Inny pomysł na kotlety
wieprzowe: smażone na maśle i podane z glazurowaną w miodzie, delikatną
marchewką i świeżą roszponką. Pycha!
Another
idea for
pork chops: fried in butter and served with glazed
in honey, soft carrots
and fresh lamb’s lettuce. Yum!
Kotlety wieprzowe z glazurowaną
marchewką i roszponką
(na
podstawie « Maisons de campagne – spécial
cuisine », nr 1, 2014)
Składniki (1 porcja)
Glazurowana marchewka
2-3 marchewki
25 g masła
1 szkl. wody
1 łyżka miodu
sól, świeżo zmielony
pieprz, szczypta ostrej papryki
Ponadto
1 kotlet wieprzowy
roszponka
winegret (sól, świeżo
zmielony pieprz, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek)
Przygotowanie
Marchewkę obrać i
opłukać. Pokroić w grubsze pasterki.
Masło rozpuścić w
rondelku. Wrzucić pokrojoną marchewkę, dodać miód, przyprawy i wodę.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na niewielkim ogniu aż marchewka
będzie miękka (ok. 10-15 min.). Ewentualnie dodać więcej przypraw.
Na patelni rozpuścić 1
łyżkę masła. Kotlet wieprzowy opłukać i dokładnie wysuszyć. Posolić i posypać
pieprzem. Smażyć z każdej strony przez ok. 5 min.
Roszponkę dokładnie
opłukać pod zimną wodą. Wymieszać wszystkie składniki winegretu i polać
roszponkę.
Na talerzu ułożyć
marchewkę, na wierzchu ułożyć mięso i udekorować kilkoma listkami roszponki.
Podawać np. z pieczonymi
ziemniakami lub świeżą bagietką.
Smacznego!
Pork chops with glazed
carrots and lamb’s lettuce
(based
on « Maisons de campagne – spécial cuisine »,
nr 1, 2014)
Ingredients (serves 1)
Glazed carrots
2-3 carrots
25 g butter
1 cup water
1 tbsp honey
salt, freshly ground pepper, a pinch of cayenne pepper
Also
1 pork chop
lamb's lettuce
vinaigrette (salt, freshly ground pepper, 1 tbsp cider vinegar, 3 tbsp olive oil)
2-3 carrots
25 g butter
1 cup water
1 tbsp honey
salt, freshly ground pepper, a pinch of cayenne pepper
Also
1 pork chop
lamb's lettuce
vinaigrette (salt, freshly ground pepper, 1 tbsp cider vinegar, 3 tbsp olive oil)
Method
Peel and rinse the carrots. Cut into thick slices.
Melt butter in a
saucepan. Put the
chopped carrots, add honey, spices and water. Bring
to a boil, then cook over low heat until the carrots are tender (about 10-15
min.). Alternatively,
add more spices.
In a pan, melt 1
tablespoon butter. Rinse and dry thoroughly
the pork chop. Season with salt
and pepper. Fry
on each side for about 5 minutes.
Rinse the lamb’s lettuce
under cold water. Mix all vinaigrette ingredients and pour over lettuce.
On a plate,
arrange carrots, put the meat on top and garnish with some lamb's lettuce
leaves.
Serve e.g. with
roast potatoes or a fresh baguette.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz