18 października 2015

Potrawka z kurczaka/Chicken stew

Jeśli nie wiecie, co zrobić z resztkami pieczonego kurczaka, oto świetny przepis!

If you don't know what to do with roast chicken's leftovers, here's a great recipe!





Potrawka z kurczaka
(na podstawie "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamie Oliver)


Składniki

300 g resztek pieczonego kurczaka
70 g wędzonego boczku

1 cebula
2 marchewki 
1 l bulionu drobiowego (ugotowanego na korpusie)
2 ziemniaki
3 gałązki tymianku
2 listki laurowe
200 g pieczarek
1 łyżka mąki
sól, pieprz


Przygotowanie

Do dużego garnka wrzucić pokrojony boczek i smażyć przez 2 min. na średnim ogniu.

Obrać cebulę, marchewki i ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do boczku razem z tymiankiem i listkami laurowymi i smażyć ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając.

Pokroić pieczarki i dodać do warzyw razem z mięsem kurczaka i mąką. Całość zalać bulionem i gotować ok. 40 min. aż zgęstnieje.

Doprawić do smaku.

Podawać z ziemniakami, kaszą lub chlebem.

Smacznego! 





Chicken stew
(based on "Save with Jamie" Jamie Oliver)


Ingredients

300 g roast chicken leftovers
70 g smoked bacon
1 onion
2 carrots
1 l chicken stock (cooked on the
chicken carcass)
2 potatoes
3 sprigs thyme
2 bay leaves
200 g mushrooms
1 tablespoon flour
salt, pepper


Method

In a large pot, add sliced bacon and fry for 2 minutes over medium heat.

Peel onions, carrots and potatoes and cut into small cubes. Add to bacon along with thyme and bay leaves and cook for about 10 minutes, occasionally stirring.

Chop mushrooms and add to the vegetables along with chicken
meat and flour. Add the stock and simmer for about 40 minutes until it thickens.

Season to taste.

Serve with potatoes, groats or bread.


Enjoy!



  Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz