9 października 2015

Bezglutenowe muffiny dyniowe/Gluten-free pumpkin muffins

Pyszne, wilgotne i zdrowe babeczki bez użycia białej mąki, laktozy i białego cukru. Przyjemność bez konsekwencji ;)

Delicious, moist and healthy muffins without white flour, lactose and white sugar. Pleasure without consequences ;)





Bezglutenowe muffiny dyniowe
(na podstawie blogu Kwestia Smaku)


Składniki (7-8 muffinów)

Mokre składniki
1 szkl. puree z dyni
2 łyżki miodu
1 jajko
4 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego)

Suche składniki
50 g mielonych migdałów
80 g mąki ryżowej
1 łyżka gorzkiego kakao
4 łyżki wiórków kokosowych
kilka orzechów włoskich, posiekanych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do podania
roztopiona gorzka czekolada


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Dynię pokroić na kawałki, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Piec 40 min. Następnie syjąć z piekarnika i ostudzić. Miąższ odkroić od skórki i zmiksować na gładkie puree.

Puree z dyni wymieszać z miodem, olejem i jajkiem.

W drugiej misce wymieszać suche składniki, a następnie przesypać do mokrych składników i szybko wymieszać do połączenia składników.

Piekarnik ustawić na 175 st. C. Natłuścić formę na muffiny i wypełnić masą.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 min.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Czekoladę roztopić i udekorować muffiny.

Smacznego!






Gluten-free pumpkin muffins
(based on Kwestia Smaku blog)


Ingredients (7-8 muffins)

Wet ingredients
1 cup pumpkin puree 
2 tablespoons honey 
1 egg 
4 tablespoons vegetable oil (eg. coconut)

Dry ingredients 

50 g ground almonds 
80 g rice flour 
1 tablespoon bitter cocoa 
4 tablespoons grated coconut 
a few walnuts, chopped 
1/2 teaspoon baking powder 
1/2 teaspoon baking soda

To serve 

melted dark chocolate

Method


Preheat the oven to 200 ° C. Cut pumpkin into pieces, place on a baking tray and put in the oven. Bake for 40 minutes, then take off from the oven and cool. Cut off pulp from the rind and mix to a smooth puree.


Mix the pumpkin puree with honey, oil and egg.


In a second bowl, mix the dry ingredients, then transfer into wet ingredients and stir rapidly until combined.Set oven set to 175 ° C. Grease muffin mold and fill it with the batter.


Put in the oven and bake for about 25 minutes.

Remove from the oven and cool.


Melt the chocolate and decorate muffins.


Enjoy!



  Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości!

2 komentarze: