This recipe was inspired by the dish prepared by Jamie Oliver. Traditional rösti is potato-based and comes from Switzerland. It tastes a bit like hashbrowns, although it's baked in the oven. Of course, you can use other vegetables - the regular potatoes, carrots and so on.
Dyniowo-batatowe rösti z jajkami w koszulkach
Składniki (2 porcje)
4 średnie słodkie ziemniaki
1/2 dyni piżmowej
sól gruboziarnista, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki mocnej musztardy
sok z 1/2 cytryny
4 jajka
ocet
mieszanka sałat
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Ziemniaki i dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sól i pieprz, wymieszać i odstawić.
2 łyżki oliwy wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny. Dodać do warzyw i dokładnie wymieszać.
Warzywa wyłożyć do naczynia do zapiekania i dokładnie rozprowadzić po dnie naczynia (naczynie musi być wystarczająco duże - warstwa warzyw musi być cienka).
Wstawić do piekarnika i piec co najmniej 30 min. aż warzywa lekko zbrązowieją i zrobią się chrupkie.
Przed końcem pieczenia warzyw, zagotować dużą ilość wody w dużym garnku. Dodać 1 łyżkę octu. Kiedy zawrze wlać jajka i gotować przez 3 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na talerz.
Warzywa wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Na wierzchu ułożyć jajka i mieszankę sałat. Posypać solą i pieprzem, polać oliwą.
Smacznego!
Pumpkin and sweet potato rösti with poached eggs
Ingredients (serves 2)
4 medium sweet potatoes
1/2 butternut squash
coarse salt, freshly ground pepper
olive oil
1/2 teaspoon strong mustard
juice of 1/2 lemon
4 eggs
vinegar
mix of salads
Method
Preheat the oven to 200 ° C.
Peel potatoes and pumpkin and cut into smaller pieces. Grate on a small mesh. Add salt and pepper, stir and set aside.
Mix 2 tablespoons of olive oil with a pinch of salt, pepper, mustard and lemon juice. Add to the vegetables and mix thoroughly.
Put vegetables into the baking dish and carefully spread on the bottom (dish must be large enough - a layer of vegetables must be thin).
Put in the oven and bake for at least 30 minutes until vegetables get lightly browned and crisp.
Before the end of baking, boil a large amount of water in a large pot. Add 1 tablespoon of vinegar. When it starts boiling, pour eggs in and cook for 3 minutes. Remove with a slotted spoon and set aside on a plate.
Remove vegetables from oven and cool slightly. Put eggs and mix of salads on top. Sprinkle with salt and pepper, pour a little olive over.
Enjoy!
dziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń