7 marca 2014

Gratin dauphinois



Pyszne ziemniaki zapiekane w mleku, śmietance, maśle z gałką muszkatołową i odrobiną czosnku. Mniam! Podałam je z kotletami schabowymi (zob. zdjęcie) i surówką z tartej marchewki z octem z cydru (może być jabłkowy lub zwykły biały ocet winny), olejem słonecznikowym, doprawioną solą i świeżo zmielonym pieprzem. Świetny obiad :)

Delicious potatoes baked in milk, cream, butter with nutmeg and a touch of garlic. Yum! I served them with the pork chops (see photo) and a grated carrots salad with cider vinegar (you can also use white wine vinegar), sunflower oil, seasoned with salt and freshly ground pepper. Great dinner :)




Gratin dauphinois
(przepis inspirowany książką "Little Paris Kitchen" Rachel Khoo)



Składniki (4 porcje)

1 kg ziemniaków
300 ml mleka
2 ząbki czosnku
50-100 ml śmietanki (ja użyłam 12 %)
½ - 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło do wysmarowania formy i do posypania po zapiekance


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Ziemniaki obrać, opłukać i cieniutko pokroić. Włożyć do garnka, zalać mlekiem, posolić, dodać świeżo zmielonego pieprzu, gałkę muszkatołową według uznania oraz musztardę. Gotować na niewielkim ogniu przez 10-15 min. aż ziemniaki zmiękną.

Formę do pieczenia wysmarować masłem. Czosnek obrać, pokroić na plasterki i natrzeć nim formę. Czosnek zostawić na dnie formy.

Ziemniaki przełożyć do formy i zalać je mlekiem, w którym się gotowały. Polać śmietanką. Posolić, dodać pieprzu i gałki, a następnie posypać wiórkami z masła.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 min. lub do momentu aż wierzch zacznie ładnie brązowieć.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Smacznego!





Gratin dauphinois
(inspired by the book "Little Paris Kitchen" Rachel Khoo)



Ingredients (serves 4)

1 kg potatoes
300 ml milk
2 cloves garlic
50-100 ml cream (I used 12%)
½ - 1 tsp Dijon mustard
salt, pepper, nutmeg
butter to grease the dish and sprinkle the gratin


Method

Preheat the oven to 180oC.

Peel, rinse and thinly slice the potatoes. Put in a saucepan, add milk, salt, freshly ground pepper, nutmeg to taste and mustard. Cook on low heat for 10-15 minutes until the potatoes are tender.

Grease a baking form with butter. Peel garlic, cut into slices and rub the form with it. Leave the garlic on the bottom of the form.

Transfer the potatoes into a form and pour over the milk in which they were cooking. Pour over the cream. Season with salt, pepper and nutmeg, then sprinkle with butter.

Put into the preheated oven and bake for 45 minutes or until the top starts to brown nicely.

Remove and cool slightly.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. musząbyć pyszne :) chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę przepyszne. Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń