16 października 2015

Coulant au chocolat et au caramel

Dzisiaj śpiewam sobie "Sto lat", pochłaniając grzeszny deser z płynną czekoladą :)

Today I sing myself "Happy Birthday" devouring this sinful dessert with liquid chocolate :)




Coulant au chocolat et au caramel
(inspirowane Kukbukiem)


Składniki (3 porcje)

150 g ciemnej czekolady + 6 kostek 
80 g masła
2 łyżki kremówki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki mąki kasztanowej
3 łyżeczki karmelu

Do kokilek
masło
kakao

Do podania
kakao
kawałki czekolady


Przygotowanie


Czekoladę  rozpuścić razem z masłem i kremówką. Dodać jajka i sól i wymieszać. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. 

Kokilki nasmarować masłem i wysypać kakao.

Masę wlać do kokilek, a do środka włożyć po 2 kostki czekolady i łyżeczkę karmelu. Włożyć do lodówki na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Kokilki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. (deser jest gotowy, kiedy wierzch się zetnie).

Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Następnie wyjąć z kokilek, posypać kakao i kawałkami czekolady.

Smacznego!





Coulant au chocolat et au caramel
(inspired by Kukbuk magazine)


Ingredients (serves 3)


150 g dark chocolate + 6 dices
80 g butter
2 tablespoons heavy cream
2 eggs
pinch of salt
2 tablespoons chestnut flour
3 teaspoons caramel

For ramekins
butter
cocoa

To serve
cocoa
chocolate chips


Method

Melt chocolate along with the butter and cream. Add eggs and salt and mix. Then add flour and mix thoroughly.
 

Butter the ramekins and sprinkle with cocoa.

Pour the batter into ramekins and put 2 cubes
of chocolate and one teaspoon of caramel inside of each ramekin. Put in the fridge for 30 minutes.

Preheat the oven to 160 ° C. Put the ramekins to the preheated oven and bake for about 15 minutes (dessert is ready when the top has set).

Remove from the oven and let stand for a few minutes. Then remove from the ramekins, sprinkle with cocoa and chocolate chips.


Enjoy!




  Francja od kuchni - konkurs! Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz