15 października 2015

Niedzielny pieczony kurczak/Sunday roast chicken

Kurczak z tego przepisu jest super soczysty i po prostu zniewalający. Podałam go z pieczonymi ziemniakami, glazurowaną marchewką z sokiem pomarańczowym i sosem pieczeniowym.

Chicken made according to this recipe is super juicy and simply irresistible. I served it with roasted potatoes, glazed carrots with orange juice and gravy.





Niedzielny pieczony kurczak
(na podstawie "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamie Oliver)


Składniki

1 kurczak
4 gałązki rozmarynu
sól gruboziarnista, pieprz
1 cytryna
1 mała cebula
1 kg ziemniaków
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
500 g marchewki
1 łyżka masła
1 pomarańcza
2 gałązki tymianku
1 łyżka mąki


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 st. C.

Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować przez 12 min. z cytryną w osolonej wodzie.

Połowę listków rozmarynu rozgnieść w moździerzu z solą i pieprzem. Kurczaka natrzeć ziołami i połową oliwy.

Obrać marchewkę i cebulę. Cebulę pokroić na ósemki i włożyć do kurczaka. Marchewkę pokroić na większe kawałki i ułożyć w brytfance. Dodać masło, listki tymianku, skórkę i sok z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki odcedzić. Cytrynę ponakłuwać nożem i włożyć do kurczaka. Kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 80 min.

Ziemniaki przełożyć do brytfanki. Polać resztą oliwy, doprawić solą i pieprzem, posypać resztą rozmarynu. Rozgnieść ząbek czosnku i dodać do ziemniaków.

Ziemniaki i marchewkę umieścić w piekarniku pod kurczakiem i piec przynajmniej 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Wyjąć brytfankę z kurczakiem. Kurczaka ułożyć na półmisku, przykryć i odstawić. Brytfankę z sokami z kurczaka ustawić na ogniu, dodać trochę wrzątku i mąkę i podgrzać, mieszając. Przelać przez sitko.

Ziemniaki i marchewkę wyjąć z piekarnika.

Kurczaka podzielić na części. Podawać z sosem pieczeniowym, ziemniakami i marchewką.

Smacznego!




Sunday roast chicken
(based on "Save with Jamie" Jamie Oliver)


Ingredients

1 chicken 
4 sprigs rosemary 
coarse salt, pepper 
1 lemon 
1 small onion 
1 kg potatoes 
1 clove garlic 
4 tablespoons olive oil 
500 g carrots 
1 tablespoon butter 
1 orange 
2 sprigs thyme
1 tablespoon flour

Method


Preheat the oven to 200 ° C.


Peel potatoes, cut them in half and cook for 12 minutes with lemon in salted water.


Crush half rosemary leaves in a mortar with salt and pepper. Rub chicken with herbs and half the olive oil.


Peel carrots and onion. Cut onion into eighths and put in the chicken. Cut carrots into large pieces and place in a baking dish. Add butter, thyme leaves, orange peel and juice. Season with salt and pepper.

Strain potatoes. Prick lemon with a knife and put in the chicken. Put the chicken into the preheated oven and roast for 80 minutes.


Place potatoes into a baking dish. Pour the rest of the olive oil over, season with salt and pepper, sprinkle with the rest of the rosemary. Crush a clove of garlic and add to potatoes.


Put potatoes and carrots under the chicken in the oven and roast for at least 1 hour, occasionally stirring.


Remove the baking dish with chicken. Arrange chicken on a platter, cover and set aside. Put the baking dish with chicken juices on fire, add a little boiling water and flour and heat, stirring. Pour through a strainer.


Remove
potatoes and carrots from the oven.

Divide the chicken into parts. Serve with gravy, potatoes and carrots.
 


Enjoy!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz