Beetroot evokes the thought of borsch, beetroot warm salad or beetroot with horseradish relish, but let's try something new! The sweet vegetable fits to the coconut milk. Adding a little garlic, ginger, chili and lime juice, you can create a dish with an Asian note.
Krem z buraka z mlekiem kokosowym
(na podstawie blogu Jadłonomia)
Składniki
500 g ugotowanych lub upieczonych buraków
3 szkl. bulionu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/4 papryczki chili
kawałek świeżego imbiru
1/2 łyżeczki kminu
400 ml mleka kokosowego
sól, pieprz
sok z 1/2 limonki
oliwa
Do podania
1 ugotowany lub upieczony burak, pokrojony w cienkie paski
natka pietruszki
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy i dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć na średnim ogniu ok. 3 min. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, imbir, kmin i papryczkę chili i smażyć 1 min. Dodać pokrojone buraki i zalać bulionem. Gotować ok. 5 min. następnie wlać mleko kokosowe i gotować jeszcze 2 min. Zmiksować na gładki krem.
Doprawić do smaku i dodać sok z limonki.
Podawać z paseczkami buraka i natką pietruszki.
Smacznego!
Beetroot cream with coconut milk
(based on Jadłonomia blog)
Ingredients
500 g cooked or roasted beets
3 glass stock
1 onion
1 clove garlic
1/4 chilli peppers
piece of fresh ginger
1/2 teaspoon cumin
400 ml coconut milk
salt, pepper
juice of 1/2 lime
oil
To serve
1 cooked or roasted beetroot, cut into thin strips
parsley
Method
In a large pot, heat a little olive oil and add finely chopped onion. Fry over medium heat for about 3 minutes. Then add finely chopped garlic, ginger, cumin and chili and fry for 1 minute. Add chopped beets and pour the stock. Cook for about 5 minutes, then pour the coconut milk and cook for another 2 minutes. Mix to a smooth cream.
Season to taste and add the lime juice.
Serve with beet stripes and parsley.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz