Pyszne ziemniaki
zapiekane w mleku, śmietance, maśle z gałką muszkatołową i odrobiną czosnku.
Mniam! Podałam je z kotletami schabowymi (zob. zdjęcie) i surówką z tartej marchewki
z octem z cydru (może być jabłkowy lub zwykły biały ocet winny), olejem słonecznikowym,
doprawioną solą i świeżo zmielonym pieprzem. Świetny obiad :)
Delicious potatoes baked in milk, cream, butter
with nutmeg and a touch of
garlic. Yum! I served
them with the pork chops (see photo) and a grated
carrots salad with cider vinegar (you can also use white wine vinegar), sunflower oil, seasoned with salt and freshly
ground pepper. Great dinner :)
Gratin dauphinois
(przepis inspirowany książką "Little
Paris Kitchen" Rachel Khoo)
Składniki
(4 porcje)
1
kg ziemniaków
300 ml
mleka
2 ząbki
czosnku
50-100 ml
śmietanki (ja użyłam 12 %)
½ - 1
łyżeczka musztardy diżońskiej
sól,
pieprz, gałka muszkatołowa
masło do
wysmarowania formy i do posypania po zapiekance
Przygotowanie
Piekarnik
nagrzać do 180oC.
Ziemniaki
obrać, opłukać i cieniutko pokroić. Włożyć do garnka, zalać mlekiem, posolić,
dodać świeżo zmielonego pieprzu, gałkę muszkatołową według uznania oraz
musztardę. Gotować na niewielkim ogniu przez 10-15 min. aż ziemniaki zmiękną.
Formę do
pieczenia wysmarować masłem. Czosnek obrać, pokroić na plasterki i natrzeć nim
formę. Czosnek zostawić na dnie formy.
Ziemniaki
przełożyć do formy i zalać je mlekiem, w którym się gotowały. Polać śmietanką. Posolić,
dodać pieprzu i gałki, a następnie posypać wiórkami z masła.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 min. lub do momentu aż wierzch zacznie
ładnie brązowieć.
Wyjąć z piekarnika i
lekko przestudzić.
Smacznego!
Gratin dauphinois
(inspired by the book "Little Paris Kitchen" Rachel Khoo)
(inspired by the book "Little Paris Kitchen" Rachel Khoo)
Ingredients (serves 4)
1 kg potatoes
300 ml milk
2 cloves garlic
50-100 ml cream (I used 12%)
½ - 1 tsp Dijon mustard
salt, pepper, nutmeg
butter to grease the dish and sprinkle the gratin
Method
Preheat the oven to 180oC.
Peel, rinse and
thinly slice the potatoes. Put
in a saucepan, add milk, salt, freshly ground pepper, nutmeg to taste and
mustard. Cook
on low heat for 10-15 minutes until
the potatoes are tender.
Grease a baking form
with butter. Peel garlic,
cut into slices and rub the form with it. Leave the garlic on the
bottom of the form.
Transfer the potatoes
into a form and pour over the milk in which they were cooking. Pour over the cream. Season
with salt, pepper and nutmeg, then sprinkle with butter.
Put into the
preheated oven and bake for 45 minutes or until the
top starts to brown nicely.
Remove and cool
slightly.
Enjoy!
musząbyć pyszne :) chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńSą naprawdę przepyszne. Zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Usuń