5 maja 2015

Pizza z burratą/Pizza with burrata

Burrata to mozzarella wzbogacona śmietaną. Najpierw wgryzamy się w znajomą gumowatą teksturę mozzarelli, aby następnie odkryć kremowe wnętrze. Poezja.

Burrata is a mozzarella cheese enriched with cream. First we're biting into a familiar rubbery texture of mozzarella to discover a creamy interior. Delicious.




Pizza z burratą


Składniki

Ciasto
350 g przesianej mąki
7 g suchych drożdży
szczypta soli
190 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru
oliwa 

Ponadto
200 g resztek wołowej pieczeni lub mięsa wołowego mielonego (opcjonalnie)
1 kulka burraty
kilka listków bazylii do dekoracji


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę z oliwek oraz drożdże. Mieszać drewnianą łyżką, stopniowo dodając wodę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko wyrobić ręką. Włożyć do czystej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.


Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (u mnie 275 st. C).

Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i wrzucić na patelnię. Smażyć na średnim ogniu przez 3 min., następnie dodać krojone pomidory, wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 10 min. Dodać ocet balsamiczny, cukier i doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze ok. 5 min. aż sos zgęstnieje.

Blachę do pieczenia wysmarować oliwą. Ciasto wyjąć z miski i rozwałkować na wielkość blachy. Ciasto przełożyć na blachę, posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć pokrojone mięso, jeśli używamy. Burratę porwać na kawałki i ułożyć na wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min. aż ser się rozpuści, a brzegi pizzy będą brązowe (Uwaga! Czas pieczenia zależy od temperatury piekarnika. Jeśli Wasz piekarnik nie nagrzewa się do 275 st. C, możliwe, że będziecie musieli piec dłużej.).

Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać listkami bazylii.

Smacznego!






Pizza with burrata


Ingredients

Dough
350 g sifted flour 
7 g dry yeast 
pinch of salt 
190 ml warm water 
2 tablespoons olive oil

Tomato sauce 

1 tin chopped tomatoes 
1 small onion 
2 cloves garlic 
salt, freshly ground pepper 
1 tablespoon balsamic vinegar 
1/2 teaspoon sugar 
oil

Also

200 g roast beef leftovers or minced beef (optional) 
1 burrata ball
a few basil leaves for decoration


Method

Sift the flour into a bowl, add salt, olive oil and yeast. Stir with a wooden spoon, gradually adding water. Put dough on pastry board and knead quickly by hand. Put into a clean bowl, cover and leave to rise for 1 hour.

Preheat the oven to maximum temperature (275 deg. C for me).


In a skillet, heat the olive oil. Chop onion and garlic finely and toss into the pan. Cook over medium heat for 3 minutes, then add chopped ​​tomatoes and stir, reduce heat to low and simmer for 10 minutes. Add balsamic vinegar, sugar and season with salt and pepper and cook for about 5 minutes until the sauce thickens.


Grease a baking tray with olive oil. Remove the dough from the bowl and roll to the tray size. Put the dough on a baking tray, spread tomato sauce over, put chopped meat, if using. Tear burrata into pieces and arrange on top. Put in the oven and bake for about 15 minutes until cheese is melted and the edges get brown (Note: Baking time depends on the temperature of the oven. If your oven does not heat up to 275 deg. C, it's possible that you will have to bake longer.).


Remove from the oven and cool. Before serving, sprinkle with basil leaves.


Enjoy!



  

4 maja 2015

Domowe batoniki muesli/Homemade muesli bars

Przepis pochodzi ze strony dietetycznego cateringu EatZone i jest bardzo uniwersalny - możecie stworzyć własne batoniki, dodając ziarna i orzechy, które Wam odpowiadają.

The recipe comes from the dietetic catering EatZone site and is very versatile - you can create your own bars adding seeds and nuts that you like most.



Domowe batoniki muesli


Składniki

2 banany
1,5 szkl. dużych płatków owsianych
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka rodzynek
1 łyżka jagód goji
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
1 łyżka pistacji


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Obrać banany, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na gładkie puree. Dodać płatki, wymieszać i odstawić na 15 min. 

Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika i piec 30 min.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na kawałki.

Smacznego!






Homemade muesli bars


Ingredients

2 bananas
1.5 cup jumbo oatmeal

1 tablespoon maple syrup
1 tablespoon raisins
1 tablespoon goji berries
1 tablespoon dried cranberries
1 tablespoon pumpkin seeds
1 tablespoon sunflower seeds
1 tablespoon linseed
1 tablespoon sesame
1
tablespoon pistachios


Method

Preheat the oven to 180°C.

Peel the bananas, cut into small pieces and blend to a smooth puree. Add oatmeal, stir and let stand for 15 minutes.

Add the remaining ingredients, mix well, transfer to a baking dish, align, put in the oven and bake for 30 minutes.

Remove from the oven and cool. Cut into pieces.

Enjoy!




Wiosenne słodkości!

3 maja 2015

Gougères

Małe, wytrawne ptysie, świetne na imprezę lub na podgryzanie przed telewizorem. Uwaga! Uzależniają!!! ;)

Little, savoury puffs, great for a party or to chew in front of TV. Attention! They're highly addictive!!! ;)



Gougères
(na podstawie "Skinny French kitchen" Harry Eastwood)


Składniki (ok. 20 ptysi)

125 ml wody
1/4 łyżeczki soli
25 g masła
75 g mąki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jajka
1 łyżeczka musztardy
50 g tartego sera (np. emmentalera)


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Wodę z solą i masłem doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać z gałką muszkatołową i całość wrzucić do garnka z wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zamieni się w kulę. Gotować jeszcze 20 sekund i ściągnąć z ognia. Dodawać po 1 jajku i dokładnie mieszać. Następnie dodać ser i musztardę i dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować odstępy między ptysiami. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut aż ptysie urosną i się zezłocą.

Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.

Smacznego!






Gougères
(based on "Skinny French kitchen" Harry Eastwood)


Ingredients (about 20 puffs) 

125 ml water
1/4 teaspoon salt
25 g butter
75 g flour
1/4 teaspoon nutmeg
2 eggs
1 teaspoon mustard
50 g grated cheese (eg. Emmentaler)


Method

Preheat the oven to 180°C.

Bring
water with salt and butter to the boil. Mix flour with nutmeg and toss into a pot with water. Stir with a wooden spoon until the dough turns into a ball. Cook for another 20 seconds and remove from heat. Add one egg at a time and mix thoroughly. Then add cheese and mustard and mix well.

Put the dough into piping bag and squeeze the dough on a baking tray lined with baking paper. Leave some space between the puffs. Put in the oven and bake for about 15 minutes until puffs rise and get golden.

Remove from oven and cool slightly.

Enjoy!



 

2 maja 2015

Mus czekoladowy z awokado/Chocolate mousse with avocado

Chciałam tego spróbować, ponieważ to połączenie jest ostatnio jednym z najbardziej popularnych. Powiem szczerze - nie zastąpi to musu z prawdziwej czekolady (nigdy!), ale ma swoje zalety. Jest kremowy (właśnie dzięki awokado) i bardzo zdrowy - poważny zastrzyk potasu dzięki awokado i bananowi i nie zawiera cukru ani jajek. Jeśli jesteście na diecie lub unikacie słodyczy/białego cukru/jajek, a mus czekoladowy nadal śni Wam się po nocach, warto wypróbować ten deser! Proponuję trochę podrasowaną wersję, ale oczywiście możecie pominąć banana i syrop klonowy.

I wanted to try it because this connection is recently one of the most popular. To be honest - it won't replace the real chocolate mousse (never!), but it has its advantages. It's creamy (thanks to avocado) and very healthy - a serious injection of potassium thanks to avocado and banana and doesn't contain any sugar or eggs. If you're on diet or avoiding sweets/white sugar/eggs, but you're still somehow dreaming about chocolate mousse, try this dessert! I propose a little tunned version, but of course you can skip banana and maple syrup.



Mus czekoladowy z awokado


Składniki

1 dojrzałe awokado
1 banan
2 łyżki gorzkiego kakao
4-5 łyżek mleka
2 łyżki syropu klonowego (lub do smaku)


Przygotowanie

Obrać owoce, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do misy blendera i dokładnie zmiksować. Dodać kakao, mleko i syrop klonowy i znów dokładnie zmiksować.

Przetrzymywać w lodówce.

Smacznego!





Chocolate mousse with avocado


Ingredients


1 ripe avocado
1 banana
2 tablespoons bitter cocoa
4-5 tablespoons milk
2 tablespoons maple syrup (or to taste)


Method

Peel the fruit, cut into small pieces, place in a blender bowl and mix thoroughly. Add cocoa, milk and maple syrup and mix thoroughly again.

Keep in the refrigerator.

Enjoy!



Wiosenne słodkości!

1 maja 2015

Parfait z mango i macerowanymi czerwonymi owocami/Mango parfait with macerated berries

Lekki, mocno owocowy i zdrowy deser - sposób na niewinną przyjemność bez konsekwencji ;)

Light, fruity and healthy dessert - a way for innocent pleasure without consequences ;)




Parfait z mango i macerowanymi czerwonymi owocami
(na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Składniki (2 porcje)

1/2 dojrzałego mango
200 ml jogurtu naturalnego
100 g mieszanych czerwonych owoców (świeżych lub mrożonych)
1 łyżeczka cukru pudru
sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy
kilka listków bazylii,drobno posiekanych


Przygotowanie

Czerwone owoce wymieszać z sokiem i skórką pomarańczową,cukrem pudrem i bazylią. Przykryć i odstawić do macerowania na 1-2 h.

Mango obrać,pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do misy blendera i zmiksować na gładkie puree. Puree z mango wlać do szklanki, wylać jogurt i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Czerwone owoce ułożyć na schłodzonym jogurcie z mango.

Smacznego!





Mango parfait with macerated berries
(based on "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Ingredients (serves 2)


1/2 ripe mango
200 ml plain yoghurt
100 g mixed berries (fresh or frozen)
1 tsp icing sugar
juice and zest of 1/2 orange
a few leaves of basil, finely chopped


Method

Mix berries with
orange juice and zest, icing sugar and basil. Cover and let stand to macerate for 1-2 hours.

Peel mango, cut into small pieces, put into a
blender bowl and blend to a smooth puree. Pour mango puree into a glass, pour yogurt over and refrigerate as required.

Place berries on chilled yogurt with mango.

Enjoy!



Wiosenne słodkości!