7 października 2015

Tarte au maroilles

Maroilles jest serem o bardzo intensywnym zapachu i pochodzi z północnej Francji. Jeśli widzieliście film Bienvenue chez les Ch'tis, to pewnie zauważyliście, że na północy używają tego sera do wszystkiego (nawet do kawy ;) ). Jego zapach nie każdemu odpowiada, ale jak to mawiają Francuzi, im ser pachnie intensywniej, tym jest lepszy. Nie mogę się nie zgodzić :)
W Polsce ciężko dostać maroilles. Można zastąpić go innym serem - niestety nie będzie to już tarte au maroilles.


Maroilles is a cheese with a very intense aroma that comes from northern France. If you've seen the movie Bienvenue chez les Ch'tis, you probably noticed that in the north they use this cheese to everything (even for coffee ;) ). Not everyone appreciates its aroma, but as the French say, more cheese smells intenselybetter it is. I can't disagree :)
It's quite difficult to find maroilles outside France. You can normally change the cheese - it won't be however the tarte au maroilles anymore.





Tarte au maroilles
(na podstawie "Recettes ch'tis", wyd. Hachette Cuisine)


Składniki

Ciasto
300 g mąki
szczypta soli
150 ml letniego mleka
5,5 g suchych drożdży
1 jajko

Nadzienie
300 g maroilles
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
pieprz 


Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w letnim mleku.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do podwojenia objętości.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Formę na tartę wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto ułożyć w formie i rozciągać palcami, przyklejając ciasto do boków formy.

Ciasto posmarować śmietaną. Ser pokroić na plasterki i ułożyć na śmietanie. Dodać pieprz.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. aż ser i ciasto się zezłocą.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Podawać z sałatą.

Smacznego!





Tarte au maroilles
(based on "Recettes ch'tis", ed. Hachette Cuisine)


Ingredients


Dough
300 g flour
pinch of salt
150 ml lukewarm milk
5.5 g dry yeast
1 egg

Filling
300 g Maroilles
4 tablespoons thick sour cream
pepper


Method

Dissolve the yeast in the lukewarm milk.

Sift the flour into a bowl, add salt, egg and dissolved yeast and knead the dough. Shape into a ball, cover with a cloth and leave in a warm place for 1 hour until double in volume.

Preheat the oven to 180 ° C.

Butter a tart mold. Place the dough in a mold and stretch it with your fingers, sticking the dough to the
mold sides.

Spread the dough with cream. Cut cheese into slices and place on the cream. Season with pepper.

Put into preheated oven and bake for about 30 minutes until cheese and dough get golden.

Remove from the oven and cool.

Serve with salad.


Enjoy!



Francja od kuchni - konkurs!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz