
1 i ¼ szkl. drobnego cukru
do wypieków
4 jajka
1 i ½ szkl. mąki
ziemniaczanej
4 lyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka soku z cytryny
Polewa
400 g cukru pudru
100 g kremowego serka, np.
Philadelphia
50 g masła
Przygotowanie
Składniki wyjąć wcześniej
z lodówki. Muszą mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Formę na babkę dokładnie
wysmarować masłem i posypać mąką.
W misce wymieszać obie
mąki z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce dokładnie utrzeć masło z cukrem
do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, dokładnie miksując.
Do masy dodać połowę mąki
i połowę śmietanki, dokładnie zmiksować. Dodać resztę mąki i śmietanki oraz sok
z cytryny i ponownie szybko zmiksować.
Masę wylać do formy i
wstawić do piekarnika. Piec 35-40 min. do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i
ostudzić. Wyjąć z formy do góry dnem, polać polewą i udekorować np.
czekoladowymi jajkami.
Polewa
Serek utrzeć z masłem.
Stopniowo dodawać cukier puder i za każdym razem dokładnie miksować. Wstawić na
chwilę do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Smacznego!
Fluffy Easter baba cake
(recipe comes from Kwestia Smaku website)
Ingredients
200 g butter
1 ¼ cups caster sugar
4 eggs
1 ½ cups potato starch
4 tbsp flour
1 tsp baking powder
4 tbsp cream 30%
1 tbsp lemon juice
Frosting
400 g icing sugar
100 g cream cheese, e.g. Philadelphia
50 g butter
1 ¼ cups caster sugar
4 eggs
1 ½ cups potato starch
4 tbsp flour
1 tsp baking powder
4 tbsp cream 30%
1 tbsp lemon juice
Frosting
400 g icing sugar
100 g cream cheese, e.g. Philadelphia
50 g butter
Method
Remove the ingredients earlier from the refrigerator. They must be at room temperature.
Preheat the oven to 180oC.
Grease the baba cake baking tin with butter and sprinkle it with flour.
In a bowl, mix the two flours with the baking powder. In another bowl, thoroughly mash the butter with sugar until fluffy mass. Gradually add the eggs, mixing thoroughly.
Add half the flour and half the cream and mix thoroughly. Add the remaining flour, cream and lemon juice and mix again quickly.
Pour the batter into the mold and put in the oven. Bake for 35-40 minutes to a dry stick.
Remove from the oven and let it cool. Remove from the mold upside down, pour the frosting over and decorate e.g with chocolate eggs.
Frosting
Mix cream cheese with butter. Gradually add the icing sugar and each time mix thoroughly. Put in the fridge for a while to get thickened.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz