7 kwietnia 2014

Kotlety wieprzowe z glazurowaną marchewką i roszponką/Pork chops with glazed carrots and lamb’s lettuce



Inny pomysł na kotlety wieprzowe: smażone na maśle i podane z glazurowaną w miodzie, delikatną marchewką i świeżą roszponką. Pycha!

Another idea for pork chops: fried in butter and served with glazed in honey, soft carrots and fresh lamb’s lettuce. Yum!




Kotlety wieprzowe z glazurowaną marchewką i roszponką
(na podstawie « Maisons de campagne – spécial cuisine », nr 1, 2014)


Składniki (1 porcja)

Glazurowana marchewka
2-3 marchewki
25 g masła
1 szkl. wody
1 łyżka miodu
sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta ostrej papryki

Ponadto
1 kotlet wieprzowy
roszponka
winegret (sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek)


Przygotowanie

Marchewkę obrać i opłukać. Pokroić w grubsze pasterki.

Masło rozpuścić w rondelku. Wrzucić pokrojoną marchewkę, dodać miód, przyprawy i wodę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na niewielkim ogniu aż marchewka będzie miękka (ok. 10-15 min.). Ewentualnie dodać więcej przypraw.

Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła. Kotlet wieprzowy opłukać i dokładnie wysuszyć. Posolić i posypać pieprzem. Smażyć z każdej strony przez ok. 5 min.

Roszponkę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Wymieszać wszystkie składniki winegretu i polać roszponkę.

Na talerzu ułożyć marchewkę, na wierzchu ułożyć mięso i udekorować kilkoma listkami roszponki.

Podawać np. z pieczonymi ziemniakami lub świeżą bagietką.

Smacznego!




Pork chops with glazed carrots and lamb’s lettuce
(based on « Maisons de campagne – spécial cuisine », nr 1, 2014)


Ingredients (serves 1)

Glazed carrots
2-3 carrots
25 g butter
1 cup water
1 tbsp honey
salt, freshly ground pepper, a pinch of cayenne pepper

Also
1 pork chop
lamb's lettuce
vinaigrette (salt, freshly ground pepper, 1 tbsp cider vinegar, 3 tbsp olive oil)


Method

Peel and rinse the carrots. Cut into thick slices.

Melt butter in a saucepan. Put the chopped carrots, add honey, spices and water. Bring to a boil, then cook over low heat until the carrots are tender (about 10-15 min.). Alternatively, add more spices.

In a pan, melt 1 tablespoon butter. Rinse and dry thoroughly the pork chop. Season with salt and pepper. Fry on each side for about 5 minutes.

Rinse the lamb’s lettuce under cold water. Mix all vinaigrette ingredients and pour over lettuce.

On a plate, arrange carrots, put the meat on top and garnish with some lamb's lettuce leaves.

Serve e.g. with roast potatoes or a fresh baguette.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz