Delicious, fluffy lemon cake, which stays fresh a few days thanks to the soaking into the lemon syrup.
Ciasto cytrynowe
(na podstawie "A la mère de famille. Les recettes gourmandes de Julien Merceron")
Składniki
skórka starta z 3 cytryn
4 jajka
280 g drobnego cukru
100 g płynnej śmietanki, w temperaturze pokojowej
70 g roztopionego masła + do wysmarowania formy
220 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Syrop
sok z 3 cytryn
1 szkl. wody
100 g cukru
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Cukier wsypać do dużej miski. Zetrzeć skórkę z cytryn i dodać do cukru. Następnie wbić jajka i zmiksować na białą, gładką masę. Dodać śmietankę i wymieszać. Następnie do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Masę przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i piec przez 5 min. Następnie przeciąć nożem w kilku miejscach, zmniejszyć temperaturę do 155oC i piec przez 35-40 min. do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Wodę wlać do rondelka. Dodać cukier i sok z cytryn. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
Ostudzone ciasto nasączyć (za pomocą pędzelka) syropem (ja użyłam mniej więcej połowy syropu).
Smacznego!
Lemon cake
(based on "A la mère de famille. Les recettes gourmandes de Julien Merceron")
Ingredients
zest of 3 lemons
4 eggs
280g caster sugar
100 g liquid cream, at room temperature
70 g melted butter + to butter the mold
220 g flour
1 teaspoon baking powder
Syrup
3 lemon juice
1 cup water
100 g sugar
zest of 3 lemons
4 eggs
280g caster sugar
100 g liquid cream, at room temperature
70 g melted butter + to butter the mold
220 g flour
1 teaspoon baking powder
Syrup
3 lemon juice
1 cup water
100 g sugar
Method
Preheat the oven to 200°C.
Pour sugar into a large bowl. Grate the lemon zest and add to the sugar. Then knock the eggs and mix to a white, smooth batter. Add the cream and mix. Then sift the flour and baking powder into a bowl and mix thoroughly. Finally, add the melted butter and mix thoroughly.
Transfer the mass to a bettered mold lined with baking paper.
Put in the oven and bake for 5 minutes. Then cut with a knife in several places, reduce the temperature to 155°C and bake for 35-40 minutes to a dry stick.
Remove from oven and cool completely.
Pour water into a saucepan. Add the sugar and lemon juice. Heat over low heat until sugar dissolves.
Once cooled, soak the cake with syrup (using a brush). I used about half of syrup.
Enjoy!
Pour sugar into a large bowl. Grate the lemon zest and add to the sugar. Then knock the eggs and mix to a white, smooth batter. Add the cream and mix. Then sift the flour and baking powder into a bowl and mix thoroughly. Finally, add the melted butter and mix thoroughly.
Transfer the mass to a bettered mold lined with baking paper.
Put in the oven and bake for 5 minutes. Then cut with a knife in several places, reduce the temperature to 155°C and bake for 35-40 minutes to a dry stick.
Remove from oven and cool completely.
Pour water into a saucepan. Add the sugar and lemon juice. Heat over low heat until sugar dissolves.
Once cooled, soak the cake with syrup (using a brush). I used about half of syrup.
Enjoy!
Wspaniale, moje cytrynowe ciasto właśnie kończy się piec.
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Usuń