Pears are my favorite fruit. Sweet and juicy, they're perfect to both desserts and savoury meals. They taste deliciously with cheese or chocolate. This recipe is healthy, it contains little sugar (which you can safely substitute with a healthier ingredient) and is gluten-free - it contains only two tablespoons chestnut flour which gives it a slightly nutty flavor.
Gruszki w czekoladzie
(na podstawie magazynu Elle à table, wrzesień-październik 2015)
Składniki
5 gruszek
100 g masła
60 g cukru + 2 łyżki
150 g ciemnej czekolady
2 lyżki mąki kasztanowej
4 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Kwadratową formę (użyłam formy na brownie) wysmarować masłem.
Czekoladę rozpuścić z 80 g masła. Wymieszać, aby była gęsta i lśniąca.
Jajka ubić z 60 g cukru na puszystą masę, następnie dodać mąkę i czekoladę i dokładnie wymieszać. Masę wylać do przygotowanej formy.
Gruszki opłukać, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Włożyć do garnka, dodać resztę masła i 2 łyżki cukru i smażyć na średnim ogniu przez 5 min.
Plasterki gruszek ułożyć na masie czekoladowej, posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 min.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Smacznego!
Pears in chocolate
(based on Elle à table, September-October 2015)
Ingredients
5 pears
100 g butter
60 g sugar + 2 tablespoons
150 g dark chocolate
2 tablespoons chestnut flour
4 eggs
1/2 teaspoon cinnamon
Method
Preheat the oven to 180 ° C. Butter a square mold (I used a mold for brownies).
Melt chocolate with 80 g butter. Stir so that it gets thick and shiny.
Whip eggs with 60 g sugar to a fluffy batter, then add flour and chocolate and mix thoroughly. Pour the batter into the prepared mold.
Rinse pears, peel, cut into quarters, core and cut into slices. Add to the pot, add the remaining butter and 2 tablespoons sugar and cook over medium heat for 5 minutes.
Place the slices of pears on the chocolate batter, sprinkle with cinnamon. Put in the oven and bake for 15-20 minutes.
Remove from the oven and cool.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz