11 października 2015

Pankejki dyniowe/Pumpkin pancakes

Kolejny ciekawy sposób na dynię. Pyszne, zdrowe pankejki śniadaniowe pachnące przyprawami, bez glutenu, bez białego cukru, bez laktozy. Oczywiście, możecie zastąpić mąkę ryżową zwykłą mąką, miód cukrem, a mleko roślinne krowim - wszystkie chwyty dozwolone! :) Podajcie pankejki polane miodem, syropem klonowym lub sosem karmelowym i posypcie ulubionymi orzechami. Efekt gwarantowany!

Another interesting way to prepare pumpkin. Delicious, healthy breakfast pancakes fragrant with spices, gluten-free, with no white sugar, no lactose. Of course, you can replace rice flour with wheat one, honey with sugar and vegetable milk with cow's one - anything goes! :) Serve the pancakes drizzled with honey, maple syrup or caramel sauce and sprinkled with favorite nuts. The effect is guaranteed!




Pankejki dyniowe
(na podstawie Pyszne Kadry dla HelloZdrowie)


Składniki (8-9 pankejków)

250 g puree z pieczonej dyni
170 g mąki ryżowej
1 jajko
100 ml mleka roślinnego (użyłam mleka owsianego)
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
olej do smażenia


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Dynię pokroić na kawałki i ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika i piec 40 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie miąższ odkroić od skórki i zmiksować na puree.

Puree z dyni wymieszać z jajkiem i miodem. Dodać przyprawy, a następnie stopniowo dodać mąkę i mleko, mieszając.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać masę na rozgrzany olej, tworząc większe okręgi. Smażyć 3-4 min. z każdej strony.

Podawać z miodem, syropem klonowym lub sosem karmelowym i orzechami.

Smacznego!




Pumpkin pancakes
(based on Pyszne Kadry for HelloZdrowie)


Ingredients (8-9 pancakes)

250 g roasted pumpkin puree
170 g rice flour
1 egg
100 ml vegetable milk (I used oat milk)
2 tablespoons honey
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon nutmeg
1/2 teaspoon ginger
frying oil


Method

Preheat the oven to 200 ° C. Cut pumpkin into pieces and place on a baking tray. Put in the oven and roast for 40 minutes. Remove from the oven and cool. Then cut off the pulp of skin and blend to puree.

Mix the pumpkin puree with egg and honey. Add spices and then gradually add flour and milk, stirring.

In a large skillet, heat the oil. Spoon the mass on hot oil forming larger circles. Fry for 3-4 minutes each side.

Serve with honey, maple syrup or caramel sauce and nuts.


Enjoy!



  Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz