14 października 2015

Paryski flan/Parisian flan

Cudowny, słodki, mleczny deser rodem prosto z Paryża. Przepis jest autorstwa jednego z najlepszych francuskich cukierników, Christophe Feldera, który od kilku lat zdobywa pierwszą nagrodę za najlepszy paryski flan.

A wonderful, sweet, milky dessert straight from Paris. The recipe is by one of the best French pastry chefs, Christophe Felder, who has been winning the first prize for the best Parisian flan for several years in a raw.






Paryski flan


Składniki

Ciasto (składniki na 2 formy o średnicy 22 cm)
250 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
125 g drobnego cukru
125 g zimnego masła + do wysmarowania formy
1 jajko
skórka starta z 1/4 cytryny

Nadzienie
800 ml pełnego, tłustego mleka
200 g cukru
1 laska wanilii
4 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
80 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
200 ml śmietanki kremówki


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, cukier i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiać między palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 20 min.

Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać ziarenka. Mleko podgrzać z połową cukru, laską i ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić z ognia. Wyłowić laskę wanilii.

Jajka ubić z resztą cukru, mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą i ekstraktem waniliowym (nie ubijać do białości). Dodać kremówkę i wymieszać. Wlać wrzące mleko, cały czas mieszając. Następnie przelać do garnka i podgrzać, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia.


Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Połowę ciasta rozwałkować na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy i dokładnie wykleić dno i brzegi formy. Wylać masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do ostygnięcia na 3 godziny.

Piekarnik nagrzać do 220 st. C. 

Formę wyjąć z lodówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 min., a następnie zwiększyć temperaturę do 240 st. C i piec ok. 50 min. (w trakcie pieczenia należy sprawdzać od czasu do czasu, czy ciasto się nie przypala).

Wyjąć z piekarnika i całkiem ostudzić (nie zdejmując obręczy).

Dokładnie schłodzić w lodówce (zostawiłam ciasto na noc w lodówce).

Smacznego!







Parisian flan


Ingredients

Dough (ingredients for 2 molds with a diameter of 22 cm)
250 g flour 
a pinch of baking powder 
125 g caster sugar
125 g cold butter + to grease the mold 
1 egg 
zest of 1/4 lemon

Filling 

800 ml whole milk 
200 g sugar 
1 vanilla pod 
4 eggs
1 tablespoon vanilla extract 
80 g potato or cornstarch 
200 ml whipping cream


Method

Sift the flour into a bowl. Add baking powder, lemon zest, sugar and butter cut into cubes. Knead between your fingers till crumbled. Add egg and quickly knead the dough. Shape into a ball, wrap in cling film and chill in the refrigerator for at least 20 minutes.

Cut the vanilla pod in half and scrape out the seeds. Heat the milk with half the sugar, vanilla pod and seeds. Bring to a boil and immediately set aside off the fire. Pick out the vanilla pod.


Whip the eggs with the rest of sugar, potato or cornstarch and vanilla extract (do not beat till white and stiff). Add cream and stir. Pour the boiling milk, stirring constantly. Then pour into a saucepan and heat, stirring constantly, until the mixture thickens. Set aside off the heat.


Remove the dough from the refrigerator and divide into two parts. Butter a cake tin. Roll out thinly half the dough on a pastry board sprinkled with flour. Place the sheeted dough into a mold and carefully paste the bottom and sides of the mold. Pour out the filling, level the surface and refrigerate for 3 hours.


Preheat the oven to 220 ° C.


Remove the mold from the refrigerator and place in the preheated oven. Bake for 10 minutes and then increase the temperature to 240
° C and bake for about 50 minutes (during baking you need to check from time to time whether the dough does not burn).

Remove from the oven and cool (not removing the rim).


Thoroughly chill in the refrigerator (I left the dough overnight in the refrigerator).
  


Enjoy! 




  Francja od kuchni - konkurs! Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz