18 kwietnia 2015

Zupa z selerem i serem z niebieską pleśnią/Celery and blue cheese soup

Jednocześnie lekka i sycąca zupa, którą możecie podawać z bułeczkami ziemniaczanymi.

Light and satisfying soup that you can serve with potato rolls.



Zupa z selerem i serem z niebieską pleśnią
(na podstawie "The great British farmhouse cookbook" Sarah Mayor)


Składniki

1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
40 g masła
1 duża cebula, pokrojona w piórka
300 g selera naciowego, drobno pokrojonego
1 łyżka mąki
125 g sera z niebieską pleśnią (użyłam Bleu d'Auvergne)
100 ml płynnej śmietanki
sól, świeżo zmielony pieprz 


Przygotowanie

W dużym garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i selera i gotować na niewielkim ogniu przez 20 min., od czasu do czasu mieszając.

Dodać mąkę i wymieszać, następnie wlać bulion, przykryć i gotować przez 20 min.

Zdjąć z ognia i zmiksować. Dodać pokrojony ser i znów zmiksować. Wlać śmietankę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Smacznego!



  Celery and blue cheese soup
(based on "The great British farmhouse cookbook" Sarah Mayor)


Ingredients


1.5 l vegetable or chicken stock
40 g butter
1 large onion, finely chopped
300 g celery, finely chopped
1 tablespoon flour
125 g blue cheese (I used Bleu d'Auvergne)
100 ml liquid cream
salt and freshly ground pepper


Method

In a large pot, melt the butter, add onion and celery and cook over low heat for 20 minutes, stirring
occasionally.

Add the flour and stir, then pour in the stock, cover and cook for 20 minutes.

Remove from heat and mix. Add sliced cheese and mix again. Pour in the cream, season to taste and mix thoroughly.

Enjoy!



17 kwietnia 2015

Bułeczki ziemniaczane/Potato rolls

Ok, przyznaję się. To miały być scones, ale nie za bardzo mi wyrosły... Dlatego są bułeczki ziemniaczane. Muszę jednak przyznać, że scones, czy bułeczki, są po prostu świetne! Podajcie je do zupy albo chrupcie same.

Ok, I admit. They were supposed to be scones, but they didn't rise too much... So they're potato rolls. I must admit, however, that, scones or rolls, they're just great! Serve them with a soup or just treat them as a simple snack.



Bułeczki ziemniaczane
(na podstawie "The great British farmhouse cookbook" Sarah Mayor)


Składniki (ok. 6-7 bułeczek)

100 g ziemniaków
175 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
50 g zimnego masła
60 ml mleka
szczypta soli


Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, zgnieść na puree i odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 220 st. C.

Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól i masło i rozrobić między palcami aż do powstania kruszonki. Dodać ziemniaki i szybko wyrobić ciasto. Na koniec dodać mleko i szybko wyrobić do powstania gładkiego ciasta.

Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Wyciąć kółka i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 min. aż bułeczki nabiorą złotego koloru.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego! 




Potato rolls
(based on "The great British farmhouse cookbook" Sarah Mayor)


Ingredients (serves 6-7 rolls) 

100 g potatoes
175 g flour
1 tablespoon baking powder
50 g cold butter
60 ml milk
pinch of salt


Method

Cook the potatoes in salted water, then crush to puree and set aside to cool.

Preheat the oven to 220°C.

Sift the flour
and baking powder into a bowl. Add salt and butter and knead with your fingers until crumbled. Add the potatoes and quickly knead the dough. Finally add the milk and quickly knead till a smooth dough.

Put dough on floured pastry board and roll to about 2 cm-thick rectangle. Cut out the circles and put on a baking tray lined with baking paper.

Put in the oven and bake for about 10 minutes until golden brown.

Remove from oven and cool.

Enjoy!




16 kwietnia 2015

Kokosowa owsianka z bananem i granatem/Coconut porridge with banana and pomegranate

Pomysł na tę owsiankę zaczerpnęłam z książki Ewy Chodakowskiej "Przepis na sukces". Jest nie tylko pyszna, ale i fit!

I got the idea for this porridge from Ewa Chodakowska's book "Przepis na sukces". It's not only delicious, but also fit!





 Kokosowa owsianka z bananem i granatem


Składniki (1 porcja)

4-5 łyżek płatków owsianych
200 ml mleka kokosowego
ewentualnie trochę mleka krowiego
1/2 banana
pestki z 1/4 granatu
1 łyżeczka nasion lnu
1 łyżeczka sezamu
syrop klonowy do podania


Przygotowanie

Płatki owsiane wsypać do rondelka, dodać mleko kokosowe i ewntualnie mleko krowie, jeśli go używamy i gotować na małym ogniu przez 10-15 min., od czasu do czasu mieszając.

Gotową owsiankę przelać do miseczki, udekorować plasterkami banana, pestkami granatu, polać syropem klonowym i posypać nasionami lnu i sezamem.

Smacznego! 





Coconut porridge with banana and pomegranate


Ingredients (serves 1)

4-5 tablespoons oatmeal
200 ml coconut milk
possibly a bit of cow's milk
1/2 banana
seeds of 1/4 pomegranate
1 teaspoon flax seed
1 teaspoon sesame
maple syrup to serve


Method

Add oatmeal into a saucepan, add coconut milk and cow's milk, if you're using it, and cook over low heat for 10-15 minutes, stirring
occasionally.

Pour the ready porridge into a bowl and garnish with slices of banana, pomegranate seeds, pour maple syrup over and sprinkle with sesame seeds and flax seeds.

Enjoy!



15 kwietnia 2015

Surówka z czerwonej kapusty z pestkami granatu/Red cabbage salad with pomegranate seeds

Pyszna, zdrowa surówka, lekko słodka i orzechowa. Świetny dodatek do mięsa lub do spałaszowania z kaszą lub kawałkiem świeżego chleba.

Delicious, healthy salad, slightly sweet and nutty. Great addition to meat or to devore with cereal or a piece of fresh bread.



Surówka z czerwonej kapusty z pestkami granatu


Składniki

100 g czerwonej kapusty
pestki z 1/4 granatu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dressing
1 łyżka oleju z orzechów laskowych
1 łyżka oliwy z oliwek (lub do smaku)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu klonowego 
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Kapustę drobno posiekać, opłukać, osuszyć i włożyć do miski. Posypać pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki.

Wymieszać wszystkie składniki dressingu, ewentualnie doprawiając do smaku. Polać surówkę i dokładnie wymieszać.

Smacznego!





Red cabbage salad with pomegranate seeds


Ingredients

100 g red cabbage
seeds of 1/4 pomegranate
2 tablespoons chopped parsley

 
Dressing
1 tablespoon hazelnut oil
1 tablespoon olive oil (or to taste)
1 tablespoon apple cider vinegar
1 teaspoon maple syrup
salt and freshly ground pepper


 
Method


Finely chop the cabbage, rinse it, drain and add to the bowl. Sprinkle with pomegranate seeds and chopped parsley.


Mix all the dressing  ingredients, seasoning to taste. Pour over salad and mix thoroughly.

 
Enjoy!



7 kwietnia 2015

Polenta z pieczarkami i serem kozim/Polenta with mushrooms and goat cheese

Zainspirowała mnie książka Gordona Ramsaya "Ultimate home cooking", jednak w oczekiwaniu na pomidory użyłam tu pieczarek. Świetna propozycja na lekki lunch.

I was inspired by Gordon Ramsay's book "Ultimate home cooking", however, waiting for the tomatoes, I used mushrooms here. Great idea for a light lunch.



Polenta z pieczarkami i serem kozim


Składniki (2 porcje)

1/2 szkl. polenty
2 szkl. wody
sól, pieprz
2 łyżeczki masła
50 g parmezanu
200 g pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego 

Do podania
ser kozi 
bazylia
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Polentę ugotować w solonej, wrzącej wodzie. Dodać 1 łyżeczkę masła i parmezan i wymieszać. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 20-25 min. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.

Roztopić resztę masła na patelni. Dodać drobno pokrojony czosnek i pokrojone pieczarki. Smażyć ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać sól, pieprz i ocet i gotować ok. 1 min.

Polentę pokroić na prostokąty i wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć pieczarki i ser kozi, polać octem balsamicznym i oliwą z oliwek, posypać listkami bazylii, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!






Polenta with mushrooms and goat cheese


Ingredients (serves 2)

1/2 cup polenta
2 cups water
salt and pepper
2 teaspoons butter
50 g parmesan
200 g mushrooms
1 clove garlic
1 teaspoon balsamic vinegar

To serve
goat cheese
basil leaves
balsamic vinegar
olive oil
salt and freshly ground pepper



Method

Cook polenta in salted, boiling water. Add 1 teaspoon butter and parmesan and stir. Put into a greased  mold, align and insert into the oven preheated to 180°C. Bake for 20-25 minutes. Remove from the oven and cool slightly.

Melt the remaining butter in a frying pan. Add chopped garlic and sliced mushrooms. Fry for about 10 minutes, stirring
occasionally. Add salt, pepper and vinegar and cook for about 1 minute.

Cut polenta into squares and place on a plate. Add mushrooms and goat cheese, pour the balsamic vinegar and extra virgin olive oil over, sprinkle with basil leaves, season with salt and freshly ground pepper.

Enjoy!