18 lutego 2015

Zupa z buraka/Beetroot soup

Nasz skromny burak jest pełen niespodzianek. Wzmacnia układ krwionośny i odporność. Zapobiega nowotworom. Zawiera dużo kwasu foliowego (to dla przyszłych mam ;) ). Jest lekkostrawny, a więc świetny dla bobasów. A do tego jest łatwo dostępny i niedrogi.


Our humble beet is full of surprises. It strengthens the cardiovascular and the immune system. It prevents from cancer. It contains a lot of folic acid (specially for the future moms ;) ). It's easy to digest, so great for babies. And it's easily available and inexpensive.



Zupa z buraka


Składniki

1 średni burak
1 średnia marchewka
mleko modyfikowane
1 łyżeczka jogurtu naturalnego


Przygotowanie

Buraka można ugotować lub zawinąć w folię aluminiową i upiec w 200oC przez  45 min. Później należy go tylko obrać i pokroić. Można zachować mały kawałek buraka i drobno go pokroić do dekoracji.

Marchewkę obrać, opłukać, ugotować na miękko i pokroić w plasterki.

Buraka i marchewkę przełożyć do misy miksera, dodać trochę wody z gotowania (90 ml), mleko modyfikowane i zmiksować.

Zupę przelać do miseczki. Polać jogurtem i posypać kawałkami buraka.

Smacznego! 




Beetroot soup


Ingredients 

1 medium beet
1 medium carrot
formula
1 teaspoon plain yogurt


Method

Cook  beet or wrap it in aluminum foil and bake at 200°C for 45 minutes. Then peel and cut it. You can keep a small piece of beet and finely chop it for decoration.

Peel
carrot, rinse it, cook till tender and cut into slices.

Transfer beet and carrot into a mixer bowl, add a little of the cooking water (90 mL), formula and mix.

Pour the soup into a bowl. Pour yogurt over and sprinkle with chopped beet.

Enjoy!




 

1 komentarz: