Delicious, creamy mushroom soup that you can use fresh and frozen mushrooms for.
Krem grzybowy
Składniki
450 g mieszanych grzybów
oliwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
listki z 3 gałązek tymianku
1,5 l bulionu
3 ziemniaki
100 ml kremówki
sól, pieprz
Do podania
oliwa
natka pietruszki
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy i dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć przez ok. 3 min. na średnim ogniu. Następnie dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć przez 1 min. Dodać pokrojone grzyby i tymianek i smażyć ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając.
Dodać bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok. 20 min. aż ziemniaki będą miękkie.
Zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 2 min.
Podawać np. z natką pietruszki, odrobiną oliwy i świeżym chlebem.
Smacznego!
Mushroom cream
Ingredients
450 g mixed mushrooms
olive oil
1 onion
2 cloves garlic
leaves of 3 sprigs thyme
1,5 l stock
3 potatoes
100 ml heavy cream
salt, pepper
To serve
olive oil
parsley
Method
In a large pot, heat a little olive oil and add finely chopped onion. Fry for about 3 minutes over medium heat. Then add the chopped garlic and fry for 1 minute. Add chopped mushrooms and thyme and fry for 10 minutes, occasionally stirring.
Add the stock and diced potatoes and cook for about 20 minutes until potatoes are tender.
Blend to a smooth cream, season to taste, add cream and mix thoroughly. Cook for about 2 minutes.
Serve eg. with parsley, a little olive oil and fresh bread.
Enjoy!
dziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w obu moich akcjach z grzybami w roli głównej :)
Pozdrawiam